Banner 980x90

Kad drīkst aizpildīt saskaņoto paziņojumu?

Saskaņotais paziņojums ir veids, kā oficiāli vienoties savstarpēji ar otru autovadītāju par ceļu satiksmes negadījumu (CSNg). Saskaņotā paziņojuma noformēša neprasa daudz laiku, un tā mērķis ir nekavēt satiksmi un citus satiksmes dalībniekus. 

Ir vairāki nosacījumi, kad drīkst un kad nedrīkst aizpildīt CSNg saskaņoto paziņojumu, tāpēc detalizētāku precizējumu atradīsiet šī raksta ietvaros. 

Kādos gadījumos saskaņotais paziņojums būs pareizā izvēle?

Sakaņoto paziņoju ir jāpilda tad, ja ir noticis ceļu satiksmes negadījums, kurā:
• nav iesaistīti vairāk kā divi transporta līdzekļi;
• nav cietušo personu;
• nav nodarīti bojājumi trešās personas mantai (piemēram, stāvlaukuma stabs, mājas žogs ēka utml.)
• negadījumā iesaistītajiem transporta līdzekļiem nav tādu bojājumu, kas apdraudētu turpināt ceļu;
• abi negadījumā iesaistītie autovadītāji spēj savstarpēji vienoties par negadījuma norisi. 

Ko ir vērts zināt?
Visi citi gadījumi, kuri neatbilst iepriekšminētajiem punktiem, ir risināmi, izsaucot Valsts Ceļu policiju, kur notikumu gaitu un sekas fiksēs policijas darbinieki. 

Vispirms ir vērts arī aprunāties ar otru negadījumā cietušā transporta līdzekļa autovadītāju, lai būtu savstarpēji skaidrs, ka piekrītat par notikumu gaitu. Ja tomēr rodas kādas domstarpības, tad saskaņoto paziņojumu pildīt nevar un ir jāizsauc Valsts policija. 

Kā var aizpildīt saskaņoto paziņojumu?
Veidlapas var paņemt jebkurā degvielas uzpildes stacijā vai lejuplādēt mobilo LTAB OCTA aplikāciju. Ja veidlapa nav līdzi, tad visvienkāršāk abiem transporta līdzekļu vadītājiem ir lejuplādēt šo aplikāciju un kopīgi to arī aizpildīt. 

Aplikācija piedāvā automātisku vienoto reģistrāciju caur interneta banku vai eID, līdz ar to parādās visa esošā informācija par automašīnas aktīvo OCTA apdrošināšanu un auto īpašnieka vai vadītāja dati. Attiecīgi, tas ir ērti, jo nav jāmeklē papildus informācija.

Kad aplikācijā ir aizpildīts saskaņotais paziņojums par ceļu satiksmes negadījumu, tas ir jāapstiprina un sistēma automātiski aizsūta informāciju apdrošinātājiem uz izskatīšanu, kas nozīmē, ka nav jātērē savs privātais laiks, lai dotos iesniegt šo negadījuma veidlapu klātienē. 

Pievērs uzmanību detaļām
Saskaņotais paziņojums jāaizpilda rūpīgi!

Ja tavā rīcībā ir saskaņotā paziņojuma veidlapa, tad to vajadzētu aizpildīt bez švīkājumiem un labojumiem, jo nesaprotamās vietas var kļūt strīdīgas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojam (LTAB) un apdrošināšanas kompānijām. 

Lai vēlāk nenāktos nožēlot apdrošināšanas kompānijas atteikumu, saskaņotais paziņojums abām pusēm jāaizpilda rūpīgi un precīzi, vienojoties par CSNg apstākļiem – uzzīmējiet precīzu shēmu, kā notika avārija, atzīmējiet krustu lauciņā "Negadījuma apstākļi", norādiet CSNg vietu, adresi un ceļa zīmju norādes, kā arī negadījuma fiksēto laiku. 

Pārskatiet aizpildīto – vai ir norādītas precīzas transporta līdzekļu numura zīmes (tajā skaitā piekabes, ja tāda ir), vai aprakstā A un B transportlīdzekļi nav sajaukti vietām, vai ir pareizi uzzīmēts kustības virziens, kādā abi transporta līdzekļi ir braukuši. 

Neesi lētticīgs
Ņem vērā arī to, ka nekad nevajadzētu uzticēties svešam cilvēkam, ja tas aizbildinās ar aizmirstu apdrošināšanas polisi vai dokumentiem, kā arī tad, ja viņš vēlas vienoties par negadījuma apstākļiem mutiski. 

Diemžēl mēdz būt gadījumi, kuros otrs vadītājs ir bez apdrošināšanas polises un to aktivizēs pēc negadījuma, lai varētu novilcināt laiku jeb arī vēl sliktākā scenārijā – vienosies mutiski, bet policijā paziņos, ka tieši tu esi aizbēdzis no negadījuma vietas. Diemžēl mutisku vienošanos pierādīt vairāk nevarēs, tāpēc vienmēr uzstāj par formalitāšu aizpildīšanu oficiāli. 

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)