Banner 980x90

Noderīgi padomi, kā izvēlēties mājoklim piemērotu apgaismojumu

Pavasaris ir īstais laiks padomāt par mājokļa labiekārtošanas darbiem. Turklāt , lai panāktu labu efektu, pārmaiņām pat nav jābūt vērienīgām – reizēm pilnīgi pietiek ar mēbeļu pārbīdīšanu vai apgaismojuma nomaiņu. Šoreiz par to, kā izvēlēties mājoklim piemērotāko apgaismojumu. 

Apgaismes objekti dzīvojamai istabai
Dzīvojamā istabā pavadām diezgan daudz laika, tādēļ piemērotam apgaismojumam ir būtiska nozīme. Ņemot vērā, ka šajā telpā tiek skatīts TV, lasītas grāmatas, spēlētas spēles un veiktas citas aktivitātes, būtiski, lai apgaismojums būtu pietiekams – turklāt tam jābūt akcentētam aktīvākajās darbības zonās, piemēram, pie galda, dīvāna. Pirmkārt, tas nozīmē, ka nepieciešama griestu lampa. To izvēle ir visai plaša – nopērkamas gan griestu lampas internetā, gan citās tirdzniecības vietās. Līdz ar to ikviens var izvēlēties savai gaumei un mājokļa interjeram piemērotāko risinājumu. 

Taču – ļoti iespējams, ar griestu lampu dzīvojamā istabā vien nepietiks. Labs risinājums, kas palīdz regulēt apgaismojuma intensitāti dažādās telpas zonās, ir vairāku līmeņu apgaismojums, piemēram, stāvlampas, galda un sienas lampas. 

Kādus gaismas ķermeņus izmantot virtuvē?
Virtuvē ir divas zonas – darba zona un ēdamzona. Katrai no tām piemērots citādāks apgaismojums. Ēst gatavošanas zonai labāk izvēlēties spilgtu apgaismojumu. Lieliski, ja tas tiek koncentrēts uz svarīgākajiem darba virsmas elementiem, piemēram, plīti, izlietni, galdu. Šim nolūkam piemērotas iebūvējamās lampas. Ēdamzonā labi iederēsies viena vai vairākas griestu lampas, kas novietotas tieši virs galda. 

Guļamistabai piemērotākais apgaismojums
Guļamistabā jārada mājīga, mierīga noskaņa, tādēļ nav vajadzīgs spilgts apgaismojums. Šajā telpā ieteicams izmantot vairākus apgaismes ķermeņus – piemēram, griestu lampu, kā arī sienas vai galda lampu, kas var tikt izmantotas, piemēram, lasīšanai. Atkarībā no vajadzības guļamistabā var novietot arī stāvlampu – piemēram, lai apgaismotu spoguļgaldiņu. 

Apgaismojums vannas istabai
Vannas istabā svarīgs vienmērīgs apgaismojums. Šajā gadījumā piemērota izvēle ir griestu, kā arī sienas lampas. Nevajadzētu arī aizmirst apgaismojumu pie spoguļa – tam jābūt vērstam uz leju, lai nerastos ēnas. 

Kādu apgaismojumu izvēlēties priekšnamam?
Bieži vien šajā telpā dabīgais apgaismojums nav pietiekams, tādēļ būtiski, lai izvēlētais apgaismojums būtu pietiekami spilgts. Šim nolūkam labi kalpo gan griestu lampas, gan iebūvējamie gaismekļi. Jāņem vērā arī koridora garums – ja tas ir garš, tad apgaismes objektus vajadzētu novietot ik pa pāris metriem.

Lai izvēlētais apgaismojums būtu funkcionāls, svarīgi izvēlēties arī tam piemērotas spuldzes. 
 
Kur iegādāties piemērotākos apgaismes ķermeņus?
Izvēles iespējas ir plašas – lampas plašā izvēlē nopērkamas gan specializētos veikalos, gan citās tirdzniecības vietās. Daudzveidīgs apgaismes ķermeņu piedāvājums ir arī interneta veikalos – turklāt tā ir arī iespēja ietaupīt laiku un līdzekļus, jo, lai izvēlētos piemērotu lampu, nav pat jāiziet no mājām. Tā ir laba opcija arī tiem, kuri vēlas iegādāties ko specifisku, piemēram, interesanta dizaina lampu, taču tuvējos veikalos piedāvājums nav pietiekami plašs. Svarīgi atcerēties – iepērkoties interneta, spēkā ir distances līgums, kas nosaka, ka pircējam ir tiesības 14 dienu laikā iegādāto preci atdot atpakaļ pārdevējam, ja tā kāda iemesla dēļ tomēr neatbilst cerētajam. Pirms tam gan jāiepazīstas ar preču atgriešanas nosacījumiem. 

Apgaismes ķermeņi pilda ne vien praktiskās funkcijas, bet ir arī interjera priekšmeti, kas var telpai piešķirt noteiktu noskaņu. Izmanto šo faktu savā labā, rūpīgi izplānojot apgaismes ķermeņu izvietojumu un izvēloties risinājumus, kas nodrošinās vēlamo efektu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)