Banner 980x90

Kādu motorzāģi izvēlēties?

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Šobrīd veikalos pieejami trīs populārākie motorzāģu veidi – elektriskie, akumulatora un benzīna. Ar elektrību un akumulatoru darbināmo izmērs ir mazāks, kā arī to jauda nav tik liela, tāpēc tie būs ideāli piemēroti vienkāršiem saimniecības darbiem, savukārt benzīna modeļi noderēs smagāku un intensīvāku darbu veikšanai. 
Elektriskie motorzāģi
• Ar tiem ērti varēs paveikt nelielus darbus, piemēram, augļu koku atzarošanu, krūmu apzāģēšanu utt. Zāģi ir viegli un salīdzinoši klusāki, taču nav tik jaudīgi kā ar benzīnu darbināmie modeļi.
• Elektrisko motorzāģu spriegums ir mērāms vatos – jo to vairāk, jo labāk zāģis varēs tikt galā ar koksni. Starp citu dažādus motorzāģus vari apskatīt un izvēlēties šeit: https://www.inserv.lv/kategorija/motorzagi/.
• Viens no galvenajiem kritērijiem, kas jāņem vērā, izvēloties elektrisko motorzāģi, ir vada garums. Tā kā šī ierīce ir jāpieslēdz pie elektrības, tev, iespējams, būs jāiegādājas pagarinātājs, lai ērti tiktu klāt kokiem un krūmiem savā dārzā.  

Akumulatora motorzāģi
• Šis motorzāģis tev sniegs rīcības brīvību, jo tā darbībai nav nepieciešama elektrība.
• Tie būs lieliski piemēroti vienkāršiem darbiem. Taču jāņem vērā, ka strādāšanu var ierobežot baterijas darbības laiks, proti, ik pēc noteikta brīža akumulators būs jāuzlādē. Darba instrumentu, piederumu un iekārtu veikalā Inserv.lv ir pieejami šāda veida motorzāģi, kuru komplektā ietilpst nevis tikai viens, bet pat divi akumulatori, lai tu varētu strādāt ilgāk, negaidot, kamēr baterija uzlādēsies. Lielākoties sastopami modeļi ar vienu akumulatoru, kā arī ir pieejami tādi, kuros baterija ir iebūvēta. Tāpat ir iespējams iegādāties motorzāģi bez akumulatora, kas attiecīgi jāpērk atsevišķi. 
• Tāpat kā elektriskajiem, arī šiem motorzāģiem zāģēšanas efektivitāti nosaka spriegums vatos – jo to vairāk, jo spējīgāks būs motorzāģis. 

Benzīna motorzāģi
• Tie ir viegli pārnēsājami un ļoti jaudīgi, tādēļ piemēroti smagākiem darbiem, piemēram, lielāku koku zāģēšanai, mežizstrādei, krūmu apzāģēšanai utt. 
• Benzīna motorzāģi ir diezgan skaļi, kā arī smagāki nekā elektriskie un akumulatora motorzāģi. Tāpat tiem nepieciešama regulāra apkope. 

Nozīmīgi parametri, kas jāņem vērā, izvēloties motorzāģi
• Izmērs – jo lielāks un jaudīgāks būs motorzāģis, jo grūtāk būs to "novaldīt". Ja tu ar šādu iekārtu iepriekš neesi strādājis, sākumā labāk izvēlēties ko nelielu un vieglu.
• Svars – lieli motorzāģi, it īpaši tie, kas darbojas ar benzīnu, mēdz būt smagi, tāpēc, pirms iegādājies savām vajadzībām atbilstošu ierīci, pārliecinies, ka būsi spējīgs ar to strādāt. Izvēloties nepiemērotu motorzāģi, tu ne tikai apgrūtināsi darbu, bet arī riskēsi ar savu veselību un drošību. 
• Eļļošana – atbilstoša eļļošana ir kvalitatīva motorzāģa darbības ietekmes faktors. Ir modeļi, kuros iekļauta automātiska eļļošana, taču ir arī tādi motorzāģi, kuriem tās jāveic manuāli, izvēloties ražotāja norādījumiem atbilstošu eļļu. 
• Sliede – tā ir motorzāģa daļa, ar kuru aplikta ķēde, kas zāģē koku. Jo garāka ir sliede, jo resnāku koku ar to varēs pārzāģēt. Tās garumu mēra no sliedes paša gala līdz vietai, kur tā saskaras ar motoru. Lai noskaidrotu, kāda garuma sliede tev nepieciešama konkrētā koka zāģēšanai, ņem vērā to, ka, piemēram, zāģis ar 300 mm sliedi vienā piegājienā varēs sazāģēt koku, kura diametrs nav lielāks par 600 mm. 

Drošība, strādājot ar motorzāģi
• Izmantojot šādu ierīci, tev ne tikai jāvelk aizsargapģērbs, bet arī jāizmanto aizsargaprīkojums, tostarp ķivere, cimdi, kā arī kāju sargi. 
• Aizsardzība pret vibrāciju – šī ir nopietna problēma, kas rada negatīvu ietekmi uz cilvēka ķermeni, ja ilgstoši tiek strādāts ar motorzāģi. Gadījumos, kad jāpavada vairākas stundas, zāģējot kokus, ir svarīgi, lai motorzāģis būtu aprīkots ar vibrāciju slāpējošu sistēmu. 
• Ķēdes ķērājs – ja kādu apstākļu dēļ ķēde pārtrūks vai noskries no sliedes, šī sastāvdaļa to notvers, pasargājot cilvēku no nopietniem ievainojumiem.
• Apturēšanas slēdzis – vairums modeļu ir ar to aprīkoti, lai kritiskos gadījumos ātri būtu iespējams izslēgt motorzāģi. Tam jābūt viegli aizsniedzamam. 
• Atsitiena aizsargs un bremze – atsitiena gadījumā ķēdes bremze nekavējoties nostrādās, pasargājot no traumām.  
• Roku aizsargi – neļaus atlekušajiem koksnes gabaliem savainot rokas, kā arī pasargās no uzslīdēšanas asmenim atsitiena gadījumā.

Vienmēr izmanto nepieciešamo aizsargaprīkojumu neatkarīgi no tā, kāds darbs tiek veikts!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)