Banner 980x90

Mazas izvēles, kas palīdz kontrolēt finanses

Mazas izvēles var sekmēt lielas pārmaiņas un padarīt neiespējamo iespējamu. Tas attiecas uz ikvienu dzīves jomu, tostarp finansēm. Piemēram, 5 eiro ietaupīšana šodien nešķiet nekas liels. Taču, liekot vienu banknoti pie otras, laika gaitā būs izveidojies vērā ņemams uzkrājums. Un tad, kad ieraugi, ka Tavi 5 eiro ir pārvērtušies par 100 un 200 eiro, Tu sāc izjust kontroli pār savām finansēm. 

Izdari izvēles, kas Tevi motivē
Ietaupot piecus eiro, Tu esi pieņēmis attiecīgu lēmumu. Un šis lēmums ir svarīgāks par naudu. Lēmuma pieņemšana un rīkošanās saskaņā ar to ļauj justies nevis kā apstākļu upurim, bet kā tādam, kurš spēj ietekmēt savu dzīvi un apstākļus. Un nav pat svarīgi, cik nozīmīgs šis lēmums ir bijis. Tas arī ir iemesls, kādēļ pat mazas izvēles var radīt tik būtiskas pārmaiņas. Atgūstot kontroli pār savām finansēm, veiksmīgi varēsi pieņemt arī nopietnākus lēmumus. 

Lai saglabātu motivāciju, izdari izvēles, kas Tev pašam šķiet nozīmīgas – tas uzdevumu padara daudz vienkāršāku. Atgriežoties pie tā paša piemēra par 5 eiro, Tava motivācija būs daudz lielāka, ja šo mazo darbību sasaistīsi ar kaut ko sev nozīmīgu, piemēram, mērķi sakrāt sapņu ceļojumam vai vēlmi iegādāties jaunu automašīnu. 

Nosaki ilgtermiņa mērķus
Viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ ir grūti iekrāt naudu, ir tas, ka nākotne netiek uztverta kā daļa no mūsu pašu dzīves. Krājot naudu ilgtermiņa mērķiem var rasties sajūta, ka nauda tiek atdota svešiniekam. 

Ņemot to vērā, sakrāt īstermiņa mērķiem nereti ir vienkāršāk. Tādēļ lielākos ilgtermiņa mērķus var sadalīt mazākos mērķos, kas ļaus gūt lielākus panākumus, piemēram, ja mērķis ir nākamo 5 gadu laikā sakrāt labākas automašīnas iegāde nepieciešamo naudas summu, pirmais mazākais mērķis varētu būt gada laikā sakrāta piektā daļa no nepieciešamās summas. 

Uzņemies atbildību
Mazās izvēles ļauj arī saprast, ka neviens cits nav atbildīgs par Tavu finansiālo situāciju – tikai Tu pats. Tas palīdz izvērtēt savus līdzšinējos naudas tērēšanas paradumus, mainīt tos un turpmāk pieņemt saprātīgākus lēmumus. Īpaši tas attiecas uz aizņēmumiem. 

Lai arī patēriņa kredīts internetā vai kāds cits no aizdevuma veidiem var būt noderīgs risinājums visdažādākajās situācijās, tomēr tas ir atbildīgs lēmums, kas prasa atbilstošu attieksmi. Apzinoties, ka tikai Tu pats vari ietekmēt savu finansiālo situāciju un esi atbildīgs par to, kur nonāk Tava nauda, Tu spēsi pieņemt labāko lēmumu arī šādā situācijā – pratīsi atšķirt vēlmes no vajadzībām un nepieciešamības gadījumā noformēsi atbilstošu kredītu, pirms tam rūpīgi izvērtējot savu maksātspēju. 

Priecājies par progresu
Atrodi veidus, kā sekot progresam – arī tas palīdz saglabāt motivāciju. Piemēram, ja Tavs mērķis ir sakrāt naudu kādam lielākam pirkumam, regulāri pārbaudi savu uzkrājumu un uzslavē sevi par paveikto. Tas ir labs veids kā ieraudzīt, ka tas, kas sākotnēji šķita neiespējams, pamazām kļūst iespējams. Un šī atziņa rada vēl lielāku motivāciju turpināt iesākto. 

Mazas izvēles ir pirmais solis ceļā uz panākumiem. Tās maina domāšanu un dod tik ļoti nepieciešamo kontroles sajūtu. Galu galā – tās pārveido finansiālo situāciju vairāk kā jebkas cits: mazie lēmumi sniedz pārliecību, ka Tu vari kaut ko darīt, pat ja tas sākotnēji šķiet kaut kas ļoti nenozīmīgs. 

Kādas būs Tavas šīs dienas mazās izvēles? 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)