Banner 980x90

Kāpēc taupīt elektrību un kādā veidā to izdarīt?

Dažādu resursu taupīga un jēgpilna lietošana kļūst arvien aktuālāka, jo tikai tagad mēs kā apjaust, cik tuvredzīgi un neracionāli līdz šim esam sabiedrība sākam izmantojuši tos resursus, kas mums pieejami. Elektrība ir viens no šādiem resursiem, bez kuriem savu ikdienu nevaram iedomāties, jo vairums ierīču, ko izmantojam komfortam, darbam un atpūtai, ir elektriskas.
Lai gan mājās un darbavietā elektrība tiek izmantota nepārtraukti, jo ierīču, kas to patērē ir tiešām daudz, izmantoto elektrības apjomu iespējams samazināt, apzinoties un izvērtējot gan savas vajadzības, gan paradumus. Kā to izdarīt, par to nedaudz vēlāk. Bet vispirms jautājums – kāpēc vispār nepieciešams domāt par elektrības taupīšanu? 
 
3 būtiski iemesli, kāpēc taupīt elektrību
 
• Lai samazinātu rēķinus par elektrību
Jēgu paradumu maiņai cilvēks tomēr vislabāk saredz tad, kad ieguvumi skar tieši viņu. Šajā gadījumā viņa maciņu. Elektrības taupīšana loģiski noved pie tā, ka samazinās rēķini. Ja par elektrību tiek maksāts mazāk, paliek vairāk naudas citām vajadzībām un vēlmēm. Galu galā arī nauda ir resurss, tā ir jātērē atbildīgi. Ja elektrības taupības paradumi tiek apvienoti ar izdevīga – jūsu vajadzībām piemērota elektrības piegādes tarifa un pieslēguma izvēli, tad ietaupījums ir vēl jūtamāks, jo rēķina summu veido ne tikai reāli patērētā elektrība, bet arī maksa par pieslēguma nodrošināšanu un elektrības piegādi.
 
• Lai samazinātu kaitējumu videi
Lai nodrošinātu mūsdienu cilvēka prasības pēc komforta un resursiem, tiek nodarīts milzīgs kaitējums videi. Kādas tam ir sekas, mēs tikai tagad sākam apjaust. Lai to novērstu, tiek izstrādātas programmas, mainītas likumdošanas, valstis vienojas par kopīgiem mērķiem, lai samazinātu negatīvo ietekmi uz klimatu. Zaļas domāšanas pamatā ir šī taupības un saprātīga patēriņa domāšana. 
 
Elektrības gadījumā jāsaprot, ka, lai saražotu elektrību, tiek radīts kaitējums dabai, piemēram, mazās elektrostacijas uz upēm negatīvi ietekmē to ekosistēmu, elektrostacijās, ko darbina ar kurināmo, rodas kaitīgie izmeši, tas veicina globālo sasilšanu. Saprātīga un atbildīga elektrības patērēšana ir mūsu katra ieguldījums vides saudzēšanā. Varam arī iet soli tālāk – ar savu maciņu balsot par to, lai vairāk tiktu nodrošināta zaļā jeb atjaunojamā enerģija: saules un vēja enerģija, bioenerģija, ģeotermālā enerģija.
 
• Lai veicinātu mazāku patērēšanu kopumā
Mazāks un atbildīgāks patēriņš neattiecas tikai uz elektrību, bet tā ir laba iespēja, ar kur sākt. Mainīt visus paradumus vienā dienā nav viegli, tas ir pat neiespējami. Labāki un paliekošāki rezultāti tam būs, ja pārmaiņas sāksies pakāpeniski. Sākot taupīt elektrību un ieviešot to kā sava dzīvesveida normu, jau loģiski šķitīs domāt arī par citām jomām – pārtikas patēriņu, apģērba un citu sadzīves mantu patēriņu. 
 
Ko mums patiesībā vajag komfortablai un mierīgai dzīvei? Bieži vien cilvēki ir pārsteigti, cik viņiem ikdienā maz vajag. Sākot taupīt elektrību, būs vieglāk ievērot taupību arī citās jomās, padarot savu dzīvesveidu ne tikai videi draudzīgāku, bet arī radot būtiskas pārmaiņas ģimenes budžetā. Ietaupīto naudu var novirzīt, piemēram, izglītībai, ceļojumiem, jaunai pieredzei, uzkrājumiem neplānotām situācijām un vecumdienām. Vai arī var strādāt mazāk, jo tēriņi ir samazinājušies, dodot iespēju vairāk atpūsties un patiesi izbaudīt dzīvi, laiku ar sev tuvajiem cilvēkiem.
 
Kādos veidos iespējams mājās un darbā taupīt elektrību
Mājoklis ar visām tajā esošajām iekārtām un ērtībām ir viens no lielākajiem enerģijas patērētājiem, tāpēc tur arī jāmeklē veidi, kā samazināt šo patēriņu. Sākumā tas var šķist neērti, jo ir jāpiedomā pie jaunu paradumu ieviešanas, bet ar laiku tas jau kļūst pašsaprotami.
 
• Jāuzlabo mājokļa energoefektivitāte
Elektrība tiek izmantota arī telpu apsildīšanā, tāpēc ir būtiski pārliecināties, lai siltums nevajadzīgi nezūd pa logiem, sienām, durvīm. Vajadzības gadījumā jāveic remonts vai citi uzlabojumi, kas mazinās siltuma zudumus, ļaujot patērēt mazāk elektrības apkurei. Arī tad, ja ir citi apkures veidi, jādomā par ēkas energoefektivitāti, jo tad nevajadzēs izmantot papildu elektriskos sildītājus, lai nodrošinātu komfortablu temperatūru telpās.

• Jāizslēdz apgaismojums tur, kur neesat
Jāiemācās izslēgt apgaismojumu telpās, kurās neatrodaties. Protams, arī jāaprīko telpas ar energoefektīvām spuldzēm, vislabāk, ja ievieš dalīta apgaismojuma principu – vairākas nelielas spuldzes, ko var pielāgot pēc vajadzības, tad nevajadzēs slēgt lielo apgaismojumu.

• Jāatvieno ierīces no elektrotīkla
Ar šo grēkojam mēs visi. Atstāt ierīces gaidīšanas režīmā un neatslēgt no elektrotīkla nešķiet nekas traks, bet patiesībā šajā laikā ierīces arī patērē diezgan daudz elektrības, kas, piemēram, gada griezumā var izveidot palielu naudas summu, ko varētu ietaupīt tikai izmainot šo vienu paradumu un atslēdzot ierīces no elektrotīkla. Lai tas būtu izdarāms ērtāk, ieteicams izmantot kontaktus un pagarinātājus ar slēdžiem, ko atliek vienkārši nospiest, lai vairākas ierīces jau tiktu atvienotas no tīkla.

• Saprātīgi jālieto jaudīgās elektroierīces (ledusskapis, veļasmašīna, tējkanna, elektriskā plīts)
Izmantojot tās ierīces, kas patērē visvairāk elektrības, jāatceras ievērot taupības un gudras lietošanas principus. Piemēram, veļasmašīna jādarbina tad, kad tā ir maksimāli pielādēta, kā arī jāmazgā veļa zemākā temperatūrā. Ledusskapis jānovieto tā, lai tuvumā nav sildierīces un plīts, jo tad ledusskapim jāpatērē daudz vairāk elektrības, lai kompensētu siltuma radīto ietekmi. Tējkannā jālej tikai tik daudz ūdens, cik konkrētajā brīdī ir nepieciešams. Gatavojot ēst, jāatceras uzlikt pannām un katliem vākus, lai tiktu patērēts mazāk elektrības.

• Jāoptimizē siltā ūdens patēriņš
Ja karstā ūdens uzsildīšana notiek ar elektrību, tad jāpārdomā savi ūdens lietošanas paradumi, lai samazinātu karstā ūdens nevajadzīgu patēriņu. Piemēram, dot priekšroku dušai, nevis katru dienu liet pilnu vannu ar silto ūdeni. Arī traukus mazgāt daudz izdevīgāk ir trauku mazgājamajā mašīnā, nevis ar rokām. Protams, arī tāds elementārs solis – netecināt ūdeni no krāna bez vajadzības un lietojuma.

• Jāizvēlas energoefektīva sadzīves tehnika un ierīces
Ja nepieciešams iegādāties jaunu elektroierīci vai sadzīves tehnikas vienību, tad vienmēr jāpievērš uzmanība tam, kāda ir energotaupības klase. Neko zemāk par A klasi nevajadzētu iegādāties, kā arī skatīties A klases ievaros ekonomiskāko variantu. Ja mājās ir novecojušas ierīces, tad tās patērē daudz elektrības. To nomaiņa pret modernām un energoefektīvām atmaksāsies pavisam ātri.

• Jāmodernizē iekārtas, ražošana
Uzņēmumos un ražotnēs, kur elektrības patēriņš parasti ir iespaidīgs, jādomā par ierīču un iekārtu modernizāciju, izvēloties energoefektīvākus modeļus. Varbūt iespējams optimizēt pašu ražošanas procesu, samazinot vajadzību pēc elektroiekārtām. Katrā uzņēmumā situācija ir atšķirīga, bet, piesaistot atbilstošus speciālistus, iespējams izvērtēt, kur un kā samazināt elektroenerģijas un citu energoresursu patēriņu.
 
 
 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)