Banner 980x90

Topošā Liepājas militārā bāze plānota līdz 1000 karavīru lielam personālam

Rīga, 11.jūl., LETA. Topošā vienotā Liepājas militārās bāze plānota līdz 1000 karavīru lielam personālam.

Pašlaik Liepājā deviņos militāros objektos ir izvietots Jūras spēku Flotiles štābs, Jūras novērošanas un sakaru dienests, Mīnu kuģu eskadra, Nodrošinājuma pavēlniecības 1. reģionālais nodrošinājuma centrs, Mācību vadības pavēlniecības Jūras spēku mācību centrs un Valodu skolas filiāle, Zemessardzes 4. brigādes štābs un Zemessardzes 45. kājnieku bataljons.

Aizsardzības ministrija (AM) ir nolēmusi attīstīt vienotu militāro bāzi, kurā tiks izvietotas visas Liepājas pilsētā dislocētās militārās vienības. Vienota militārā objekta izveidošana sekmēs NBS uzdevumu īstenošanu, kā arī tiks uzlabota uzņemošās valsts atbalsta funkciju veikšana. Bāzes izveide ilgtermiņā ļautu pakāpeniski atteikties no daļas pašreiz īpašumā esošo infrastruktūras objektu, samazinot infrastruktūras apsaimniekošanai nepieciešamo finansējumu. Liepājas bāzes attīstība ilgtermiņā plānota 500 līdz 1000 karavīru personālam.

Atbilstoši NBS attīstības plānam 2016. - 2028. gadam, finansējums Liepājas militārās bāzes attīstībai ir paredzēts, no 2020. gada. Tomēr sākot jau ar 2017. gadu, ir paredzēts sākt Liepājas bāzes skiču plāna izstrādi un aktualizēt militārās ostas un piestātņu attīstības iespējas jūrā, lai plānotajā laikā, proti, sākot no 2021. gada, būtu iespējams sākt plānoto infrastruktūras attīstību.

Ievērojot militārās infrastruktūras attīstības prioritātes un pieejamo finansējumu, AM nodoms Liepājas bāzi attīstīt divos posmos, veicot nepieciešamo nekustamo īpašumu apgūšanu. Pirmajā posmā paredzēta militārās bāzes infrastruktūras izbūve Atmodas bulvārī 3/5 un Atmodas bulvārī 7, otrajā posmā - ostas piestātņu izbūve ar atbilstošu infrastruktūru Katedrāles ielā 8/18 un Atmodas bulvārī 1a.

Pirmajā posmā, papildus jau esošajai infrastruktūrai, ir plānots attīstīt gan administratīvo zonu, gan apgādes atbalsta infrastruktūru - jaunu noliktavu, remonta un apkopes darbnīcu, transporta stāvlaukumu izbūvi. Otrajā posmā plānotās infrastruktūras attīstība ir svarīgs priekšnoteikums Jūras spēku flotiles izvietošanai vienkopus jaunajā bāzē, nodrošinot atbilstošas piestātnes militāro kuģu uzņemšanai. AM skatījumā ir svarīgi ilgtermiņā attīstīt piestātnes, kas spētu uzņemt arī NATO dalībvalstu militāros kuģus.

Lai uzsāktu veidot vienotu militāro bāzi, tika uzrunāta Liepājas pilsētas dome ar lūgumu nodot nekustamo īpašumu Atmodas bulvārī 7, Liepājā AM valdījumā. Nekustamais īpašums 1,1 hektāra platībā ir neapbūvēts zemes gabals. Pašvaldība tam piekrita un valdība šodien akceptēja zemes gabala pārņemšanu bez atlīdzības valsts īpašumā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)