Banner 980x90

8 veidi, kā ikdienā varam rūpēties par savu acu veselību

Acis ir ne tikai mūsu dvēseles spogulis, bet arī viens no tik svarīgajiem maņu orgāniem, kas nodrošina kvalitatīvu dzīvi, tāpēc ir būtiski rūpēties par acu labsajūtu. Acis ik dienu izjūt ļoti lielu slodzi, jo daudz laika pavadām pie dažādiem ekrāniem un ierīcēm, tāpat acu labsajūtu arī ietekmē dažādi vides faktori, dzīvesveids un uzturs.

Apmaksāta informācija 

Sūdzības par acu nogurumu, sausumu, redzes pasliktināšanos mūsdienās vairs nav tikai senioru problēma, ar to saskaras arī gados jauni cilvēki un pat skolēni, jo tieši šajās vecuma grupās ir liels ekrānu un ierīču patēriņš. Lai izvairītos no šādu simptomu rašanās, ik dienu vajadzētu atcerēties par acu labsajūtu un lietām, ko varam darīt, lai acis būtu veselas. 

Lūk, 8 veidi, kā mēs katrs ik dienu varam palīdzēs savām acīm justies labi.

1. Regulāri veikt redzes pārbaudes

Vislabāk novērtēt jūsu acu veselību un ieteikt nepieciešamos risinājumus var acu ārsts un optometrists. Tiem, kuriem jau ir nepieciešama redzes korekcija, acu ārstu vajadzētu apmeklēt ne retāk kā reizi divos gados, lai vajadzības gadījumā koriģētu redzes korekcijas līdzekļus, bet speciālists var nozīmēt profilaktiskās vizītes biežāk, vadoties pēc individuālās situācijas. 

Arī tad, ja sūdzību par redzi un acu labsajūtu nav, profilaktisku pārbaudi vajadzētu veikt vismaz reizi dažos gados, vēlams ne retāk kā reizi piecos gados. Bet tad, ja ir kādas sūdzības vai diskomforts, nevajadzētu kavēties ar vizīti pie redzes speciālista, jo vilcināšanās situāciju tikai pasliktinās.

2. Iekārtot ergonomisku darba vietu
Lai acis nenogurtu un netiktu bojāta redze, ir ļoti būtiski iekārtot ergonomisku darba vietu. Tas nozīmē, ka jāizvēlas pareizs mēbeļu augstums un novietojums, labs apgaismojums no pareizās puses, ierīču ekrāni jānovieto pareizā slīpumā un attālumā. Noderīgu informāciju par ergonomiskas darba vietas iekārtošanu pie datora varat atrast Valsts darba inspekcijas izveidotajā materiālā: http://www.vdi.gov.lv/files/darbs_ar_datoru.pdf

3. Lasīt piemērotā apgaismojumā
Viens no paradumiem, kas nelabvēlīgi ietekmē redzi un acu labsajūtu, ir lasīšana nepietiekamā apgaimojumā un nepareizā pozā, piemēram, guļot gultā, kad acīm ir īpaši jāsasprindzinās un ilgstoši jānotur acu muskuļi nevēlamā pozā. Lasīšanai vislabākā ir sēdus poza, kur ir atbalstīta mugura un apgaimojums ir no mugurpuses jeb krīt pār plecu. Lai panāktu šādu apgaismojumu, lasīšanas zonā sānos var novietot stāvlampu. Kā arī apgaismojumam no šī lampas jābūt pietiekami spilgtam. 

4. Periodiski lietot uztura bagātinātājus acu veselībai
Redzes funkcijas uzlabošanai un acu labsajūtas nodrošināšanai ieteicams periodiski izlietot kursu ar uztura bagātinātājiem, kas paredzēti acīm. Aptiekās ir plaša izvēle ar šāda veida preperātiem, tāpēc ieteicams konsultēties ar ārstu vai farmaceitu par piemērotāko izvēli. Viens no šajā kategorijā iecienītiem un dabiskiem uztura bagātinātājiem ir Lysi Omega-3 Eye ar zeaksantīnu. 

Lysi Omega-3 Eye ar zeaksantīnu unikālā formula satur  melleņu ogu ekstraktu, zeaksantīnu un luteīnu LYSI Omega-3 EYE ir uztura bagātinātājs acu veselības un normālas redzes uzlabošanai. Paredzēts kā omega-3 taukskābes – dokozaheksaēnskābes (DHS) un C vitamīna, E vitamīna, B2 vitamīna, cinka avots. DHS, cinks un B2 vitamīns palīdz uzturēt normālu redzi. E vitamīns, C vitamīns un cinks veicina šūnu aizsardzību pret oksidatīvo stresu. C vitamīns un cinks veicina normālu imūnsistēmas darbību. Cinks palīdz nodrošināt normālu taukskābju un makroelementu vielmaiņu. B2 vitamīns un C vitamīns palīdz nodrošināt normālu enerģijas ieguves vielmaiņu.

Lietošana: Pieaugušajiem 1 kapsula dienā.

UZTURA BAGĀTINĀTĀJS NEAIZSTĀJ PILNVĒRTĪGU UN SABALANSĒTU UZTURU. 
 

5. Izmantot datorbrilles
Tiem, kuru ikdiena lielākoties paiet pie datora un citiem ekrāniem, ieteicams izmanto datorbrilles, kurām ir speciāls pārklājums, kurš aizsargā acis no ekrānu izstarotās zilās gaismas. Zilās gaismas ietekmē rodas acu sasprindzinājums un nogurums. Datorbrilles bez dioptrijām būs labs risinājums, kā uzlabot acu labsajūtu ik dienu un mazinātu iespēju, nopietnākām acu veselības problēmām.

6. Veikt acu vingrinājumus
Ieteicams savā ikdienas rutīnā integrēt arī dažus acu vingrinājumus. Tie vēlami ikvienam, kura ikdiena ir saistīta ar redzes piepūli un sasprindzinājumu. Profilaktiskos redzes vingrinājumus var veikt jebkurš cilvēks, jo to mērķis ir sabalansēt acu muskuļu darbību, atjaunot koordināciju un nodrošināt skaidru redzi. Pamācības dažādiem acu vingrinājumiem varat atrast gan internetā, gan jautāt tos savam redzes speciālistam. Visbiežāk šie vingrinājumi ietver skatīšanos tālumā un tuvumā, uz augšu un leju, uz sāniem, iedomātu zīmējumu veidošanu ar skatienu. Vingrinājumi mijas ar acu atslābināšanu. Paņemot 5–10 minūšu pauzi darbam pie datora, varat veikt vingrinājumus dažas reizes dienā.

7. Nēsāt kvalitatīvas saulesbrilles
Saulesbrillēm ir nozīmīga loma acu veselības uzturēšanā un tās saglabāšanā visa mūža garumā. Atrodoties saulē, nepieciešams izmantot kvalitatīvas saulesbrilles, kurām ir 95-100% UV aizsardzība. Saulesbrilles pasargā acis no UV staru negatīvās ietekmes, kas var radīt redzes pasliktināšanos, veicināt acu saslimšanu attīstību, palielināt acu jutīgumu. Noteikti nedrīkst izmantot tumšas saulesbrilles bez UV filtra, jo tas būs vēl sliktāk nekā staigāt bez saulesbrillēm. Tumšie stikli liek zīlītēm paplašināties, līdz ar to kaitīgais starojums vēl vairāk iekļūst acīs. Ieteicams netaupīt uz acu veselību un iegādāties kvalitatīvas saulesbrilles, kas uzticami kalpos un sargās acis vairākus gadus.

8. Rūpēties par sabalansētu uzturu
Lai nodrošinātu acis ar visiem nepieciešamajiem vitamīniem un mikroelementiem, nepieciešams rūpēties par sabalansētu uzturu, kurā iekļauti daudzveidīgi produkti, it īpaši sezonālie un vietējie labumi. Acu veselībai īpaši nozīmīgi ir A, E, C, D, B vitamīni, tāpēc jāraugās, lai uzturā būtu produkti, kuri bagāti ar šiem vitamīniem. Ja uzturs kādu iemeslu dēļ ir ierobežots, tad papildus var lietot uztura bagātinātājus acu veselībai, kur jau būs iekļauti šie acīm būtiskākie vitamīni. Protams, jāatceras, ka uztura bagātinātāji neaizvieto pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)