Banner 980x90

Maijā Liepājā svinēs Līvas ciema svētkus

Ventspils, 26.apr., LETA. Maija priekšpēdējās nedēļas nogalē Liepājā svinēs Līvas ciema svētkus, aģentūru LETA informēja Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra pārstāve Inese Sērdiene.

Vieni no lielākajiem tradicionālās kultūras mantojuma svētkiem Kurzemē norisināsies divas dienas - 20.maijā un 21.maijā. Līvas ciema svētki kopš 2003.gada tiek rīkot par godu 1253.gada 4.aprīlī izdotajam Ziemeļkurzemes dalīšanas dokumentam, kurā pirmo reizi rakstītos avotos minēta Līvas upe un Līvas ciems, no kura savukārt vēlāk izaugusi Liepājas pilsēta.

Akcentējot Līvas ciema svētku 15.jubileju, 20.maija rītā notiks akcija "Laika rats griežas". Simboliska svētku dalībnieku ķēde savienos Līvas tirgus pirmo norises vietu – Siena tirgu Kuršu ielā - ar Līvas ciema svētkiem Liepājas promenādē.

Līvas ciema vārti svinētājiem būs atvērti sestdien, 20.maijā, no plkst.10 līdz 19 un svētdien, 21.maijā, no plkst.11 līdz 15. Divu dienu garumā svētku apmeklētāji varēs piedalīties jau tradicionālajās tematiskajās norisēs "Līvas tirgus", "Līvas upe", "Liepājas Meistaru iela", "Dzintara krasta ļaudis", "Spēļu sēta" un "Dzintara latvieši krogos sēž".

Līvas tirgum šogad saņemts rekordliels pieteikumu skaits – vairāk nekā 320 amatnieku, mākslinieku un dažādu prasmju meistaru pieteikumu, no kuriem veikta rūpīga atlase, apstiprinot 210 dalībniekus. Tirgū amatnieki piedāvās gan darbus, kas veidoti latviešu amatniecības tradīcijā, gan mākslinieciskā jaunradē, gan laikmetīgos savienojumos. Liepājā radītais vienkopus būs redzams "Liepājas Meistaru ielā".

Teju divi simti visu vecumu dejotāju vienosies kopīgā programmā "Dzintara krasta ļaudis". Svētku apmeklētāji varēs baudīt latviešu un lietuviešu tautas deju priekšnesumus skatuves stāvlaukumā pie koncertzāles "Lielais dzintars". Savukārt svētku muzikālā programma "Līvas upe" šogad skanēs uz divām skatuvēm Liepājas promenādē. Šoreiz skanējuma vadmotīvs būs dūdas, bungas un stabules. Muzicēs grupas "Jauno Jāņu orķestris", "Auļi" un "Skyforger", folkloras kopas "Delve", "Grodi", "Kokle" un "Laiksne", ritmu meistars Nils Īle ar apvienību "Kanisaifa" un daudzi citi.

Līvas ciema svētku apmeklētājus un ģimenes ar bērniem arī šogad priecēs "Spēļu sēta", kur varēs apgūt senās spēles – klimpiņu sišanu, cūku ganīšanu, koka vilciņu dīdīšanu un vēja propelleru laišanu pa vējam. Radošu nodarbju cienītājiem būs iespēja pašiem sev izgatavot svilpītes un spēļu vilciņus, kā arī citus amatniecības izstrādājumus. Mazos skatītājus priecēs leļļu izrāde "Noēmi un Noella" no Ungārijas.

Ēdināšanas pakalpojumu sniedzēji un garšu meistari apvienosies pasākumā "Dzintara latvieši krogos sēž", piedāvājot baudīt ierastos nacionālos ēdienus un dzērienus. Šogad goda vieta tiks ierādīta rudzu maizei un tās cepšanas tradīcijai. Ikviens varēs iepazīt maizes ceļu no grauda līdz klaipam, uzzināt vairāk par maizes cepšanas rituālu, graudiem, graudu produktiem, maizes vēsturi un latviešu spēka zīmēm.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)