Banner 980x90

Liepājas muzeja filiālē būs skatāma izstāde par Otrā pasaules kara laika modi

Rīga, 19. jūl., LETA. Trešdien, 24.jūlijā, plkst.17 Liepājas muzeja filiālē "Liepāja okupāciju režīmos" atklās izstādi par Otrā pasaules kara laika modi, aģentūru LETA informēja Liepājas muzeja muzejpedagoģe Maruta Eistere.

Izstādē būs skatāmi vēsturiskie tērpi no modes vēsturnieka Aleksandra Vasiļjeva, kurš piedalīsies izstādes atklāšanā un stāstīs laikmeta iezīmēm, galvenokārt, runās par sieviešu ģērbšanās stilu un modes tendencēm Otrā pasaules kara laikā, kā arī iepazīstinās ar savas kolekcijas tērpiem.

Izstāde būs ne tikai par modi, bet, pateicoties Liepājas muzeja un Latvijas Kara muzeja krājuma priekšmetiem, vēstures liecībām no Ingvildas un Andra Skābes, Ivara Vītola privātkolekcijām, ļaus izjust ļaužu dzīvi, noskaņojumu un centienus kara apstākļos. Izstādes vizuālo koncepciju veidojusi scenogrāfe Anna Heinrihsone.

Kā atzīmē izstādes veidotāji, Otrais pasaules karš satriecis cilvēci ar savu cietsirdību un cinismu, atstājot spēcīgu ietekmi uz dažādām dzīves sfērām, iespaidojot katru ģimeni, cilvēku personiski. Kara laikā radās īpašs modes stils. Līdz ar Otrā pasaules kara sākumu sievietēm bija jūtama tieksme apģērbu veidot praktiskāku, vīrišķīgāku, ar militāru siluetu. Tas atspoguļoja sabiedrības kopējo noskaņojumu un atbalstu karojošajiem tuviniekiem.

Jaunajā militārajā stilā apģērbā bija jaušamas detaļas, kas aizgūtas no armijas formastērpiem - modē bija metāla pogas, uzšūtas kabatas, siksnas un uzpleči. Tērpos kā aktualitāte ienāca uzsvērti pleci, kas izpaudās žakešu un mēteļu, kleitu un kostīmu polsteros. Mainījās arī tērpu krāsu palete. Jaunais siluets tika veidots ar īsākiem svārkiem nekā iepriekšējās desmitgadēs, apavi bija uz augstas platformas, lai nesavainotu kājas, ejot pa nopostīto māju gruvešiem. Modē turbānveidīgas cepures, kas bieži slēpa nemazgātos un nesakoptos matus, matu tīkliņš un dārgo zīda zeķu imitācija - ar brūnu zīmuli uzzīmējot vīli uz kailām kājām. Savdabīgi, ka par kara "modes kliedzienu" arī kļuva no krieviem pārmantotie sudrablapsu izstrādājumi.

Kara laika tērpa izveidē izteikti jūtams bija materiālu deficīts. Augstāk stāvošie un turīgākie ļaudis vēl varēja rast ceļus materiāla ieguvei, tomēr bieži vien sievietes bija spiestas pieiet šai problēmai radoši. Sievietes mēdza izmantot audumus, kas bija atrodami mājās - aizkaru, galdautu vai citur aizgūtus audumus. Tāpat tērpu piegriezumā parādās interesanti piegriezuma risinājumi un detaļas.

Tomēr, ja neizdevās atrast tērpu pietiekami iespaidīgu, tad neapšaubāmi galvenais kara laika modes akcents bija sarkanas lūpas, kas tika plaši izmantots.

Kad nacisti okupēja Parīzi, daudzi modes nami bija spiesti pārtraukt savu darbību, bet daži dizaineri emigrēja uz ASV. Izstādē varēs iepazīties ar kara laika modes tērpiem no tādiem Francijas modes namiem kā - "Lilli Ann", "Maggy Rouf", "Agnes Drecol". Eksponēti arī tērpi no Vācijas, Austrālijas, ASV un citām valstīm - modes namu un vienkārši prasmīgu šuvēju darinājumi.

Izstāde skatāma Liepājas muzeja filiālē "Liepāja okupāciju režīmos" K. Ukstiņa ielā 7/9 no 24. jūlija līdz 30.decembrim.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)