Banner 980x90

Par neierašanos uz rezerves karavīru mācībām naudas sodi piemēroti pieciem cilvēkiem

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG

Kopš pagājušā gada decembra vidus pirmās instances tiesas par neierašanos uz rezerves karavīru mācībām piemērojušas naudas sodus pieciem cilvēkiem, bet vēl vairākas lietas ir noliktas izskatīšanai tuvākajos mēnešos, liecina aģentūras LETA apkopotā informācija no tiesām.

Rīgas rajona tiesa, Madonas rajona tiesa, Balvu rajona tiesa, Daugavpils un Rīgas Latgales priekšpilsētas tiesas pieciem rezerves karavīriem par neierašanos uz militārajām mācībām Nacionālo bruņoto spēku izsniegtajā pavēstē noteiktajā vietā un laikā piemērojušas naudas sodus, sākot no 20 līdz 50 eiro. Administratīvo pārkāpumu kodeksā paredzētā sankcija par šādu pārkāpumu ir naudas sods līdz 210 eiro.

Pret vienu karavīru Rīgas rajona tiesa lietu ir izbeigusi.

Vēl piecu karavīru lietas gaida izskatīšanu Jēkabpils, Aizkraukles un Rīgas rajona tiesās. Tās noliktas izskatīšanai februārī un martā.

Vismaz vienā iepriekš izskatītajā lietā ir iesniegta apelācijas sūdzība apgabaltiesā. Šo lietu Rīgas apgabaltiesa skatīs aprīlī.

Laikraksts "Latvijas Avīze" šonedēļ vēstīja, ka viens no sodītajiem rezerves karavīriem ir 35 gadus vecais kaprālis Jānis Jansons, kuram pirmās instances tiesa piemērojusi 20 eiro sodu.

Jansons, kurš strādā par projektu vadītāju Latvijas bruģēšanas uzņēmumā Zviedrijā, laikrakstam apgalvojis, ka ir savas valsts patriots un būtu gatavs piedalīties mācībās, ja vien tieši tajā laikā viņa sievai nebūtu jālaiž pasaulē bērns.

Viņš iepriekš sazinājies ar Atlases un rezerves personāla uzskaites centru un informējis par gaidāmo ģimenes pieaugumu. Taču viņam atbildēts, ka tas nav attaisnojošs iemesls.

Arī tiesa atzinusi, ka Jansons uz mācībām nav ieradies neattaisnojošu iemeslu dēļ un tāpēc ir sodāms. Jansons uzskata, ka viņa rīcība ir bijusi attaisnojama, tāpēc apsver iespēju lēmumu pārsūdzēt principa, nevis piemērotā naudas soda dēļ.

Laikraksts norāda, ka, lai arī tiesneses Ingrīdas Bites lēmums nav visai bargs, saruna starp viņu un rezerves karavīru izvērtusies diezgan asa. Pēc paskaidrojumu noklausīšanās tiesnese vaicājusi Jansonam: "Jūs likumu esat lasījis - tur par grūtniecēm kaut kas ir teikts?" Jansons atbildējis: "Kā jūs domātu, ja jums būtu liels vēders? Turklāt uzskatu, ka man bija divi apgādājamie: sieva un bērns, jo auglis sievas vēderā jau arī ir cilvēks."

Pēc tam tiesnese sacījusi: "Jūs domājat, ka priecājos jūs te tiesāt? Bet pārkāpums ir nopietns. Vai tad sieva bija viena pati uz pasaules, mammas viņai nav, radu nav? Lai gan kāpēc man ar jums par to būtu jādiskutē… Vai atzīstat likuma pārkāpumu?"

"Latvijas Avīze" norāda, ka Jansons ir viens no 55 karavīriem, pret kuriem ierosināta administratīvā tiesvedība par neierašanos uz rezerves karavīru mācībām, kas notika no pagājušā gada 19.oktobra līdz 1.novembrim. Uz šīm mācībām armijas Atlases un rezerves personāla uzskaites centrs kopumā bija izsūtījis pavēstes 300 cilvēkiem. 143 personas informēja Nacionālos bruņotos spēkus par pavēstes saņemšanu, taču uz mācībām ieradās tikai 59 cilvēki. 83 cilvēkiem bijuši attaisnojoši iemesli neierasties.

Aizsardzības ministrijas Militāri publisko attiecību departamenta pārstāvis Normunds Stafeckis norāda, ka Rezerves uzskaites un reģistrācijas komisija, veicot katras personas materiālu pārbaudi, konstatēja, ka 67 rezerves karavīri neieradās neattaisnojošu iemeslu dēļ, no kuriem 55 rezerves karavīru rīcībā, iespējams, bija administratīvā pārkāpuma sastāvs. Komisija vērsās Valsts policijā, lai tā izvērtē un lemj par administratīvā pārkāpuma protokola sastādīšanu pret šiem 55 vīriem.

Stafeckis norāda, ka dienests Nacionālajos bruņotajos spēkos turpinās arī pēc karavīra atvaļināšanās no aktīvā dienesta rezervē.

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)