Banner 980x90

Valsts kontrole: Rojas pašvaldības kapitālsabiedrība kropļo apbedīšanas pakalpojumu tirgu

Jelgava, 9.febr., LETA. Rojas novada pašvaldības kapitālsabiedrība SIA "Rojas DzKU", pretēji noteiktajam, turpina sniegt apbedīšanas pakalpojumus, kas nav saistīti ar pašvaldības funkciju īstenošanu, tādējādi kropļojot apbedīšanas pakalpojumu tirgu, revīzijā secinājusi Valsts kontrole (VK).

Rojas novada administratīvajā teritorijā ir piecas pašvaldības pārziņā esošas kapsētas, no kurām divas - Rojas un Ģipkas - ir baznīcas īpašums, kas ar līgumu nodotas pašvaldības pārziņā.

Pašvaldībā ir izveidota Labiekārtošanas nodaļa, kurā ir kapu uzraugu amata vietas, taču kapsētu teritorijas sakopšanas darbus veic pašvaldības SIA "Rojas DzKU", pamatojoties uz deleģējuma līgumu.

Taču pašvaldības izveidotā finanšu uzskaites un kontroles sistēma neļauj gūt pārliecību, ka kapsētu jomai atvēlētais finansējums tiek izlietots iespējami efektīvi un ekonomiski, norāda VK. Pašvaldība no savas kapitālsabiedrības pakalpojumus iepērk par cenu, kas būtiski pārsniedz citu uzņēmēju piedāvāto, turklāt SIA "Rojas DzK"U pretēji noteiktajam turpina sniegt apbedīšanas pakalpojumus, tirgojot zārkus un citus apbedīšanas piederumus. Piemēram, uzņēmumam jānodrošina trūcīgo un vientuļo novada iedzīvotāju apglabāšana, bet revīzijā noskaidrots, ka 2014. un 2015.gadā no iegādātajiem un realizētajiem 11 zārkiem tikai divi ir izlietoti trūcīgo un maznodrošināto personu apglabāšanai. Ar apbedīšanu saistītās preces var iegādāties jebkurš interesents, ko apliecina kapitālsabiedrības izsniegtie norēķinu dokumenti.

Saskaņā ar deleģējuma līgumu SIA "Rojas DzKU" sniedz pašvaldībai arī ar kapsētu apsaimniekošanu saistītus pakalpojumus - kapitālsabiedrība nodrošina atkritumu savākšanu un izvešanu, koku un krūmu zāģēšanu, zāles pļaušanu, ūdensapgādes sistēmu uzturēšanu un remontu, inventāra un pamatlīdzekļu remontu. Samaksa par pakalpojumu sniegšanu notiek, pamatojoties uz darbu izpildes aktiem saskaņā ar kapitālsabiedrības pakalpojumu cenrādi. Izvērtējot pašvaldībai sniegto pakalpojumu cenas, revidenti secinājuīs, ka tās ievērojami pārsniedz tirgū piedāvātās citu uzņēmēju cenas.

Revidenti uzskata, ka ekonomiskāku pašvaldības darbību nodrošinātu teritorijas apkopšanai nepieciešamās tehnikas iegāde un darbu izpilde, nepiesaistot ārpakalpojumu sniedzēju. Tāpat VK pauž, ka nolūkā nodrošināt pakalpojumu iegādi par iespējami zemāku cenu pašvaldībai būtu jāapzina situācija tirgū un jāizvērtē piedāvātā cena.

Pašvaldība VK apsolīja, ka normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā pārvērtēs līdzdalību SIA "Rojas DzKU", un pēc iepriekš iegādāto zārku un apbedīšanas rituāliem izmantojamo preču realizācijas SIA "Rojas DzKU" pārtrauks uzņēmējdarbību apbedīšanas pakalpojumu tirgū.

Jau vēstīts, ka VK revīzijā secināts arī, ka pašvaldībās būtiski atšķiras kapavietu iegūšanas un nomas izmaksas - no trim eiro līdz pat 500 eiro.

VK secinājusi, ka pašvaldības nepilnīgi informē sabiedrību par kapavietu pieejamību un izmantošanu. Tāpat pašvaldībās ir noteiktas atšķirīgas kapavietas iegūšanas un apsaimniekošanas izmaksas.

Piemēram, jaunas kapavietas iegūšana var izmaksāt no trim eiro līdz pat vairāk nekā 500 eiro, bet gada "nomas" maksa variē no 1,42 eiro līdz 4,15 eiro. Dažkārt par kapavietas iegūšanu ir jāmaksā vairāk, nekā par apbedīšanu. VK secinājusi, ka bieži vien maksājumi ir saskaldīti daudzos dažādos maksājumos, lai gan varētu noteikt vienu skaidru maksājumu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)