Banner 980x90

Tiesai no jauna būs jāskata lieta par personas informācijas dzēšanu laikraksta mājaslapā

Rīga, 22.febr., LETA. Augstākās tiesas (AT) Administratīvo lietu departaments šodien atcēla spriedumu, ar kuru noraidīts laikraksta "Kurzemes Vārds" pieteikums lietā par personas informācijas dzēšanu no laikraksta mājaslapas.

Ar Administratīvās apgabaltiesas spriedumu tika noraidīts laikraksta pieteikums par Datu valsts inspekcijas (DVI) lēmuma atcelšanu. Ar DVI lēmumu "Kurzemes Vārdam" tika noteikts nodrošināt, lai informācija par privātpersonu, kura savulaik sniegusi interviju laikrakstam, vairs nebūtu pieejama tā mājaslapā.

Lieta nodota jaunai izskatīšanai Administratīvajā apgabaltiesā, aģentūru LETA informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja.

AT lietu izskatīja sakarā ar "Kurzemes Vārds" kasācijas sūdzību. Privātpersona, kura bija piekritusi sniegt interviju laikrakstam "Kurzemes Vārds" un to publicēt papīra formātā, bet iebilda pret sniegtās intervijas pieejamību interneta vidē ilgstošā laika posmā.

DVI laikrakstam uzdeva, lai tās mājaslapā vairs nebūtu pieejama informācija par trešo personu un viņas ģimenes locekļiem, tajā skaitā nebūtu pieejama, arī izmantojot "Google" vai citas interneta meklētājprogrammas.

AT spriedumā norāda, ka apgabaltiesa nav veikusi pilnīgu pretējo interešu izvērtējumu. AT ieskatā apelācijas instances tiesa pamatoti ņēmusi vērā to, ka trešā persona nav publiski plaši pazīstama, kā arī raksta tēma neskar īpaši publiski nozīmīgus jautājumus, tomēr tiesa nav pietiekami analizējusi citus kritērijus. Piemēram, ka trešā persona kopumā deva piekrišanu intervijai, kaut arī nozīmīgi ir tas, ka viņa raksta publicēšanas laikā varēja neapzināties, ka tas būs pieejams internetā, turklāt sasniegs tik plašas auditorijas tik ilgi pēc publicēšanas. Tāpat arī apstāklis, ka dati, kas norādīti intervijā, ir patlaban mainījušies, nenozīmē, ka dati jāaktualizē, jo tas neatbilstu interneta arhīva mērķim, vienlaikus tiesai ir jāizvērtē raksta saturs un informācija par pieteicēju, ko tas atklāj.

AT tiesas ieskatā tiesai arī nepieciešams izvērtēt pieteicējas tiesības uz vārda brīvību mazāk ierobežojošus līdzekļus, piemēram, jāņem vērā, ka mājaslapu izdevējiem ir iespēja meklētājprogrammu pakalpojumu sniedzējiem norādīt, ka tie vēlas, lai noteikta informācija, kas publicēta to mājaslapā, tiktu pilnībā vai daļēji izslēgta no šo meklētājprogrammu automātiskajiem indeksiem. Svarīgi novērtēt, vai tiks pietiekami efektīvi aizsargātas trešās personas intereses, izmantojot šādu līdzekli.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)