Banner 980x90

5 nozīmīgi faktori, kas jāzina katram autovadītājam par Bonus-malus klases pārrēķinu

Katru gadu 15. septembrī notiek Bonus-malus klases pārrēķins, kas diemžēl ir labvēlīgs ne visiem autovadītājiem. 

Lai tu būtu drošs, ka tava Bonus-malus klase tiek pārrēķināta godprātīgi, esam apkopojuši 5 nozīmīgus faktorus, kas par šo pārrēķinu jāzina katram autovadītājam!

1. Kas tiek ņemts vērā, aprēķinot tavu Bonus-malus klasi?
Aprēķinot Bonus-malus klasi, tiek ņemta vērā informācija par pēdējiem 11 gadiem. Atceries – šī klase attiecas nevis uz tavu transportlīdzekli, bet gan uz tevi pašu, un tā var gan palielināties, gan pazemināties, gan palikt nemainīga. 

Galvenokārt pārrēķina laikā tiek ņemti vērā trīs faktori:
• periods, uz kādu tu esi apdrošinājis savu transportlīdzekli;
• cik regulāri tu iegādājies OCTA polisi;
• cik ceļu satiksmes negadījumus tu esi izraisījis.

Lai tava Bonus-Malus klase netiktu samazināta, uz ceļa esi uzmanīgs, pārliecinies, ka tavs transportlīdzeklis apdrošināts vismaz uz 275 dienām un OCTA polisi iegādājies regulāri. Savu Bonus-Malus klasi vari pārbaudīt jebkurā mirklī (uzzināt vairāk).

2. Kā tiek noteikta tava Bonus-malus klase, ja tev pieder vairāki auto?
Ņem vērā – ja cilvēkam pieder vairāki vienas kategorijas transportlīdzekļi (vieglie vai kravas, nevis jaukti), tad jebkurā gadījumā tiek piemērota viena Bonus-malus klase. Ja ar kādu no šiem transportlīdzekļiem tiek izraisīts ceļu satiksmes negadījums, tas automātiski ietekmēs konkrēto Bonus-malus klasi, tādēļ esi uzmanīgs – jo vairāk transportlīdzekļu, jo lielāks risks.

3. Vai un kā mainās tava Bonus-malus klase, ja tu maini transportlīdzekli?
Ja transportlīdzeklis tiek nomainīts pret transportlīdzekli, kas atrodas tajā pašā kategorijā (vieglais pret vieglo vai kravas pret kravas), tad autovadītājam tiek piešķirta iepriekšējā Bonus-malus klase. 

Ja transportlīdzeklis tiek nomainīts pret transportlīdzekli, kas atrodas citā kategorijā (vieglais pret kravas vai otrādi), tad autovadītājam tiek piešķirta cita Bonus-malus klase, kas atkarīga no 1. punktā minētajiem faktoriem.

4. Vai tavu Bonus-malus klasi ietekmē tas, ja ceļu satiksmes negadījumu ar tev piederošu transportlīdzekli izraisa kāds cits?
Jā, diemžēl tavu Bonus-malus klasi negatīvi ietekmē arī tas, ja negadījumu ar tavu transportlīdzekli izraisa kāds cits. Transportlīdzekļa īpašuma tiesības pieder vienam cilvēkam, un Bonus-malus klase tiek piešķirta tieši šim cilvēkam jeb īpašniekam.

5. Vai tavu Bonus-malus klasi ietekmē tas, ja iekļūsti ceļu satiksmes negadījumā, kurā tiek vainoti vairāki cilvēki?
Arī uz šo jautājumu atbilde diemžēl ir, jā – ja ceļu satiksmes negadījumā tiek noteikta dalītā vaina, tas ietekmēs visu iesaistīto personu Bonus-malus klasi. 

Šajā gadījumā nozīmīgs faktors ir tas, vai apdrošinātājs ir pieņēmis kaut vienu lēmumu par atlīdzības izmaksu. Ja lēmums tiek pieņemts, tas negatīvi ietekmēs gan tos, kas negadījumā ir atzīti par atbildīgiem, gan tos, kas negadījumā atzīti par daļēji atbildīgiem. 

 

 

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)