Banner 980x90

8 lietas, kas jāņem vērā, meklējot dzīvesvietu

Mājas, mīļās mājas. Tā ir miera osta, vieta, kur atjaunot spēkus. Taču, kad pienācis laiks jaunas dzīvesvietas meklējumiem, var izrādīties, ka tas nebūt nav tik vienkāršs uzdevums. Lai atrastu piemērotu mājokli, jārēķinās ar daudziem aspektiem. Turpinājumā 8 lietas, ko ņemt vērā, lai atrastu piemērotāko dzīvesvietu.

Atrašanās vieta
Būtiskākais faktors, kas jāapsver, meklējot dzīvesvietu, ir tās atrašanās vieta. Te jāņem vērā gan individuālās vēlmes, gan arī dzīvesveids, darba atrašanās vieta un citas nianses. Pēc tam, kad ir skaidrs vēlamais rajons, varat aplūkot detaļas – kāda ir apkārtne, cik tālu ir veikali, kāda veida izklaides iespējas ir tuvumā, kāda ir satiksme. 

Mājokļa plānojums
Mājokļa plānojums ir svarīgāks jautājums, nekā sākotnēji varētu šķist. Ir svarīgi pārliecināties, ka telpa atbilst Jūsu prasībām, un platība ir pietiekama Jūsu mantu uzglabāšanai. 

Izmaksas
Būtisks ir arī finansiālais aspekts. Ja dzīvesvietu plānots īrēt, jārēķinās ar zināmu īres maksu. Turklāt īre nav vienīgie izdevumi – jāmaksā arī komunālie maksājumi. Daudzi mājokļu īpašnieki prasa arī depozītu. Tādēļ svarīgi izvērtēt savas finansiālās iespējas un noteikt budžetu.

Ja šī brīža finansiālā situācija neļauj segt visus ar pārvākšanos saistītos izdevumus, piemēram, pietrūkst pirmajai iemaksai vai jaunu mēbeļu iegādei, noderīgs var būt patēriņa kredīts. To iespējams noformēt internetā – bez laikietilpīgu formalitāšu kārtošanas. Pieejamās summas ir dažādas, arī atmaksas termiņu var izvēlēties pēc savas vajadzības. Jāatceras gan, ka aizdevums nav risinājums visiem un visās situācijām – pirms tam rūpīgi jāizvērtē tā nepieciešamība un savas finansiālās iespējas. 

Kaimiņi
Ja plānojat dzīvot daudzdzīvokļu namā, ir vērts noskaidrot arī to, kādi ir kaimiņi. Pirmkārt, jau tādēļ, ka mūsdienās māju sienas ir visai plānas. Otrkārt, dzīvojot daudzdzīvokļu namā, ar kaimiņiem nāksies vienoties par atsevišķām lietām, piemēram, par kāpņu telpas remontu, kā arī citiem nama un apkārtnes labiekārtošanas darbiem.

Mājdzīvnieki
Ne katrā mājvietā var turēt mājdzīvniekus. Ja Jums tādi ir, meklējot jaunu dzīvesvietu, tas noteikti jāņem vērā. 

Jūsu darba specifika
Ņemot vērā, ka lielāko daļu laika pavadām darbā, arī šis ir vērā ņemams aspekts, domājot par jaunu mājokli. Jāņem vērā tas, kā dzīvesvietas tuvumā kursē sabiedriskais transports- cik ātri un vienkārši var nokļūt darbā vietā. Ja pārvietojaties ar automašīnu, pārliecinieties, ka pie dzīvesvietas ir pietiekami liela auto stāvvieta. Ja mēdzat uz darbu doties kājām, izvērtējiet, kāds ir attālums, kas turpmāk būs jāveic, cik daudz laika tas prasīs. 

Ja strādājat no mājām, pārliecinieties, ka Jums ir pietiekami daudz vietas darba zonas iekārtošanai. 

Mājokļa īpašnieks
Plānojot dzīvesvietu īrēt, svarīgi arī, kāds ir mājokļa īpašnieks. Ņemot vērā, ka ar viņu būs jārisina dažādi jautājumi, piemēram, nepieciešamie remontdarbi, svarīgi, lai Jūsu saskarsme ir laba un Jūs spējat vienoties par visdažādākajiem jautājumiem.

Papildu iespējas
Pirms līguma parakstīšanas jāņem vērā pieejamās ērtības. Dažkārt var atrast mājokli, kur ir viss, ko vēlaties un bonusā vēl arī plaša terase. Vai apsargāta autostāvvieta un mūsdienīgs bērnu rotaļu laukums pagalmā. Tas nav mazsvarīgi – jo papildu iespējas ļauj uzlabot dzīves kvalitāti un nereti arī ietaupīt naudu. 

Ikviens vēlas dzīvot viņa prasībām un dzīvesveidam atbilstošā mājoklī. Taču, lai to atrastu, nereti nākas piepūlēties – īpaši, ja piedāvājums ir neliels vai arī ir ierobežotas iespējas. Ņemiet vērā savas prasības, taču esiet gatavs kompromisiem, ja tādi būs vajadzīgi. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)