Banner 980x90

Kā iegūt veselīgus, skaistus un baltus zobus

Smaids esot viena no cilvēka vizītkartēm. Tam nevar nepiekrist, jo vienmēr pamanām apburošu smaidu, kā arī ievērojam uzkrītošākās zobu nepilnības. Tāpēc vēlme iegūt skaistus, veselīgus un baltus zobus ir loģiska – vēlamies savās un citu acīs izskatīties lieliski. 

Diemžēl reti kuru daba jau ģenētikas līmenī ir apveltījusi ar nevainojamiem zobiem un smaidu. Un pat tad, lai šādu dabas dāvanu saglabātu visa mūža garumā, ir jāpieliek lielas pūles. Skaists un žilbinoši balts smaids ir rūpīga darba un ieradumu rezultāts. 

Visa pamatā pareiza un regulāra zobu kopšana
Vesela un skaista smaida pamatā nav nekādu brīnumlīdzekļu, bet gan dzelžaina un pareiza zobu kopšanas rutīna jau no pirmajiem piena zobiem. Ievērojot visus speciālistu ieteiktos zobu kopšanas aspektus un veicot šo rutīnu vismaz divas reizes dienā, kā arī ievērojot veselīga dzīvesveida paradumus, iespējams paveikt jau lielāko daļu darba – panākt, ka zobi ir tīri un balti, elpa svaiga.

Tomēr zobārstu ikdienas darbs ir pierādījums tam, ka ļoti daudziem ar šiem pamata ieradumiem ir problēmas. Zobi netiek tīrīti divas reizes dienā. Bieži vien pacienti arī nezina, kāda tieši ir pareiza zobu tīrīšanas tehnika, cik ilgi zobi būtu jātīra. Tāpēc īsi atgādināsim būtiskāko par zobu kopšanu mājās.
• Zobi jātīra ar suku vismaz divas reizes dienā – pēc brokastīm un pirms gulētiešanas.
• Zobi jātīra vismaz trīs minūtes.
• Zobi jātīra ar ieslīpām, slaukošām kustībām virzienā projām no smaganām, veltot vismaz 10 kustības katram sektoram.
• Rūpīgi jānotīra visas virsmas – zobu ārpuse, iekšpuse, kožamās virsmas un mēle.
• Pēc tīrīšanas jāizdiego zobu starpas.

Profilaktiskas vizītes pie zobārsta
Ļoti būtiski ir izveidot paradumu katru gadu vismaz 1–2 reizes doties pie zobārsta uz profilaktisku pārbaudi. Tas jādara arī tad, ja nav nekādu sūdzību, jo zobārsts redz daudz vairāk nekā mēs paši spogulī. Bieži vien zobu problēmas nemaz neliek par sevi manīt ar sāpēm vai citiem simptomiem. Tāpēc svarīgi, ka zobārsts regulāri pārbauda mutes veselību. Tā var laikus pamanīt pat nelielus bojājumus un problēmas, kuras ātri un mazinvazīvi novērst. Protams, šādas regulāras pārbaudes ievērojami ietaupīs līdzekļus, jo nevajadzēs veikt dārgas un nopietnas manipulācijas.

Zobu higiēnista apmeklējums divas reizes gadā
Tikpat svarīgas kā vizītes pie zobārsta ir arī ikgadējas vizītes pie zobu higiēnista. Patiesībā zobu higiēnists būtu jāapmeklē neilgi pirms vizītes pie zobārsta. Zobu higiēnists ar speciāliem instrumentiem noņem no zobiem mīksto un cieto aplikumu, iztīra grūti pieejamās vietas. Regulāra zobu higiēna palīdz uzturēt mutes dobumu veselu, padara zobus baltākus, palīdz novērst sliktas elpas problēmas. Zobu higiēnists jāapmeklē 1–2 reizes gadā. Pie zobu higiēnista obligāti jāved arī bērni, to var sākt darīt jau no divu gadu vecuma.

Zobu balināšana – efektīvs veids kā padarīt zobus baltākus
Zobu toni ietekmē gan iedzimtība, gan dzīvesveida paradumi. Zobus var iekrāsot pārtika, dzērieni, medikamenti. Īpaši zobu krāsai kaitē smēķēšana. Lai iegūtu baltākus zobus, visefektīvākā metode ir zobu balināšana zobārstniecībā. Jaunākās paaudzes zobu balināšanas metodes ir īpaši saudzīgas un efektīvas. Iespējams padarīt zobus pat par 8–10 toņiem baltākus. Zobu balināšana kļūst arvien populārāka, jo pieejamas efektīvas un saudzīgas metodes, kas sniedz tiešām lielisku rezultātu.

Zobu balināšana tiek veikta tikai veselā mutes dobumā, tāpēc ir svarīgi rūpēties par zobiem, laikus salabot bojājumus. Kā arī pirms zobu balināšanas nepieciešams veikt zobu higiēnu. Zobu balināšanas efekts var saglabāties pat līdz diviem gadiem. Protams, zobu balināšanu zobārstniecības klīnikā drīkst veikt pacienti, kuri sasnieguši 18 gadu vecumu.

Zobu nepilnības palīdz novērst protēzes un implanti
Gan iedzimti, gan dzīves laikā iegūti zobu defekti nav nolemtība, ar ko jāsamierinās. Mūsdienu zobārstniecībā pieejamas tiešām lieliskas metodes, ar kurām var atjaunot zobus, izlīdzināt zobu rindas, aizstāt zobus gan daļēja, gan pilnīga zuduma gadījumā. To iespējams paveikt ar dažādām protezēšanas un implantoloģijas metodēm. Ja neesat apmierināti ar zobu formu, rindām un citiem smaida aspektiem, noteikti varat vērsties savā zobārstniecībā pie protezēšanas speciālistiem, kuri ieteiks piemērotākos risinājumus, ar kuriem uzlabot smaidu un iegūt lielāku pārliecību par savu izskatu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)