Banner 980x90

Liepājas Simfoniskais orķestris oktobrī koncertēs bērniem Rundālē un Liepājā

Foto: Ieva Lūka/ LETA
Foto: Ieva Lūka/ LETA
Ceturtdien, 6.oktobrī plkst.10.00, plkst.12.00 un plkst.14.00 Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" un sestdien, 8.oktobrī plkst.13.00 un plkst.15.00 Rundāles pils Baltajā zālē Liepājas Simfoniskais orķestris koncertēs bērniem, Rietumu Radio informēja orķestra vadība.

"Jaunākajā koncertu sērijā dosimies aizraujošā mūzikas un stāstu ceļojumā. Uzzināsim, kā atrod un no jauna atklāj senu un dažkārt pat pavisam aizmirstu mūziku. Pētīsim, kā, gadsimtiem ejot, mainījusies orķestra, diriģenta un koncertzāles loma. Uzzināsim, kas ir virtuozs, un ielūkosimies, kādus vēl līdz galam neapjaustus noslēpumus glabā Liepājas Svētās Trīsvienības baznīcas nošu skapis," par jauno koncertprogrammu pastāstīja slavenais latviešu klarnetists Egīls Šēfers, kurš jau atkārtoti iejutīsies šo koncertu vadītāja lomā.

Programma sāksies ar Antonio Vivaldi Koncertu fagotam, kur fagota partiju izpildīs Liepājas Simfoniskā orķestra fagotu grupas koncertmeistara vietnieks Edgars Reimanis.

Jaunajā koncertprogrammā tiks parādīts, kā gadsimtiem cauri mainās ne tikai orķestris, bet arī diriģenta loma tajā. Senās mūzikas pētnieks un entuziasts, diriģents Māris Kupčs orķestri vadīs, arī sēžot pie klavesīna taustiņiem.

Māris Kupčs koncerta laikā padalīsies arī ar stāstiem, kā viņš nonāca Liepājas Trīsvienības baznīcas nošu glabātuvē. No 40.gadiem neaiztikti, zirnekļu tīkliem apauguši, ērģelēs ir saglabājušies dažādi vērtīgi nošu pieraksti. Tur ir atrasti īsti dārgumi - tādu komponistu darbi, kas savulaik darbojušies Liepājā, Kurzemes hercogistē.

Ļoti nozīmīgs atklājums ir Prūsijas galma kapelmeistara Kārļa Heinriha Grauna oratorija "Jēzus nāve", jo tas ir pirmais zināmais profesionālais skaņdarbs, kam ir Stendera tulkojums latviešu valodā, radīts baroka laikmetā - 17.gadsimtā. Tolaik latviski tiešām arī dziedāts Liepājā, Jelgavā un visur Kurzemē. Pēc Māra Kupča rekonstruētajām notīm un partitūras Liepājā tas skanēs pirmo reizi.

Koncerta noslēgumā varēs redzēt, kā orķestris un diriģenta loma tajā ir transponējusies 19.gadsimtā - kā orķestris ir audzis, kā ir mainījies tā skanējums. Auditorijai būs iespēja noklausīties Riharda Vāgnera uvertīru operai "Rienci", kas būtībā dzimusi, pasaulslavenajam komponistam dzīvojot un darbojoties tieši Latvijā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)