Banner 980x90

Žogi un to veidi. Kādas ir to funkcijas?

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Žogs ir sava veida ēkas papildinājums. Tas ir ēkas dizaina elements un vidi veidojošās ainavas arhitektūras piemineklis. Žogs ir ļoti būtiska daļa no visa īpašuma, tādēļ Latvijā gandrīz katram īpašumam ir veikts nožogojums.
Dārza žogiem ir ļoti dažādas funkcijas – atdala zemesgabalu no pārējas zemes daļas, iezīmējot robežu, aizsargā pret svešinieku ienākšanu teritorijā, aizsargā pret "svešām acīm", nodrošinot privātumu vai vienkārši kalpo kā dārza dizaina elements. Sākontēji ir nepieciešams noskaidrot, kāds ir žoga ierīkošanas mērķis. Ja galvenā funkcija ir privātuma nodrošināšana, tad visticamāk būs nepieciešams augsts un ne īpaši caurredzams žogs. Ja žogs kalpo galvenokārt kā dizaina elements, tad žoga caurredzamība un augstums vairs nebūs izšķirošie kritēriji, izvēloties žogu. Tādā gadījumā vairāk dominēs tādi kritēriji kā krāsa, materiāls u.c. Bieži vien šādos gadījumos būs labi kopts dzīvžogs, tomēr tādā gadījumā netiek pildīta nekāda drošības funkcija. 

Galvenie žoga kritēriji, pēc kuriem būtu jāvērtē tā kvalitāte, ir žoga stabilitāte un stingrība, krāsas noturība, izturība pret rūsēšanu, kā arī sieta acu nedeformēšanās. Galvenais ir jāateras, ka kvalitatīvs žogs nebūt nav tāds, kas prasa sezonālu un pastāvīgu labošanu, uzturēšanu un citas darbības. 

Latvijā diezgan aktuāla tendence ir neievērot žogu izmantošanas noteikumus. Piemēram, privātmājas izvēlas industriālos žogus, savukārt industriālie objekti izvēlas tādus, kas ir paredzēti privātmājām. Atšķirībā no industriālajiem žogiem, privātmājām paredzētajiem žogiem ir mazāks stieples diametrs, lielāks acs izmērs, tādējādi drošības līmenis ir zemāks, līdz ar to arī izmaksas ir zemākas. Šada neatbilstožu žogu celšana bieži vien ir iemesls, kādēļ tiek bojāta vidi veidojošā ainava. Tādēļ vienmēr ir jācenšas izvēlēties žogs atkarībā no tā, kam tas paredzēts. 

Izvēloties piemērotāko žogu, ir jāizvērtē žoga augstums, kādu vēlamies. Ja galvenā funkcija ir privātuma nodrošināšana, tādā gadījumā nepieciešams pēc iespējas augstāks un mazāk caurredzams žogs. Tādēļ vislabākais risinājums ir metāla paneļu žogs, kas ir īpašs ar to, ka no tā sastāvošajiem un jau gatavajiem elementiem ir iespējams izveidot sev atbilstoša augstuma žogus, paneļus savienojot vienu virs otra.  
Teritoriju ir iespājams norobežot ar dažādiem materiāliem un tehnisku risinājumu. Ir vairāka veidi žogi, taču galvenie ir koka žogi, akmens žogi, ķieģeļu žogi, metāla žogi, kā arī stieples žogi. Ir iespējams arī kombinēts žogs. 

Koka žogs ir viegli uzstādāms, to ir viegli pārtaisīt vai uzlabot nepieciešamības gadījumā, kā arī nav nepieciešams veidot pamatus, taču žogs ik pa laikam ir japstrādā ar laku, lai tas nepūtu. Metāla žogam ir nepieciešami izturīgi pamati. Tas ir ilgi kalpojošs, viegli uzstādāms, taču tam ir viens liels mīnuss – caurredzamība.  Akmens žogi ir ekoloģiski, tie ir ļoti oriģināli, kā arī ilgi kalpojoši, taču zem tiem ir nepieciešams pabūvēt stingrus pamatus. Ķieģeļu žogs arī ir ilgi kalpojošs, taču tieši tāpat kā akmens žogam, arī ķieģeļu žogam ir vajadzīgs pabūvēt apakšā stingrus pamatus. Un pats lētākais materiāls žoga izveidei ir stieples žogs. Tas ilgi kalpo, tomēr tas ir pārāk labi caurredzams, un tā dizains nav īpaši pievilcīgs.

Izvērtējot savas finansiālās iespējas, kā arī žogojuma mērķi un mājas dizainu, ir iespēja izvēlēties piemērotāko žogu veidu. Lai noskaidrotu piemērotāko un atbilstošāko variantu jūsu  vajadzībām, ir nepieciešams sazināties ar speciālistiem, kas palīdzēs atrast vislabāko risinājumu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)