Banner 980x90

Māsu asociācija: No Latvijā reģistrētajām māsām 10 000 nestrādā savā profesijā

LETA
LETA
Rīga, 15.maijs, LETA. No Latvijā reģistrētajām 18 700 māsām veselības aprūpē strādā vien 8750, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" sacīja Latvijas Māsu asociācijas vadītāja Dita Raiska.

Šīs māsas ir izvēlējušās strādāt skaistumkopšanas nozarē, vai citviet, kur ir lielāks atalgojums, teica Raiska.

Palielinot atalgojumu, šīm 10 000 māsām būtu iespēja atgriezties, pārliecināta asociācijas vadītāja. Šādu gatavību esot izteikušas arī pašas māsas.

Asociācija vēlētos, lai līdz 2020.gadam māsu atalgojums pieaug līdz 1000 eiro pēc nodokļu nomaksas. Patlaban māsu vidējais atalgojums Latvijā ir 760 eiro, bet mazākais 418 eiro, viņa sacīja. Salīdzinoši Lietuvā vidējais māsu atalgojums ir 740 eiro, bet Igaunijā 1000 eiro.

"Pēdējo desmit gadu laikā situācija ir bijusi diezgan akūta, bet šī brīža situācija ir kritiska. Māsu skaits Latvijā būtiski samazinās," uzsvēra Raiska.

Māsu asociācija atbalstītu sociālo iemaksu novirzīšanu par labu veselības aprūpei, ja no tā iegūtu arī māsas, sacīja Raiska.

Viņa piebilda, ka rīt, 16.maijā, ir plānota tikšanās ar Valsts prezidenta kancelejas pārstāvjiem, lai pārrunātu situāciju.

Kā vēstīts, Latvijas Māsu asociācija atbalstīs Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) priekšlikumu atteikties strādāt pagarināto normālo darba laiku ar šī gada 1.jūniju, aģentūru LETA informēja asociācijā.

Asociācijā, norāda, ka šāds lēmums pieņemts, jo Valsts prezidents Raimonds Vējonis un Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) neesot izrādījuši interesi tikties ar Māsu asociācijas valdes locekļiem, lai pārrunātu jautājumus par medicīnas māsas profesijas pastāvēšanu nākotnē, virsstundu darbu un atalgojuma jautājumu, turklāt asociācija nav saņēmusi atbildi no Veselības ministrijas (VM) par aktuālajiem jautājumiem, kas saistīti ar māsas lomu Latvijā.

Saskaņā ar Veselības inspekcijas statistiku 2016.gadā Latvijā reģistrētas 8756 strādājošas māsas, kas ir par 216 māsām mazāk nekā 2015.gadā, turklāt strauji sarūk pirmreizēji reģistrēto māsu skaits, kā arī katru gadu samazinās savā profesijā strādājošo māsu skaits. Desmit gadu laikā darbu slimnīcās uzteikušas aptuveni 5000 māsas, skaidro asociācija.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)