Banner 980x90

Uzzini svarīgāko par bērnu ratiņu izvēli

Ratiņi ir ļoti svarīgs elements mazuļu aprūpes piederumu klāstā, un tie parasti ir nepieciešami no bērna dzimšanas līdz brīdim, kad mazais ķipars spēj pats noiet pietiekami garu distanci (aptuveni 3–4 gadu vecumam). 
Lai arī plašā bērnu ratiņu izvēle sākotnēji var šķist kā faktors, kas palīdz atrast piemērotāko modeli, patiesībā nereti tas darbojas tieši pretēji – jo lielāks sortiments, jo grūtāk izvēlēties vienu modeli. Turklāt ir virkne faktoru, kas ietekmē, kādi bērnu ratiņi Tev būs atbilstošākie. Par tiem parunāsim šī raksta turpinājumā. 
 
Bērnu ratu tips
• Klasiskie bērnu rati – pieejami dažādos stilos un dizainos, taču to pamatu veido ērts, polsterēts šūpulītis jeb kulbiņa, kura pozīciju var viegli regulēt. Tāpat lielākā daļa modeļu aprīkota ar jumtu, kas aizsargā no saules, vēja un lietus, kā arī apakšējā daļā atrodas pietiekami ietilpīgs mantu grozs. Papildus ērtībai var izvēlēties ratus, kuriem var mainīt kulbiņas pozīciju, proti, lai bērniņš būtu ar seju pret vecākiem vai ar seju uz priekšu.
• Universālie jeb kombinētie bērnu rati – atšķirībā no citiem modeļiem šos ratus iespējams izmantot daudzpusīgākiem mērķiem, jo to komplektācijā ietilpst ne tikai kulbiņa, bet arī autosēdeklītis un ratu pastaigu variants. Laba izvēle tiem, kas nevēlas pirkt vairākas atsevišķas preces, bet grib, lai viss būtu vienotā dizainā. 

• Pastaigu rati – salīdzinot ar citiem modeļiem, šie rati ir īpaši viegli un ātri salokāmi, jo tie galvenokārt paredzēti pastaigām. Taču jāņem vērā, ka šādiem ratiņiem nav tik pamatīga polsterējuma kā klasiskajiem, tādēļ tos labāk izvēlēties bērniem, kuri jau sāk staigāt. Labi der ņemšanai līdzi ceļojumā. 

• Sporta/skriešanas rati – īpaši piemēroti vecākiem, kuriem ir aktīvs dzīvesveids. Bieži sporta ratiem ir trīs riteņi, lai tos varētu ērti stumt, skrienot no aizmugures. Lieliski piemēroti garākām pastaigām, arī pa nelīdzeniem apvidiem.
 
• Dvīņu rati – tie pieejami dažādos dizainos. Galvenās atšķirības var izpausties sēdekļu izkārtojumā – blakus vai viens aiz otra. Eksperti neiesaka bērnus sēdināt vienu aiz otra, jo aizmugurē esošais bērns nevarēs aplūkot apkārtni.

Kas jāņem vērā, iegādājoties bērnu ratiņus?
• Drošība – pievērs uzmanību tam, lai ratiņi stingri nofiksētos savā pozīcijā, un to mehānisms būtu viegli lietojams. Pārbaudi, vai rāmim nav asu stūru vai malu, uz kurām mazais var savainoties, vai vietas, kur bērns varētu iespiest pirkstus. 
• Drošības siksnas - ieteicams izvēlēties siksnas ar piecu punktu drošības sistēmu, kas ietver siksnas ap pleciem, vidukli un starp kājiņām. Slēdzim vajadzētu būt pietiekami drošam, bet viegli atsprādzējamam. 
• Pielāgojams sēdeklis – jaundzimušo kulbiņai jābūt gandrīz plakanā pozīcijā līdz brīdim, kad viņi paši spēj noturēt galviņu, un tas notiek aptuveni sešu mēnešu vecumā. Pēc tam vēlams sākt celt sēdeklīti augstāk, lai mazais varētu redzēt apkārt notiekošo. To var nolaist lejā, kad bērns aizmieg ratiņos. 
• Viegla manevrēšana – bērnu ratiņiem vajadzētu būt tādiem, lai tos varētu viegli stumt uz priekšu taisnā līnijā un pagriezt ar vienu roku. 
• Kvalitatīvas bremzes – tām jābūt pietiekami viegli lietojamām, lai nobloķētu riteņus arī tad, ja Tev kājās ir nevis zābaki, bet vasaras sandales. Abiem riteņiem jānofiksējas vienlaicīgi brīdī, kad bremzes tiek nospiestas. Padomā, vai Tev nepieciešama arī rokas bremze, kas raksturīga skriešanas/sporta ratiem. 
• Regulējams rokturis – ja ratiņus mēdz stumt dažādi cilvēki, katram no tiem būs vēlme pielāgot roktura augstumu savam augumam, tādēļ vēlams, lai tas būtu regulējams. 
• Jumtiņš – vēlams, lai tas būtu pielāgojams. Ja nepieciešams, to var ērti atliekt un atkal novietot sākotnējā pozīcijā. Noderīga ir arī materiāla UV aizsardzība.
• Grozs – tam jābūt pietiekami ietilpīgam, lai varētu salikt visu nepieciešamo un iepirkumus, kad dodies uz veikalu.
• Mazgājams apvalks – labi, ja ratiņu apvalku un citas detaļas var viegli noņemt un mazgāt veļas mašīnā. 

Meklē ratiņus savam mazulim? Ieskaties plašajā interneta veikala 220.lv piedāvājumā, kur pieejami vairāk nekā 250 dažādi ratu modeļi. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)