Banner 980x90

Vai esat naudas taupītājs vai tērētājs?

Izprast cilvēka psiholoģiju – to, kā tiek pieņemti tēriņu un taupīšanas lēmumi, ir sarežģīti. Dažādi uzvedības ekonomisti ir pētījuši šo tematu un noskaidrojuši, ka mūsu cilvēka instinkti darbojas pēc principa – tērēt ir vieglāk nekā taupīt. Nevienam nav noslēpums, ka tērēt ir daudz patīkamāk un aizraujošāk nekā taupīt. Kā ir ar Jums? Vai Jūs esat naudas taupītājs vai tērētājs?

Lai saprastu, lasiet raksta turpinājumu, kurā esam apkopojuši pazīmes, pēc kurām to iespējams noteikt:

Krājumi
Viens no veidiem, kā uzreiz un pavisam viegli noteikt, vai esat tērētājs vai taupītājs – pievērsiet uzmanību saviem krājumiem! Ja Jums tādu nav, tad skaidrs, ka esat tērētājs. Ja Jums tādi ir, taču pavisam maz, tas norāda uz to, ka pašreiz esat tērētājs, taču sliecaties uz taupītāja tipu. Diemžēl tas var nozīmēt arī to, ka pašreiz piedzīvojat finansiāli grūtus laikus.
 
Lai pilnībā izprastu savu tipu, rūpīgi izvērtējiet situāciju un neizvirziet pārsteidzīgus apgalvojumus!

Emocijas
Padomājiet par to, kādas emocijas Jums izraisa vārds nauda – svarīgi saprast, kā Jūs jūtaties un kādēļ tas tā ir. Pat doma par apzinātu naudas pārvaldīšanu var radīt gan mieru, gan bailes. 

Vai Jūs uzaugāt ģimenē, kas uztraucās ik par centu? Vai arī Jums nekad nebija jāuztraucas par naudu un Jūs dzīvojāt pārticībā? Tieši audzināšana lielā mērā ietekmē attieksmi pret naudu jeb to, kā Jūs to mēdzat izmantot. Ja nekad neesat aizdomājies par to, ka nauda ir smaga darba auglis un Jums tā vienmēr nākusi viegli, visticamāk, esat naudas tērētājs.

Atalgojums
Atalgojums ir viens no faktoriem, pēc kura uzreiz iespējams noteikt Jūsu personības tipu. Tad, ja Jūsu atalgojums pazūd jau pirmajā vai otrajā dienā pēc tā saņemšanas, Jūs viennozīmīgi esat tērētājs. Šajā gadījumā jāņem vērā, ka arī tiem, kas dzīvo no algas līdz algai, nauda pazūd acumirklī, taču šie cilvēki to velta svarīgiem tēriņiem, tādiem kā pārtikas produkti un rēķini. Tipisks tērētājs uzskata, ka nauda nāk un iet, tādēļ tā jātērē uzreiz, kā tā parādās. 

Kvalitāte vai kvantitāte
Kamēr tērētāji uzskata, ka svarīgākais ir kvantitāte, taupītāji dod priekšroku kvalitātei. Taupītājs labprāt iztērē mazliet vairāk naudas kaut kam, kas noder ilgtermiņā, taču tērētājam svarīgākais ir tas, cik daudz preču viņš var iegūt par vienu cenu. Īsāk sakot, tērētājs vienmēr iekrīt mārketinga tīklos, neaizdomājoties, ka iegādājas nevajadzīgo.

Neuztraucieties, ja konstatējat, ka šajā gadījumā atbilstat gan tērētāja, gan taupītāja tipam. Tas nozīmē, ka Jūs protat taupīt, taču tajā pat laikā arī zināt, kā baudīt dzīvi. Ne vienmēr ir labi būt pārāk apzinīgam taupītājam!

Finanšu mērķi
Vai Jūs esat kādreiz aizdomājies par tādu vārdu savienojumu kā finanšu plānošana? Ja atbilde ir nē, tad Jūs, visticamāk, esat tērētājs. Bez personīgā budžeta plāna nav iespējams organizēt savas finanses. Ja finanses nav organizētas, tad, visticamāk, cilvēks netaupa.

Izvērtējiet, kādi ir Jūsu finanšu mērķi, domājiet par nākotni! Ja vēlaties iegādāties, piemēram, māju vai doties ceļojumā, Jums jebkurā gadījumā nāksies taupīt, lai iekrātu. Šādā gadījumā Jums noteikti jāizveido budžets un jānostāda finanšu mērķi. Kad centīsieties to realizēt, tad pavisam noteikti sapratīsiet, vai esat tērētājs vai tomēr spējat būt arī taupītājs. 

Nekoncentrējieties uz to, ka pilnībā atbilstat kādam no šiem tipiem – ja ir vēlme, finanšu paradumus jebkurā brīdī iespējams mainīt!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)