Banner 980x90

Vilnas zeķes un siltais džemperis, lai paliek slēpošanai

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Ir pienācis gada drēgnais laiks, kad gribas atpakaļ vasaras karsto svelmi un neviens nesūdzētos par to, ka ir pārāk karsts laiks un gribētos atvēsināties. Kad jāsāk domāt par siltuma pieslēgšanu, svarīgi arī ir, no kā iegūt siltumu un cik energoefektīvi tas būs. Dzīvojot dzīvoklī, visbiežāk par to nav jālauza galva, jo jāsagaida tikai oktobra vidus vai novembra sākums, kad pilsētā atsākas kurināšanas sezona un atkal mājoklī ir omulīgais siltums, taču, dzīvojot privātmājā, tas ir nedaudz sarežģītāk, taču nekad nav jāsūdzas par aukstu māju. Silts mājoklis ir svarīga lieta, taču siltais ūdens ir vēl svarīgāks, ko darīt tad, ja tā nav pietiekami? Ūdens boileris tam ir risinājums!

Kādu apkures katlu izvēlēties?
Iegādājoties apkures katlu vēlamies, lai tas kalpotu ilgi un nesagādātu problēmas. Pieejamais klāsts ir ļoti plašs, cietā kurināmā katli (čuguna ogļu un malkas, briketes), granulu apkures katli, gāzes apkures katli, siltumsūkņi. Ar ko tie atšķiras, un kādas ir katra priekšrocības vai trūkumi?

Cietā kurināmā apkures katli ražoti no čuguna un tērauda, kas Latvijas tirgū ir ļoti izplatīti. Vispopulārākais vēl joprojām ir ar malku kurināmais katls, tā ir kā nezūdoša vērtība, kuru cilvēki izmantojuši vairākus gadu simtus, sākot ar vienkāršu ugunskuru, laikam ritot arī attīstījās siltuma saglabāšanas iespējas. Malkas apkures katls noteikti der cilvēkiem, kas lielāko daļu sava laika pavada mājās, jo, lai mājās vienmēr būtu silti, malka ir jāpieliek pēc noteikta laika, tieši tāpat kā čuguna ogles – ieber maisu vai divus (viss atkarīgs no katla tilpuma) un tas ražos siltumu noteiktu laiku.  

Arī granulu katli nav zemē metami. Tas ir labs risinājums aizņemtiem cilvēkiem. Iegādājoties katlu, ir arī noteikts tilpums, cik daudz granulu var bērt iekšā. Ieber maksimālo daudzumu un dodies savā ikdienas skrējienā, atgriežoties mājās, varbūt vēl visas granulas nebūs izdegušas un mājoklis būs omulīgi silts. Izvēloties granulu apkures katlu, pastāv divas iespējas – kurināt tikai ar granulām vai apvienot granulas un malku.

Gāzes apkures katli arī ir ļoti parocīgi "skrejošiem" cilvēkiem. Pagriez noteikto temperatūru, kādu vēlies savā mājoklī, un katls māju uzsildīs. Gluži tāpat kā malkas un granulu apkures katlam, arī gāzei ir iespējami divi kurināšanas veidi – boilera un kombinētais. Izvēloties gāzes apkures katlu, priekšroku dod tam, kas ir kondensācijas tipa ar boilera ūdens sagatavošanas tvertnes pieslēgumu. Šāds gāzes apkures katls patērē mazāk elektroenerģijas, jo tiek izmantots arī dūmgāzu siltums, tas būtiski samazina apkures izmaksas un saudzē apkārtējo vidi.

Siltumsūkņus varētu dēvēt par moderno radiatoru, tas gan iedalās trīs tipos – gaiss-gaiss, gaiss-ūdens, zeme-ūdens. Šis apkures katla veids ir nedaudz delikātāks par iepriekš minētajiem. Tam ir vajadzīga reizi gadā kompetenta speciālista apkope, lai tas kalpotu ilgāk. Lai to uzstādītu savā mājoklī, nekādu stingru nosacījumu nav, taču mājoklim nevajadzētu būt ar paaugstinātu mitrumu un ziemā iekštelpu temperatūrai nevajadzētu būt zemākai par +12 grādiem.

Neiztrūkstoša sastāvdaļa vairumā mājokļu ir ūdens boileris. Prof.lv piedāvājumā ir četru veidu boileri – gāzes ūdens sildītāji, caurteces ūdens sildītāji, ūdens boileri ar malkas apkuri un vienkārši boileri ūdens sildītāji. Gāzes ūdens sildītāju priekšrocības ir nemainīga ūdens caurplūdes automātiska nodrošināšana – vienalga, kādā diennakts laikā, ūdens temperatūra būs konstanta. 

Savukārt caurteces ūdens sildītāji ir lielisks palīgs tiem, kuriem ir apnicis maksāt par karsto ūdeni, kas neuzsilst pietiekami ātri, un siltais ūdens vajadzīgs, piemēram, tikai roku mazgāšanai tualetē, lieliski noder kafejnīcām vai kādam nelielam birojam. 

Ūdens boileris ar malkas apkuri ir lielisks ūdens uzsildītājs vien 20 minūšu laikā, taču viens no tā mīnusiem varētu būt tas, ka tam ir nepieciešams skurstenis, to drīkst novietot tikai uz grīdas un aizņem vairāk vietas, taču, ja vēlaties samazināt elektroenerģijas patēriņu, tad šis ir lielisks risinājums. 

Un visbeidzot – parastais ūdens boileris ir elektrisks ūdens sildītājs, novietojams pie sienas, aizņem mazāk vietas, jo ir iespējams novietot gan horizontāli, gan vertikāli, tilpumi variē no 25 līdz pat 300 litriem.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)