Banner 980x90

Septembra beigās Liepājā būs skatāma Ingas Tropas izrāde "Zibeņu domas. Irbīte"

Rīga, 14.aug., LETA. Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" 27.septembrī un 28.septembrī savu atkalredzēšanos ar skatītājiem piedzīvos godalgotās režisores Ingas Tropas izrāde "Zibeņu domas. Irbīte", aģentūru LETA informēja SIA "Lielais dzintars" mārketinga un sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Santa Margeviča.

Izrāde mūsdienīgā skatuves valodā runā par vienu no 20.gadsimta pirmās puses Latvijas leģendām - mākslinieku Voldemāru Irbi, tautā sauktu par baskāji Irbīti. Titullomu izrādē spēlēs ilggadējs liepājnieks, bijušais Liepājas teātra aktieris un direktors Juris Bartkevičs. Iestudējums būs skatāms koncertzālē "Lielais dzintars" mūsdienu mākslas festivālā "Liepājas Mākslas forums".

Irbīte (1893-1944) - latviešu pasteļglezniecības lielmeistars - bija savdabīgs cilvēks ar askētisku dzīvesveidu. Uzmanību viņš saistīja ne vien ar savu neparasto talantu un ātro gleznošanas tempu, bet arī īpatnējo vizuālo tēlu.

Visbiežāk teciņus skrienošais nelielā auguma vīrs tika manīts Rīgā, Jūrmalā un Tukumā, allaž ar basām kājām, izspūrušiem matiem un pinkainu bārdu, ģērbies noskrandušās biksēs un virsvalkā, ar padusē iespiestu krītiņu kasti un papīra mapi.

Irbītes lomas atveidotājs Bartkevičs stāsta, ka izrādē distancējas no šī tik ierastā "dīvaiņa" tēla, tā vietā cenšoties pietuvināties Irbītes dvēseles stāvokļiem un iekšējai pasaulei.

Arī izrādes dramaturģe Rasa Bugavičute-Pēce norāda uz mākslinieka iekšējās pasaules dziļumu, ko centusies tvert iestudējuma radošā komanda.

"Zibeņu domas. Irbīte" pirmizrādi piedzīvoja 2018.gada februārī. Izrādi producē Mūzikas un mākslas atbalsta fonds, un darbs tapis kā sestais uzvedums izrāžu ciklā par spilgtām personībām Latvijas kultūrā un mākslā.

Izrādes dramaturģe ir Rasa Bugavičute-Pēce, režisore - Inga Tropa, videomāksliniece - Elīna Matvejeva, scenogrāfe - Ūna Laukmane, komponists - Edgars Raginskis, horeogrāfe - Liene Grava.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)