Banner 980x90

Vāc parakstus kriminālatbildības noteikšanai negodīgiem apdrošinātājiem

Pilseta24.lv
Pilseta24.lv

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana, lai noteiktu kriminālatbildību negodīgiem apdrošinātājiem.

Kā iniciatīvas iesniedzēja norādīta Kristīne Kļaviņa. Viņa iniciatīvas pieteikumā uzsver, ka pašreiz Latvijas likumdošana neparedz nekādas sankcijas negodīgiem apdrošinātājiem, bet esot arvien vairāk gadījumu, kad apdrošināšanas kompānijas, pamatojoties uz nesertificētu ekspertu atzinumiem, pieņem lēmumu atteikt apdrošināšanas atlīdzību, pat neņemot vērā Valsts policijas lēmumu.

"Lai apstrīdētu apdrošinātāju lēmumu, ir jāvēršas tiesā. Pat tad, ja tiesa beigās lems par labu apdrošinātajai personai par atlīdzības saņemšanu, nav nekādu iespēju negodīgo apdrošinātāju sodīt par ļaunprātīgu apdrošināšanas atlīdzības neizmaksāšanu," sašutusi ir Kļaviņa.

Viņasprāt, šāda situācija ir jāmaina, jo apdrošināšanas kompānijas izmanto nesodāmību, kā arī to, ka vairums nemaz nevēršas tiesā, jo tiesāšanās ir ilgs un dārgs process.

Līdz ar to ir nepieciešams Krimināllikumā paredzēt soda sankcijas arī apdrošināšanas kompānijām par ļaunprātīgu atlīdzību neizmaksāšanu. Saeimai būtu jāveic grozījumi Krimināllikumā, iestrādājot atsevišķu pantu speciālajam subjektam - apdrošināšanas kompānijām -, paredzot kriminālatbildību par krāpšanu - ļaunprātīgu apdrošināšanas atlīdzību neizmaksāšanu.

Kļaviņa uzskata, ka šādu likuma grozījumu rezultātā būs taisnīgs tiesību regulējums apdrošināšanas sfērā, jo nav pieļaujams, ka nav iespējams likumīgi sodīt par krāpšanu, ko veic apdrošināšanas kompānijas. Pēc tam, kad par šādiem noziegumiem būs paredzēts sods, apdrošināšanas kompānijas nejutīsies nesodāmas un daudz atbildīgāk izskatīs apdrošināšanas atlīdzību izmaksāšanas gadījumus, pārliecināta Kļaviņa.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)