Banner 980x90

Liepājā ar piemiņas pasākumiem atzīmēs AIDS dienu

Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay.com
Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay.com
Lai pievērstu sabiedrības uzmanību HIV/AIDS problemātikai, ik gadu 1.decembrī tiek atzīmēta Pasaules AIDS diena. Pasaulē šo dienu atzīmē jau 27.reizi, bet Liepājā – 14.reizi. Pirmsākumi šādai piemiņas dienai radās 1988.gadā ar mērķi mazināt sabiedrības aizspriedumus un naidu pret HIV inficētiem cilvēkiem un AIDS pacientiem, pilsētas informācijas portālu Liepaja24.lv informē Atkarību profilakses centrs.

Ceturtdien, 1.decembrī no plkst.8.00 līdz plkst.14.00 Liepājā būs atvērto durvju diena Atkarību profilakses centrā (Flotes ielā 7), savukārt plkst.17.00 Krusta baznīcā (K.Valdemāra ielā 7) notiks dievkalpojums un aizlūgums par tiem, kuri cieš no AIDS.

Dienas noslēgumā, plkst.18.00, būs iespēja iepazīties ar Atkarību profilakses centra paveiktajiem darbiem, atzīmējot 15.darbības gadu. 

Gatavojoties pasaules AIDS dienas veltītajām aktivitātēm, ikvienam būs iespēja laika posmā no pirmdienas, 21.novembra līdz piektdienai, 25.novembrim veikt HIV eksprestestu un noskaidrot sev interesējošus jautājumus. Lai veiktu eksprestestu, nepieciešama iepriekšēja pierakstīšanās pa tālruni 63 456 120.

Pateicoties straujai un nepārtrauktai HIV/AIDS medikamentozās ārstēšanas attīstībai, HIV vairs nav fatāla diagnoze – šodien tā ir hroniska vadāma infekcija, tomēr vienlaikus tā vēl joprojām ir nopietna medicīniska, sociāla un ekonomiska problēma gan individuālā, gan visas sabiedrības kontekstā. 2016. gadā vairāk nekā 40 miljoni cilvēku pasaulē dzīvo ar HIV infekciju. Latvijā no 6607 HIV inficētajiem (tai skaitā – 1682 cilvēki ir AIDS stadijā) 1516 cilvēki miruši. Liepājā reģistrēti 130 HIV inficētie.

AIDS dienas starptautiskā atpazīstamības zīme ir sarkana lentīte, kas simbolizē cīņu pret HIV/AIDS. Sarkanā lentīte simbolizē HIV/AIDS problēmas nozīmīguma apzināšanos, AIDS mirušo cilvēku piemiņu. Sarkanā lentīte ir simbols cerībai, ka drīzumā tiks atklātas zāles, ar kurām varēs izārstēt HIV infekciju, un vakcīna, kas pasargās no inficēšanās. 

AIDS ir HIV infekcijas gala stadija. HIV infekcija ir hroniska, lēni progresējoša infekcijas slimība, kuru izraisa cilvēka imūndeficīta vīruss, kas, nonākot organismā, lēnām sagrauj cilvēka imūno sistēmu. Infekcija nav pilnībā izārstējama, un cilvēkiem, kas to ieguvuši, jārēķinās ar sekām un zināmiem ierobežojumiem visu mūžu, lai vēl vairāk nekaitētu savai veselībai un lai neapdraudētu citu cilvēku veselību. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)