Banner 980x90

Liepājā pēc sabiedriskās apspriešanas par 12 koku nozāģēšanu rosina izmaiņas Berči skvēra labiekārtojuma projektā

Ventspils, 30.janv., LETA. Liepājā pēc sabiedriskās apspriešanas par 12 koku nozāģēšanu, labiekārtojot Berči skvēru, Liepājas domes Apstādījumu uzraudzības komisija nolēmusi rosināt izmaiņas projektā, aģentūru LETA informēja Liepājas būvvaldes sabiedrisko attiecību speciālists Aigars Štāls.

Komisija konceptuāli ir atbalstījusi SIA "A.R.T. Projekts" izstrādāto skvēra labiekārtojuma būvniecības ieceri, kur paredzēts nozāģēt 12 kokus. Vienlaikus rosināts veikt izmaiņas būvniecības iecerē un, nozāģējot pie Republikas ielas augošo kļavu un liepu, kompensēts šos vērtīgos kokus ar diviem dižstādiem.

SIA "Labie koki eksperti" veikusi visu skvēra teritorijā esošo koku novērtējumu. Tas paredz arī 10 ļoti vērtīgo koku saglabāšanu. "Apstādījumu uzraudzības komisija tagad iesaka divus likvidējamos kokus kompensēt ar dižstādiem. Savukārt būvniecības iecerē jau ir paredzēta divu jaunu koku stādīšana un plašas apstādījumu zonas izveide ar krūmiem, citiem dekoratīviem augiem un puķēm," sacīja Štāls.

Vienai no mazvērtīgajām kļavām, ko paredzēts nozāģēt, stumbra apkārtmērs pārsniedz Ministru kabineta noteikumos par koku ciršanu ārpus meža noteiktos 2,10 metrus, kad koka ciršanai nepieciešama pašvaldības atļauja, līdz ar to par šī koka likvidēšanu nepieciešams saņemt Dabas aizsardzības pārvaldes atzinumu, skaidroja Štāls.

Publiskajā apspriešanā par koku ciršanu piedalījušies 57 interesenti. Koku nozāģēšanu neatbalsta 22 personas, norādot, ka izstrādātais projekta risinājums neiederas šajā teritorijā, iebilstot pret skulpturālo objektu, kā arī norādot, ka nav ņemts vērā SIA "Labie koki eksperti" izstrādātais koku novērtējums. Koku nozāģēšanu teritorijā atbalsta 23 personas, galvenokārt to pamatojot ar veco koku bīstamību, esošās vides sakārtošanas un jaunu stādījumu veidošanas nepieciešamību. Vēl 11 aptaujas dalībnieki daļēji atbalsta ieceri, norādot uz tur augošajiem bīstamajiem kokiem un nepieciešamību sakārtot skvēru, taču iebilstot pret vērtīgo koku nociršanu. Viens respondents elektroniski nobalsojis gan pret, gan par koku likvidēšanu, tāpēc šis balsojums uzskatāms par nederīgu, piebilda Štāls.

Jau ziņots, ka Berči skvēra labiekārtojuma projekts paredz likvidēt 12 kokaugus, tostarp plānots nozāģēt arī divus vērtīgus kokus - liepu un kļavu. Šie koki atrodas tiešā valsts nozīmes aizsargājamā kultūras pieminekļa - Liepājas Universitātes Dabas un inženierzinātņu fakultātes ēkas jeb kādreizējās Nikolaja ģimnāzijas - tuvumā. Šie divi koki bojā ēkas pamatus un fasādi. Saskaņā ar SIA "Labie koki eksperti" izstrādāto koku novērtējumu starp 12 kokiem, ko paredzēts nozāģēt, ir arī viena nokaltusi liepa, divi liepu sējeņi, divi korinšu krūmi un četri mazvērtīgi koki - trīs kļavas un viena liepa -, kuriem ir samazināta dzīvotspēja, traumēta sakņu sistēma un ir garenvirziena plaisas uz zariem. Skvērā aug arī nevērtīga parastā goba, kas ir vāji attīstīta un kam nav potenciāla augšanas vietā.

Skvērs Republikas un K.Valdemāra ielas krustojumā tematiski būs veltīts apkārtējai apbūvei, 19.gadsimta beigu un 20.gadsimta sākuma pilsētbūvniecības periodam un tā laika Liepājas pilsētas galvenajam arhitektam Paulam Maksam Berči.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)