Banner 980x90

Vēsturiskā notikuma rekonstrukcijā "Kuģa "Saratov" sagaidīšanai Liepājā - 100" piedalīsies vairāki simti liepājnieku

Rīga, 14.jūn., LETA. Vēsturiskā notikuma rekonstrukcijā "Kuģa "Saratov" sagaidīšanai Liepājā - 100" piedalīsies vairāki simti liepājnieku, aģentūru LETA informēja Liepājas pilsētas Kultūras pārvaldes komunikācijas speciāliste Jurita Krūma.

Gatavojoties no 27.jūnija līdz 29.jūnijam notiekošajai vēsturisko notikumu rekonstrukcijai, pasākuma radošā komanda ir veikusi ievērojamu pētniecisko darbu un gatavošanās procesā atklāti dažādi interesanti fakti par šo notikumu.

Trīs dienu laikā plānoto notikumu rekonstrukcijā piedalīsies vairāki simti dalībnieku - Liepājas teātra aktieru atveidoto Pagaidu valdību sagaidīs vairāk nekā 200 liepājnieku, kas iejutīsies brīvprātīgo ugunsdzēsēju un skolēnu grupu lomās tā laika apģērbā, tāpat pasākumā piedalīsies vairāk nekā 50 Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas kadeti, kuri atveidos latviešu zemessargus. Gatavojoties šim notikumam, kadeti apgūst precīzu soļošanas tehniku, kāda tā bija pirms 100 gadiem, stāstīja Krūma.

Rekonstrukcijas laikā Vecajā ostmalā plīvos sabiedroto valstu karogi. Lai rekonstruētu tā laika vidi, sadarbībā ar ASV vēstniecību ir sagādāts ASV karogs ar 48 zvaigznēm. 1919.gadā Aļaska un Havaju salas vēl nebija kļuvušas par ASV teritorijām. Pašlaik ASV karogā ir 50 zvaigznes.

Svētku koncerta muzikālais saturs būs izteikti dažāds - no folkloras motīviem līdz 20.gadsimta sākuma mūzikai, šlāgeriem un balādēm, kora dziesmām, rokmūzikas un pat metāla žanram. Šajās dienās Liepājā viesosies un pasākumos piedalīsies sabiedroto valstu mūzikas un skatuves mākslas kolektīvi - diksilenda grupa no ASV, skotu dūdu un bungu ansamblis no Lielbritānijas un teātris "Ensemble Romana" no Francijas, kas savus priekšnesumus veido sadarbībā ar Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolu, teica Krūma.

Pasākuma galvenā skatuve tiks izvietota Vecajā ostmalā un tās scenogrāfiju veido scenogrāfs Aigars Ozoliņš, kurš lielākajos Latvijas teātros veidojis skatuves noformējumu ievērojamākajiem iestudējumiem. Skatuves noformējuma veidošanai scenogrāfs iedvesmu smēlies 20.gadsimta sākuma afišu un laikrakstu dizainā.

Ņemot vērā, ka kuģis "Saratov" līdz mūsdienām nav saglabājies, pagaidu valdības nokāpšana no kuģa tiks apspēlēta simboliski. Pasākuma teritorijā - Muitas ielā un Vecajā ostmalā būs dažādas 20.gadsimta sākuma atrakcijas - staigāšana ar ķekatām, lēkšana ar maisiem, mucu velšana, šaušana ar kaķenēm un citas. Atrakcijas papildinās arī tematiskas radošās darbnīcas.

Atrakciju klāstā būs arī "Retro foto" darbnīca, kurā ikviens interesents varēs pārģērbties 20.gadsimta sākuma drēbēs un iegūt melnbaltu foto. Lai sajūta būtu autentiska, tiks sarūpēts īpašs fons - atbilstoša vides instalācija, solīja Krūma.

Īpašs notikums pasākuma laikā būs improvizēta vides izrāde - ikviens apmeklētājs varēs uzzināt, kā pagaidu valdības ierašanos svinēja tā laika liepājnieki. Spēlēs kapela, vēsturiskie personāži metīsies dejās un jautrībās, iesaistot arī apmeklētājus.

Svētku laikā notiks arī Liepājas tvīda brauciens, velo braucēji aicināti tērpties 20.-30.gadu stila apģērbā un svinēt Liepājas tvīda brauciena desmit gadu jubileju, aicināja Krūma.

Vēsturisku notikumu rekonstrukcijas "Kuģa "Saratov" sagaidīšanai Liepājā - 100" trīs dienu svētku programmu organizē un veido Liepājas Kultūras pārvalde sadarbībā ar biedrību "I DID IT", svētku laikā notiekošos Kurzemes Dziesmu svētkus - Liepājas Tautas mākslas un kultūras centrs.

Jau ziņots, ka šī gada jūnijā apritēs 100 gadi kopš Latvijas pagaidu valdības nokāpšanas no kuģa "Saratov" Liepājā. Šis notikums ir būtisks Latvijas valsts izveidē. Laikā, kad pirms 100 gadiem risinājās Neatkarības iegūšanas notikumi, Latvija bija republika bez zemes - Kārļa Skalbes vārdiem - "republika uz ūdens". Latvijas teritorijā saimniekoja gan Pētera Stučkas valdība, gan Andrieva Niedras spēki, bet Kārļa Ulmaņa vadītā pagaidu valdība, Lielbritānijas un Francijas karakuģu sargāta, atradās uz kuģa "Saratov".

27.jūnijā apritēs tieši 100 gadi, kopš Ulmaņa valdība varēja izkāpt krastā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)