Banner 980x90

Liepājas Simfoniskais orķestris kopā ar pianistu Osokinu atklās 136.koncertsezonu

Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay.com
Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay.com
Piektdien, 16.septembrī, plkst.19.00 Liepājas Simfoniskais orķestris kopā ar jauno pianisma spīdekli Georgiju Osokinu koncertzālē "Lielais dzintars" atklās savu 136.koncertsezonu, "Rietumu radio" informēja orķestra pārstāve Iveta Vēvere.

Lai gan orķestris jaunajā mājvietā darbojas jau teju veselu sezonu, koncertsezonas atklāšanu tas "Lielajā dzintarā" piedzīvos pirmo reizi.

Jaunākais no Osokinu pianistu dinastijas pārstāvjiem Georgijs Osokins slavas zenītā kāpis pavisam nesen - pēc diploma iegūšanas prestižajā Friderika Šopēna konkursā Varšavā. Nepilna gada laikā jau tūkstošiem klausītāju ir baudījuši jaunā pianista koncertus gan Eiropā, gan ASV un arī Āzijā. Georgija Osokina kontā jau ir vairākas prestižas starptautiskas, kā arī pašmāju balvas, tajā skaitā "Latvijas Lielā mūzikas balva 2015", ko viņš saņēma kategorijā "Gada jaunais mākslinieks".

Liepājas Simfoniskais orķestris jauno koncertsezonu atzīmēs ar Sergeja Rahmaņinova mūziku. Otrā simfonija un Trešais klavierkoncerts ir ierindojami ne vien Rahmaņinova, bet arī klasiskās mūzikas repertuāra populārāko opusu sarakstā.

Līdz šim gandrīz katrā koncertā repertuāru Georgijs Osokins ir varējis izvēlēties pats, kas ne vienmēr izdodas mūsdienu mūzikas industrijā. Arī šis nav izņēmums, Liepājas Simfoniskais orķestris bija atvērts pianista piedāvājumam, piekrītot atskaņot tieši Rahmaņinova Trešo klavierkoncertu (opuss 30).

"Rahmaņinovs ir ļoti tuvs manai cilvēka un mūziķa dabai. Tā ir mana stihija, kurā es jūtos ērti. Tiek uzskatīts, ka šis klavierkoncerts ir viens no grūtākajiem mūzikas literatūrā. Varbūt tas pat ir visgrūtākais, bet man toties ļoti ērts. Sarežģīti to atskaņot mēdz būt tīri emocionāli, jo tas prasa milzīgu atdevi. Manā skatījumā tas ir dziļi personisks darbs, kur iekšā redzu arī vairākas traģiskas tēmas - no kaitinoša izmisuma līdz atteikšanās no Dieva," savās izjūtās dalās Georgijs Osokins.

Rahmaņinova 1909.gadā tapušais Trešais klavierkoncerts savas sarežģītības dēļ biedē daudzus pianistus. Komponists to veltījis savam draugam, pretrunīgi vērtētajam, taču nenoliedzami spilgtajam poļu pianistam un pedagogam Jozefam Hofmanim, kurš to tā arī nekad publiski neuzdrošinājās atskaņot.

Pirmatskaņojumu klavierkoncerts piedzīvoja Rahmaņinova ASV koncertturnejas laikā ar Ņujorkas simfonisko orķestri un pašu komponistu pie klavierēm. Dažas nedēļas vēlāk tas izskanēja otrreiz Gustava Mālera vadībā.

Otrs Sergeja Rahmaņinova opuss, ar ko Liepājas Simfoniskais orķestris svinēs savu 136.koncertsezonas sākšanos, ir viņa tikai dažus gadus agrāk radītā Otrā simfonija (opuss 27). Pēc Pirmās simfonijas atskaņojuma saņemtās kritikas, ko komponists pārdzīvoja visu savu mūžu, viņam vajadzēja ilgāku laiku, lai atkal ķertos pie simfonijas žanra. Lai arī ar Otrās simfonijas pirmo uzmetumu viņš bija ļoti neapmierināts, pēc vairāku mēnešu darba Rahmaņinovs to tomēr pabeidza un pirmatskaņoja 1908.gadā Sanktpēterburgā, pats stāvēdams pie diriģenta pults un pēcāk saņemdams milzīgas ovācijas.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)