Banner 980x90

Lielo pilsētu asociācija pauž atbalstu LIZDA prasībām par pedagogu algu paaugstināšanu

Rīga, 19.marts, LETA. Latvijas Lielo pilsētu asociācija (LLPA) atbalsta Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) prasības par pedagogu algu palielināšanu jau šogad, aģentūru LETA informēja asociācijas pārstāvis Jānis Cunskis.

Pārstāvot Latvijas pilsētas un tajās strādājošos pedagogus, LLPA nosūtījusi atbalsta vēstuli valdībai ar aicinājumu pildīt tiesību aktos paredzētos nosacījumus par skolotāju algu palielināšanu. Tāpat asociācija atbalstīs LIZDA organizētās protesta aktivitātes.

"Ņemot vērā, ka šobrīd Latvijā ir pēdējos gados straujākā tautsaimniecības izaugsme, valdības solītais pedagogu darba samaksas pieaugums LLPA ieskatā ir pārāk zems un neatbilst panāktajam kompromisam par profesijas prestiža celšanu un nodrošinot atbilstošu atlīdzību par skolotāju ieguldīto darbu. Asociācijas biedri uzskata, ka pedagogu darba samaksai jāpieaug proporcionāli ekonomikas attīstībai, līdzīgi kā tas notiek citās intelektuālās profesijās," pauž Cunskis.

Saskaņā ar LLPA apkopotajiem datiem, lielākajās Latvijas pilsētās ir vērojams liels pedagogu deficīts. Patlaban trūkstot vairāku simtu pirmsskolas un vispārējas izglītības pedagogu - gan to, kuri pasniedz eksaktās zinības, gan arī humanitāro mācību priekšmetu skolotāju. "Jau šobrīd pilsētās nodarbinātie pedagogi strādā ar lielu pārslodzi, bet tuvāko gadu laikā deficīts kļūs vēl asāks, jo daudzi skolotāji ir pirmspensijas vecumā. Darba samaksas pieaugums mazinātu pedagogu deficīta problēmu," uzskata LLPA.

LLPA prezidents Andris Rāviņš (LZS) uzskata, ka pedagogu algu pieaugumam jābūt līdzvērtīgam darba samaksas pieaugumam tautsaimniecībā. Proti, patlaban plānotajam pedagogu algas palielinājumam būtu jābūt būtiski lielākam. "Tāpat jānorāda, ka svarīgi ir paredzēt pedagogu darba samaksas celšanas ietekmi uz pašvaldību budžetiem, jo atalgojums ir jāpalielina arī pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogiem. Taču pēc valsts budžeta apstiprināšanas 2019.gadam pašvaldību budžetos naudas ir kļuvis mazāk," pauž Rāviņš.

Valdībai adresētajā vēstulē LLPA aicina ievērot spēkā esošos normatīvos aktus un nodrošināt pedagogiem cieņpilnu un konkurētspējīgu atalgojumu, kas atbilst veiktajam darbam un atbildībai.

Kā ziņots, bez pamatotiem skaidrojumiem par nepietiekami iesāktajām un, iespējams, vēl nepieciešamām reformām Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) varētu nepiekrist koalīcijas piedāvātajai vienošanai par pedagogu algu celšanai nepieciešamā finansējuma iekļaušanu 2019.gada budžetā.

Kā aģentūrai LETA sacīja LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga, arodbiedrība valdības sēdē jau iepriekš informēja, ka izglītības nozarē ir sākta virkne reformu. "Tādā gadījumā ir jāsaprot, kādu reformu ir par maz. Jāsaprot, kāds ir Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) vērtējums bijušā izglītības ministra Kārļa Šadurska (JV) darbam, ja norāda, ka reforma nav pietiekama," teica Vanaga.

Ņemot vērā 2019.gada budžeta projektā neiekļauto pedagogu darba samaksas paaugstināšanu, šo trešdien pie Saeimas notiks vismaz 2500 pedagogu pikets. Ja arī pēc protesta akcijas līdzekļi algu paaugstināšanai no šī gada septembra netiks rasti, pedagogi gatavi streikam.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)