Banner 980x90

Kas obligāti jāievēro, sākoties jaunajai velo sezonai?

Nupat sākusies jaunā velo sezona, un arvien biežāk uz ceļiem redzami velo entuziasti. Velo aktivitātes ir lielisks veids, kā lietderīgi pavadīt savus brīvos brīžus, tomēr arī velobraucējiem jāpatur prātā pāris svarīgu lietu. 

Lai tu spētu izvairīties no nepatīkamām situācijām un problēmām, pavadīt šo sezonu patīkami un izmantot to kvalitatīvi, esam apkopojuši pāris lietas, kas būtu jāievēro obligāti.

Esi apzinīgs, tomēr, domājot par nopietnām lietām, neaizmirsti šajā sezonā arī kārtīgi izklaidēties!

Uzņem pietiekami daudz šķidruma
Neatkarīgi no tā, vai tu dod priekšroku stiprinājumiem vai mugursomai, ir obligāti jārūpējas par sevi un savu veselību, vienmēr un visur ņemot līdzi ūdens pudeli. Velo aktivitātēs iesaistās teju viss ķermenis, radot pamatīgu piepūli organismam. 

Lai velo sezonas sākums nekļūtu par tavas velo sezonas beigām, ievēro veselīgu šķidruma uzņemšanas ciklu!

Pārliecinies, vai tavs velosipēds ir tehniskā kārtībā
Ņem vērā – sākoties velo sezonai, runa nav tikai par tevi, bet arī par tavu velosipēdu. Lai izvairītos no bīstamām situācijām un citām problēmām, velosipēdam obligāti ir jābūt tehniskā kārtībā. Veic sezonas apkopi un nomaini visas nepieciešamās detaļas! Pārbaudi galvenās daļas: bremžu uzlikas, riepas un trosītes. Obligāti ievēro regulāru apkopes ciklu – tas garantēs, ka sezona norit bez starpgadījumiem. 

Izvēlies pareizo braukšanas ceļu
Ārpus pilsētas un citās vietās, kur nav izveidots speciāls velo celiņš, velosipēdistiem jāpārvietojas pa ielu pēc iespējas tuvāk brauktuves labajai malai un vienā rindā. Protams, ja, piemēram, intensīvas satiksmes dēļ uz ceļa nejūties droši, tu drīksti pārvietoties pa ietvi. Ievēro – ietve paredzēta gājēju plūsmai, tādēļ gājējam uz tās vienmēr būs priekšroka! 

Izvairies no pārslodzes
Velo sezonas sākumā izvairies no tāliem un sarežģītiem braucieniem, kas var radīt pārslodzi. Jārēķinās ar to, ka ķermenis ir diezgan ilgu laiku atpūties un sezonas sākumā tev, iespējams, sāks ātri trūkt spēks un muskuļos būs jūtamas nepanesamas sāpes. Pirmos braucienus ieteicams uz velosipēda pavadīt ne vairāk kā 90 minūtes. Viena no visbiežāk pieļautajām kļūdām, sākoties velo sezonai – cilvēki vēlas atgūt iekavēto. Esi gudrs un ievēro veselīgu slodzi!

Pārvietojies droši
Ceļu satiksmes noteikumi velosipēdistiem ir tikpat svarīgi kā jebkuram ceļu satiksmes dalībniekam. Tas nozīmē, ka tāpat kā automašīnu vadītājiem arī velosipēdistiem jāapstājas pie sarkanās luksofora gaismas, jāizmanto pagrieziena vai rokas signāla rādītāji utt. Ievēro elementārus cieņas likumus un esi saprotošs pret citiem satiksmes dalībniekiem!

Pārvietojoties ar velosipēdu, nevajadzētu austiņās klausīties mūziku. Ja brauciena laikā vēlies atskaņot iemīļotākās melodijas, izmanto skaļruni un glabā to kabatā vai ūdens pudeles stiprinājumā.

Nodrošinies ar obligāto aprīkojumu
Sākoties sezonai, noteikti neaizmirsti par obligāto velosipēdistu aprīkojumu – ķiveri, apgaismojumiem un atstarotājiem, atstarojošo vesti. Ja dosies izbraucienā, taču neievērosi noteikumus, piemēram, diennakts tumšajā laikā uz velosipēda nebūsi redzams, vari saņemt arī naudas sodu. 

Tā kā pasaulē šobrīd strauji izplatās vīruss, šajā sezonā pie aprīkojuma nepieciešams pievienot deguna un mutes aizsegu. Īpaši svarīgi tas ir gadījumā, ja plāno doties uz publiskām vietām, savukārt tas ir pat obligāti, ja kāda iemesla dēļ pārvietosi velosipēdu sabiedriskajā transportā.

Arī velo braucējam nepieciešamas tiesības
Ceļu satiksmē ar velosipēdu var piedalīties tie cilvēki, kas nokārtojuši mehāniskā transporta līdzekļa vadītāja apliecību. Šo apliecību var iegūt no 10 gadu vecuma, un, lai to iegūtu savā īpašumā, jānokārto ceļu satiksmes noteikumu un satiksmes drošības eksāmens, kurā jāatbild pareizi vismaz uz 8 no 10 jautājumiem. 

Ņem vērā – ja tev jau ir iegūta kāda no transportlīdzekļu vadītāja kategorijām, tu drīksti vadīt velosipēdu un atsevišķa vadītāja apliecība tev netiks izsniegta.

 

 

 

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)