Banner 980x90

Liepājas pašvaldības plānotie izdevumi 2018.gadā par diviem miljoniem eiro pārsniedz ieņēmumus

Ventspils, 14.dec., LETA. Šodien Liepājas dome apstiprināja pašvaldības budžetu, kurā izdevumi plānoti par 2 miljoniem eiro lielāki nekā ieņēmumi.

Liepājas pašvaldības pamatbudžeta ieņēmumi veido 72 922 966 eiro. Kopā ar līdzekļu atlikumu gada sākumā 1 772 412 eiro apmērā kopā tie ir 74 695 378 eiro. Savukārt budžeta izdevumi plānoti par 2 287 088 eiro lielāki un veido 76 982 466 eiro.

Kopumā pašvaldība 2018.gadā plāno aizņemties 6 676 708 eiro, savukārt aizdevumu atmaksai izlietot 4 115 477 eiro, bet vēl 274 143 eiro paredzēts tērēt līdzdalībai komersantu pašu kapitālā.

Tādējādi kopējais pašvaldības budžets būs 81 372 086 eiro, kas ir par aptuveni trim miljoniem eiro vairāk, nekā šī gada budžetā.

Kā deputātiem domes sēdē skaidroja domes priekšsēdētājs Uldis Sesks (Liepājas partija), ieņēmumu palielinājums nākamā gada budžetā par aptuveni trijiem miljoniem eiro galvenokārt skaidrojams ar to, ka pieaug ienākumi no iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN). Vienlaikus, lai arī budžeta ieņēmumu sadaļa ir nedaudz lielāka, pašvaldībai nākušas klāt arī jaunas funkcijas, jo saistībā ar izmaiņām normatīvajos aktos speciālo izglītības iestāžu - internātskolu un speciālo pirmsskolas izglītības iestāžu - uzturēšana turpmāk būs jānodrošina pašvaldībām, nevis valstij, kā bija līdz šim.

Tāpat pašvaldības izdevumu sadaļu būtiski ietekmē valstī noteiktās minimālās algas izmaiņas, kas ar nākamo gadu paredz minimālās algas kāpumu no pašreizējiem 380 eiro līdz 430 eiro. Lai nodrošinātu šī lēmuma izpildi un saglabātu atalgojuma diferencēšanu, visās pašvaldības iestādēs strādājošajiem atalgojums tiek palielināts par 5% līdz 13%, lielāku atalgojuma pieaugumu paredzot tiem pašvaldības iestādēs nodarbinātajiem, kuri līdz šim ir saņēmuši zemāko atalgojumu – pašvaldības policistiem, sociālajiem darbiniekiem, bibliotekāriem, izglītības iestāžu un kultūras darbiniekiem un daudziem citiem.

Pilsētas budžeta izdevumu sadaļā nākamajam gadam lielākā izdevumu daļa saistīta ar pilsētas izglītības iestāžu uzturēšanu, kam paredzēti gandrīz 31,7 miljoni eiro. Vēl 16,5 miljoni eiro paredzēti pilsētas ekonomiskai darbībai, kas galvenokārt ietver pilsētas ielu infrastruktūras, veloceliņu un pieturvietu, parku, zaļo zonu, pludmales un ziedu kompozīciju uzturēšanu, kā arī labiekārtošanu. Šajā finansējumā paredzēti arī vairāk nekā 1,2 miljoni eiro pilsētas ielu infrastruktūras uzturēšanai un remontam, 50 000 eiro - daudzdzīvokļu namu iekšpagalmu labiekārtošanas programmai, 100 000 eiro - pilsētas vēsturisko ēku saglabāšanas un atjaunošanas programmai. Vēl 50 000 eiro rezervēti dzīvojamo ēku energoefektivitātes paaugstināšanas tehnisko projektu izstrādei un citām iestrādnēm.

Pašvaldības nākamā gada budžetā ap 9,4 miljonie, eiro paredzēti dažādām sporta un kultūras norisēm, tai skaitā Eiropas un pasaules mēroga sacensību un čempionātu norisei. Savukārt ap 9,2 miljoniem eiro tiks novirzīti sociālās aizsardzības pasākumiem, tai skaitā sociālo iestāžu uzturēšanai un pabalstu izmaksai sociāli mazāk aizsargātajām iedzīvotāju kategorijām, kā arī krīzes situācijā nonākušajiem iedzīvotājiem.

Nedaudz vairāk nekā seši miljoni eiro nākamā gada pašvaldības budžetā ir paredzēti dažādu dienestu pamatfunkciju nodrošināšanai, tai skaitā paredzot finansējumu 585 000 eiro apmērā dažādu pilsētas attīstības projektu priekšfinansējumam, bet ap 440 000 eiro – iestāžu darbinieku veselības apdrošināšanai. 100 000 eiro paredzēti kā līdzfinansējums mazo un vidējo komersantu projektu atbalstam, savukārt vēl 87 700 eiro tiks novirzīti nevalstisko organizāciju veselības un sociālās iekļaušanas veicināšanas projektu līdzfinansējumam.

Ap diviem miljoniem eiro budžetā plānots novirzīt sabiedriskās kārtības uzturēšanai, bet 1,8 miljonus eiro - pašvaldības teritoriju un mājokļu apsaimniekošanai. Ap 330 000 eiro plānots novirzīt vides aizsardzības pasākumiem, bet vēl ap 120 000 eiro – funkcijām, kas saistītas ar veselības aprūpes pasākumiem.

Šodien apstiprinātais pašvaldības budžets paredzēts galvenokārt pašvaldības budžeta iestāžu uzturēšanas izdevumu un neatliekamu izdevumu segšanai, taču finansējums lielākiem investīciju projektiem un dažādām jaunām iniciatīvām tiks izskatīts tikai nākamā gada sākumā, kad būs precīzi zināms līdzekļu atlikums no šī gada, skaidroja Rjabcevs.

Liepājas pilsētas pašvaldības budžetā 2018.gadam ieņēmumi tiek plānoti 81 372 086 eiro apmērā, tai skaitā plānota arī kredītlīdzekļu piesaiste 6 676 708 eiro apmērā dažādu pilsētas attīstības projektu īstenošanai. Lielākā daļa jeb gandrīz 40,5 miljoni eiro ir IIN ieņēmumi, 11,1 miljons eiro – valsts mērķdotācijas un Eiropas Savienības struktūrfondu finansējums. 9,9 miljoni eiro budžetā plānoti kā dotācija no valsts budžeta saistībā ar IIN aprēķinu kārtību, 7,4 miljoni – ieņēmumi par maksas pakalpojumiem, bet vēl 3,4 miljoni ir nekustamā īpašuma nodokļu (NĪN) ieņēmumi.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)