Banner 980x90

Pašvaldību sadarbības teritorijām noteiks administratīvās teritorijas statusu

Rīga, 23.aug., LETA. Plānotajām 29 pašvaldību sadarbības teritorijām jeb apriņķiem likumā paredzēts noteikt administratīvās teritorijas statusu, aģentūru LETA informēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pārstāve Aiga Aizpuriete.

Valdības deklarācija paredz valstī izveidot pašvaldību sadarbības teritorijas. Ministru kabinetā maijā tika izskatīts informatīvais ziņojums "Par valsts administratīvi teritoriālo iedalījumu un valsts pārvaldes institūciju sadarbības teritoriju izveidi", kurā tika norādīts par 57 administratīvo teritoriju neatbilstību likuma nosacījumiem. Attiecīgi ar 2019.gadu plānots izveidot 29 pašvaldību sadarbības teritorijas.

VARAM pērn par šo ieceri veikusi konsultācijas ar pašvaldībām. Ministrija norāda, ka kopumā pašvaldības neesot iebildušas par šādu sadarbības teritoriju izveidi. Konsultācijās kā svarīgāko aspektu tās minējušas sadarbības teritoriju izveidošanas ietekmi uz valsts pārvaldes iestāžu apkalpes teritorijām un to izvietojumu, kam likumsakarīgi veidojas arī vistiešākā saikne ar pakalpojumu nodrošināšanu uzņēmējiem un dažādām iedzīvotāju grupām.

Šogad notika VARAM konsultācijas ar citām ministrijām. Izskatot iepriekšminēto ziņojumu, Ministru kabinets VARAM uzdeva līdz 1.septembrim izstrādāt likumprojektu par sadarbības teritoriju izveidi. Ministrija to pieteikusi 24.augusta valsts sekretāru sanāksmei kā grozījumus Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā.

Likumprojekts paredz noteikt 29 pašvaldību sadarbības teritorijas un to administratīvos centrus, vienlaikus nosakot arī sadarbības teritorijām administratīvās teritorijas statusu.

VARAM skaidro, ka pašlaik valsts pārvaldes darba organizācija tiek īstenota ap 30 dažādos teritoriālos strukturējumos, tāpēc nākotnē VARAM priekšlikums paredz izveidot 29 pašvaldību sadarbības teritorijas. Tās būtu kā pārejas posms, izveidojot pilnvērtīgas, ekonomiski attīstīties spējīgas novadu teritorijas, tādejādi valsts iedzīvotāju un valsts pārvaldes interesēs tiktu sakārtots valsts teritoriālais strukturējums, un tas iezīmētu administratīvi teritoriālas reformas noslēgumu Latvijā, norāda VARAM. Likumprojekts paredz, ka pašvaldību sadarbības teritorijas tiks izveidotas 2019.gadā.

Pašvaldību sadarbības teritoriju izveidošanas galvenais mērķis ir, nostiprinot pašvaldību kapacitāti, radīt ekonomisko potenciālu tautsaimniecības izaugsmei ap reģionālās un nacionālās nozīmes centriem, kuri noteikti Nacionālajā attīstības plānā 2014.-2020.gadam. Lai pašvaldību darbu sadarbības teritorijā organizētu pēc iespējas efektīvi un lietderīgi, racionāli izmantojot valsts budžeta līdzekļus un citus resursus, attiecīgajām pašvaldībām būtu jāizvērtē un jāpieņem lēmumi, kuru autonomo funkciju izpildē tās sadarbojas, veidojot kopīgas iestādes vai tamlīdzīgi, atzīmē VARAM.

Lai pilnveidotu teritorijas attīstības plānošanu un pakalpojumu pieejamību, pašvaldībām sadarbībā ar citām iesaistītām institūcijām būtu jāanalizē izglītības, kultūras un sporta iestāžu tīkls, veselības aprūpes iestāžu tīkls, kā arī sociālo aprūpes iestāžu, ceļa infrastruktūras attīstības, sabiedriskā transporta nodrošinājuma un komunālās saimniecības tīkli. Tāpat arī valsts pārvaldes vienoto klientu apkalpošanas centru tīkls un tajā sniegto pakalpojumu apjoms, uzņēmējdarbības veicināšana un teritorijas ekonomiskā attīstība, norāda ministrijā.

Vienlaikus 29 sadarbības teritorijās būtu veicināma brīvprātīga pašvaldību apvienošanās.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)