Banner 980x90

Kā braukt droši lietus laikā?

Laikā, kad līst lietus, auto vadīšana var būt liels izaicinājums, taču reti kurš autovadītājs laikapstākļu dēļ maina savus braukšanas paradumus. Kad līst lietus, pie braukšanas stila jāpiedomā vairāk nekā parasti, jo slapjums padara ceļa virsmu slidenu, taču nokrišņi – braucamo daļu nepārredzamu. Lai izvairītos no negadījumiem, ievērojiet turpmāk sniegtos padomus!

• Samaziniet ātrumu
Obligāti jāsamazina vispārējais braukšanas ātrums. Atkarībā no lietus stipruma un ceļa seguma, autovadītājam ir jāizvērtē un jālemj par labu adekvātam braukšanas ātrumam, lai būtu iespējams kontrolēt automašīnu. 

Automašīnas apstāšanās distance uz mitras virsmas ir pat uz pusi garāka, nekā tā ir normālos apstākļos. Nepievēršot uzmanību braukšanas ātrumam lietainā laikā, autovadītājs var radīt nopietnu ceļu satiksmes negadījumu, kas var kādam izmaksāt dzīvību. Nopietni padomājiet, vai jums nepieciešams ātrums vai tomēr dzīvība.

• Izvairieties no straujiem manevriem
Uz slapjas ceļa virsmas nedrīkst izdarīt straujus manevrus – neplānotas, riskantas situācijas gadījumā, laikapstākļu ietekmē ir ļoti sarežģīti savaldīt automašīnu. Strauju manevru veikšana lietus laikā izraisa ne tikai slīdēšanu, bet arī akvaplanēšanu, kas nozīmē, ka tiek zaudēta spēkrata saķere ar ceļa virsmu. Akvaplanēšanu izraisa ūdens slānis starp riepām un ceļa virsmu, tās ietekmē autovadītājs zaudē kontroli pār automašīnu, radot nopietnus dzīvības draudus ne tikai sev un saviem pasažieriem, bet arī citiem ceļu satiksmes dalībniekiem.

• Pievērsiet uzmanību vējstikla tīrītājiem
Lietus laikā ļoti svarīga nepieciešamība ir kārtībā esoši vējstikla tīrītāji. Lietus laikā tiek ietekmēta redzamība, un tieši vējstikla tīrītāji ir tie, kas redzamību uzlabo. Lietainā laikā nepieciešams uzstādīt atbilstošo vējstiklu tīrītāju režīmu, lai tie spētu veikt sev tik atbildīgo uzdevumu. Svarīgi ir nepārtraukti, ne tikai lietainā laikā sekot līdzi, lai vējstikla tīrītāju slotiņas nebūtu nolietotas, jo tas var radīt uz logiem skrāpējumus, kas pasliktinās redzamību jebkādos laikapstākļos. Nepieciešams rūpīgi ikdienā sekot līdzi vējstikla tīrītāju stāvoklim, jo tos ik pa laikam nepieciešams nomainīt. Labāk pārliecinieties savlaicīgi, neradot sev neparedzētas, sarežģītas situācijas.

• Ievērojiet distanci
Citu transporta līdzekļu vadītājus ietekmēt diemžēl nav iespējams, taču jūs varat pasargāt sevi no tiem. Spēcīga lietus laikā jācenšas izvairīties no transporta līdzekļiem, jo tie sev apkārt rada šļakatas, kas gan apgrūtina redzamību, gan ietekmē manevrēšanas spēju. Šādos laikapstākļos nav ieteicams ne apdzīt automašīnas, ne tām atrasties tuvumā uz braucamās daļas. Ievērojiet distanci! Tas lietainā laikā ievērojami atvieglos braukšanu. 

• Pievērsiet uzmanību automašīnas gaismām
Ir jāpievērš uzmanība gaismām, kādas izmantojat braukšanas laikā. Pareizo automašīnas gaismu izvēle lietainā laikā ievērojami uzlabo redzamību. Gaismu izvēle atkarīga no lietus veida. Ja lietus smidzina un atgādina miglu, ieteicams lietot miglas lukturus. Ja lietus gāzes ir ļoti spēcīgas un izteiktas, jālieto parastie dienas lukturi. Lietainā laikā nav ieteicams lietot tālās gaismas, jo lietus laikā gaisma atstarojas un tā var apžilbināt citus transporta līdzekļus, apdraudot ne tikai viņu drošību, bet arī savējo. 

• Ja nejūtaties droši – nebrauciet
Ja vadot automašīnu nejūtaties pietiekami droši – nedariet to! Jūs apdraudat ne tikai savu un savu pasažieru, bet arī citu ceļu satiksmes dalībnieku dzīvības. 

Uz ceļa var piedzīvot dažādas situācijas. Jūs un jūsu auto var ciest arī citu cilvēku dēļ, tādēļ, pirms dodieties ceļā, nepieciešams pārbaudīt OCTA statusu – tas sniegs drošības sajūtu un garantiju, ka par spīti laikapstākļiem jūsu automašīna ir drošībā. Ievērojiet šos padomus un esiet uzmanīgi jebkurā situācijā!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)