Banner 980x90

Trimmeris – noderīgs palīgs piemājas teritorijas uzkopšanas darbos

Piemājas teritorijas vai mazdārziņa uzturēšana prasa zināmas pūles – regulāri jāpļauj mauriņš un jādara daudzi citi darbi. Mūsdienās šos darbus vienkāršākus padara dažādi instrumenti un ierīces. Piemēram, zālāja pļaušanai tiek izmantoti trimmeri. Kas tie ir un kā tie var atvieglot teritorijas uzkopšanas darbus? Par to turpinājumā.

Darbības principi
Trimmeris ir motorizēta ierīce ar garu kātu. Liela daļa trimmeru zāli pļauj ar rotējošas auklas palīdzību. Auklas apgriezienu ātrums nodrošina efektīvu rezultātu pat grūti aizsniedzamās vietās. Nopērkami arī trimmeri, kuri darbojas ar asmeni – tie piemēroti cietākiem augiem un koksnei.  

Sākotnēji trimmeri bija diezgan primitīvi, taču laika gaitā to dizains un funkcionalitāte ir uzlabojusies. Arī izvēle ir gana plaša, piemēram, jaudīgie Stihl trimmeri ir kompakti un parocīgi, piemēroti dažādiem darbiem. 

Trimmeru veidi
Nopērkami benzīna, elektriskie un akumulatora trimmeri. Katram no tiem ir sava specifikācija, tādēļ pirms trimmera iegādes jāizvērtē savas individuālās vajadzības. 

Benzīna trimmeri
Benzīna trimmeriem ir jaudīgs motors, tādēļ tie paredzēti lielāku teritoriju uzkopšanai, apjomīgākiem darbiem. Šāda veida benzīns darbojas ar noteiktās proporcijās sagatavotu eļlas un benzīna maisījumu. 

Būtiskākā benzīna trimmera priekšrocība ir lietošanas ērtums – tas ir viegli pārnēsājams, jo nav jāuztraucas par elektrības vada garumu un drošības pasākumiem, kas ar to saistīti. Ne mazāk svarīgs faktors ir ierīces jauda – ar benzīna trimmeri var nopļaut lielu teritoriju un tikt galā arī ar sarežģītākiem darbiem. 

Kā galvenos šādas ierīces trūkumus var minēt izplūdes gāžu rašanos, augstu trokšņa un vibrācijas līmeni. Jāatzīmē arī, ka benzīna trimmeris paredz ievērojamus ieguldījumus. Tāpat jāņem vērā, ka benzīna trimmeri ir smagāki nekā cita tipa ierīces. 

Elektriskie trimmeri
Šāda tipa trimmeri darbināmi ar elektrību. Ierīces motors, atkarībā no modeļa, var būt izvietots gan trimmera augšpusē, gan apakšā. Augšējā daļā esošais motors nodrošina ērtāku braukšanu, turklāt nav jāuztraucas par mitruma radīto ietekmi. Savukārt ierīce, kuras motors atrodas apakšējā daļā, ir vieglāk manevrējama. 

Būtiskākās elektriskā trimmera priekšrocības ir tā nelielais svars, zemais trokšņa un vibrācijas līmenis. Būtiski arī, ka ar to ir ērti manevrēt, tas ir viegli kopjams un uzturams. Taču, iegādājoties elektrisko trimmeri, jārēķinās, ka tam ir zemāka jauda. Tāpat jāatceras, ka tā darbības teritorija atkarīga no vada garuma, turklāt, darbinot trimmeri, jāseko līdzi, lai vads netiek bojāts. 

Akumulatora trimmeri
Šāda tipa ierīces darbojas ar tajās iebūvētu akumulatoru. Šādas ierīces būtiskākās priekšrocības – ērta lietošana, salīdzinoši neliels svars, zems trokšņa līmenis. Ar to ir viegli manevrēt – šī iemesla dēļ to var izmantot grūti aizsniedzamās vietās. Būtiski arī, ka to var pārvietot, kur vien nepieciešams – nav vada, kas to ierobežotu. Tāpat pie priekšrocībām var skaitīt salīdzinoši zemās uzturēšanas izmaksas. 

Ja runa ir par trūkumiem, kā būtiskāko var minēt nepieciešamību salīdzinoši bieži veikt akumulatora uzlādi. Tāpat jāņem vērā, ka šis trimmeris nav tik jaudīgs kā benzīna trimmeris. 

Svarīgākie faktori, ko ņemt vērā, izvēloties trimmeri
Lai saprastu, kāds trimmeris ir piemērotākais, jāizvērtē, kādiem mērķiem tas tiks izmantots. Piemēram, ja jāapstrādā plaša teritorija un jātiek galā ne vien ar zālāju, bet arī cietākiem augiem un koksni, jādod priekšroka jaudīgai ierīcei. Bet, ja jāuzkopj tikai neliela piemājas teritorija, var izvēlēties kādu mazāk jaudīgu ierīci, piemēram, elektrisko trimmeri, taču jāņem vērā, ka to nedrīkst lietot lietus laikā un tad, kad zāle ir slapja. 

Izvēloties trimmeri, uzmanība jāpievērš arī pļaušanas elementam – auklai vai asmenim. Ierīce ar auklu vairāk piemērota akmeņainām vietām, savukārt trimmeris ar asmeni labāk darbosies līdzenā zālājā. 

Būtiska ir arī ierīces kāta forma. Piemēram, trimmeris ar taisnu kātu ir praktiskāks – ar to ērtāk piekļūt vietām zem krūmiem. Savukārt ierīce ar izliektu kātu piemērotāks, ja nepieciešams appļaut precīzas formas laukumus, piemēram, puķu dobes. Jāatzīmē – nozīme ir ne tikai roktura formai, bet arī ergonomikai. Lai ierīce būtu ērta un praktiska, uzmanība jāpievērš arī tās svaram. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)