Banner 980x90

Kā atrast sev piemērotas nūjošanas nūjas?

Nūjošanas aizsākumi meklējami pagājušā gadsimta 30. gados. Kopš tā laika tā ieguvusi milzu popularitāti gan visā pasaulē, gan arī Latvijā. Nūjošanu iesaka veikt gan cilvēkiem ar muguras un stājas problēmām, gan vienkārši svara samazināšanai un vielmaiņas uzlabošanai. Liela nozīme ir pareizai nūjošanas nūju izvēlei, tās nedrīkst būt par garu vai par īsu, un to materiālam jābūt gana elastīgam un atsperīgam. No augumam atbilstošas nūju izvēles atkarīgs tas, vai tās sniegs vajadzīgo atbalstu un palīdzēs pareizi sakoncentrēt smaguma centru. Kurām nūju detaļām tad pievērst pastiprinātu uzmanību un kādas nūjas izvēlēties, par to pastāstīsim raksta turpinājumā.

Roktura siksniņas
Izvēloties nūjošanas nūjas, jāpievērš uzmanība tam, no kāda materiāla ir izgatavotas rokturu siksniņas. Vairumam nūju modeļu, siksniņu diametrs ir maināms un ērti pielāgojams katra vajadzībām. Siksniņas ir paredzētas tam, lai labāk nofiksētu plaukstu nūjošanas laikā. Tāpēc vislabāk ir izvēlēties nūjošanas nūjas, kurām pielāgotas cimdveida roktura siksniņas. Šīs roktura siksniņas sastāv ne tikai no fiksējošās saites ap delma locītavu, bet ar atsevišķu sadaļu īkšķim. Šādā veidā delna tiek cieši nofiksēta pie nūjas roktura un ir vieglāk veikt kustības, kas atbilst pareizai nūjošanas tehnikai. 

Protams, ieteicams izvairīties no siksniņām, kas gatavotas no sintētiskiem matriāliem, lai izvairītos no noberzumiem un tulznām. Iegādājoties nūjošanas nūjas interneta veikalā, rūpīgi jāizpēta arī izvēlētā modeļa tehniskā specifikācija un jāpārliecinās par to, ka nūju roktura siksniņas atbildīs tavām prasībām. 
 
Rokturis
Pārsvarā nūjošanas nūju rokturi tiek ražoti no plastmasas, gumijas vai korķa. Ļoti svarīgi ir, lai rokturis ērti iekļautos plaukstā un nūjošanas laikā plaukstas pa to neslīdētu. Tāpēc ieteicams izvēlēties nūjošanas nūjas ar dabiskāku materiālu rokturiem. Plastmasas roktura kalpošanas ilgums būs salīdzinoši īsāks nekā, piemēram, gumijas vai korķa. 

Turklāt, aktīvi sportojot, cilvēks arī vairāk svīst ne tikai karstās vasaras dienās, bet arī citos gadalaikos. Pa plastmasas rokturiem plaukstas daudz vairāk slīdēs un svīdīs, tāpēc būs grūtāk uz tām balstīties. Tas traucēs arī pareizam smaguma centra novietojumam, tāpēc nūjošanas nūjas ar plastmasas rokturiem vislabāk izmantot tikai pirmajos nūjošanas treniņos.
 
Kad nūjošana kļuvusi jau par ikdienas sastāvdaļu, ieteicams izvēlēties nūjas, kuru rokturi gatavoti no gumijas vai korķa. Gumijas rokturi lieliski iekļausies plaukstā un būs gana elastīgi pat saspringtākos treniņos, bet no korķa izgatavotie nūju rokturi nodrošinās gaisa cirkulāciju un neļaus plaukstām svīst.
 
Nūjas kāts
Nūjošanas nūju kātus parasti izgatavo no alumīnija, oglekļa šķiedras vai stiklašķiedras. Ja alumīnija nūjošanas nūjas būs svarā pasmagākas, tad oglekļa šķiedras un stiklašķiedras  daudz vieglākas gan izmantošanā, gan pārnēsāšanā. 

Oglekļa nūjas būs noturīgākas pret triecieniem un nevēlamām vibrācijām, piemēram, atsitoties pret asfaltu. Tomēr tās būs nenoturīgākas pret triecieniem no sāniem, piemēram ja tās nokrīt uz asfalta. Oglekļa šķiedras nūjošanas nūjām būs teicami izvietots smaguma centrs. Pie materiāla mīnusiem jāmin tas, ka šīs nūjas būs salīdzinoši dārgākas, tāpēc būs piemērotas jau pieredzējušiem nūjotājiem un tiem, kas šim sporta veidam grasās pievērsties ar pilnu atdevi. 

Stiklašķiedras nūjošanas nūjas būs salīdzinoši lētākas nekā pārējās un būs piemērotas maza un vidēja auguma nūjotājiem. Materiāls ir gana elastīgs un lokans, lai radītu lielisku atbalstu un ļautu pareizi izvietot smaguma centru. 

Savukārt no alumīnija tiek izgatavoti teleskopiskie jeb saliekamie nūjošanas nūju modeļi. Šos modeļus parasti izvēlas pieredzējuši nūjotāji, kas bieži ceļo un dodas pārgājienos, jo tos ir viegli pārvadāt un ielikt, piemēram, auto bagažniekā vai ceļasomā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)