Banner 980x90

Latvijā ar autobusiem un vilcieniem pārvadāto pasažieru skaits deviņos mēnešos audzis par 1,6%

Rīga, 19.okt., LETA. Latvijā ar autobusiem un vilcieniem šogad deviņos mēnešos pārvadāti kopumā 35,5 miljoni pasažieru, kas ir par 1,6% vairāk nekā pērn šajā periodā, aģentūru LETA informēja Autotransporta direkcijas sabiedrisko attiecību vadītāja Inese Krūmiņa.

Viņa pavēstīja, ka tostarp no 2018.gada deviņos mēnešos pārvadātajiem pasažieriem 61% izmantoja autobusus, bet 39% - vilcienus. Ar vilcieniem pārvadāto pasažieru skaits šogad deviņos mēnešos audzis par 4,6% salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo periodu, sasniedzot 13,7 miljonus, bet ar autobusiem pārvadāto pasažieru skaits saglabājās gandrīz nemainīgs - 21,78 miljoni.

Krūmiņa sacīja, ka pasažieru skaita pieaugums vilcienu satiksmē skaidrojams ar ilgstoši silto laiku no maija līdz septembrim, tostarp īpaši aktuāls bija Jūrmalas virziens. Vidējais viena pasažiera ar vilcienu nobrauktais kilometru skaits bija 32 kilometri.

Tajā pašā laikā būtiski garāku attālumu, pēc Autotransporta direkcijas datiem, iedzīvotāji nobraukuši starppilsētu autobusu maršrutos - vidējais viena pasažiera ar autobusu nobrauktais kilometru skaits šogad deviņos mēnešos veidoja 67 kilometrus, kamēr vietējās nozīmes autobusu maršrutos tie ir 17,6 kilometri. Vidēji ar autobusu viens pasažieris nobrauca 36 kilometrus.

No visiem šogad deviņos mēnešos pārvadātajiem pasažieriem 1,5% jeb 545 000 bija daudzbērnu ģimeņu locekļi, kuri izmantojuši "3+ Ģimenes karti".

"3+ Ģimenes karte" tika ieviesta pagājušā gada 1.jūlijā, un tā sniedz iespēju daudzbērnu ģimenes locekļiem saņemt atlaides braucieniem sabiedriskajā transportā. No šī gada septembra atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem par braukšanas maksas atvieglojumiem atlaižu apmērs palielināts, un šobrīd daudzbērnu ģimenes locekļi var saņemt braukšanas maksas atvieglojumu 50 % apmērā (līdzšinējo 25% vietā) no brauciena biļetes pilnas cenas un 40 % apmērā (līdzšinējo 20% vietā) no abonementa biļetes cenas reģionālās nozīmes maršrutos. Savukārt skolēniem un studentiem, kuri nav sasnieguši 24 gadu vecumu, no šā gada septembra piešķirta atlaide 90% apmērā no brauciena biļetes pilnas cenas.

Tādējādi šogad septembrī par 72% jeb 42 000 pieauga ar autobusiem un vilcieniem pārvadāto daudzbērnu ģimenes locekļu skaits, salīdzinot ar augustu.

Sabiedriskā transporta apgrozījums 2018.gada deviņos mēnešos veidoja 82,7 miljonus eiro, no kuriem 42,6 miljoni eiro bija pārvadātāju ieņēmumi no pārdotajām biļetēm un 40,1 miljons eiro - valsts budžeta dotācija, no kuras 6,78 miljonus eiro veido pārvadātājiem izmaksātā kompensācija par pasažieriem piešķirtajiem braukšanas maksas atvieglojumiem.

Autotransporta direkcija ir vienotas valsts politikas realizētāja pasažieru un kravu pārvadājumu jomā. Tās darbība galvenokārt saistīta ar sabiedriskā transporta - pasažieru pārvadājumu ar autobusu un vilcienu - plānošanu, licenču izsniegšanu kravu un pasažieru komercpārvadājumiem un atļauju izsniegšanu starptautisko pārvadājumu veikšanai.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)