Banner 980x90

Budžeta plānošana: kā sagatavoties nākamajam gadam?

Vai gadam beidzoties, Jūs mēdzat domāt par to, ka finanses varējāt izmantot lietderīgāk? Varbūt Jūs jau sen plānojat izveidot uzkrājumu vai savlaicīgi sagatavoties lielākiem izdevumiem? Taču kādēļ gan apņemšanos kaut ko mainīt atlikt uz nākamā gada sākumu? Domāt par pārmaiņām var jau tagad, kamēr šis gads vēl nav beidzies. Budžeta plāna izveide šogad palīdzēs veiksmīgāk uzsākt nākamo gadu. Un iespēja, ka nākamais būs pārmaiņu gads, daudzkārt pieaugs.

Novērtē savas kredītsaistības
Izpēti vecos rēķinus un bankas izdrukas, lai saprastu, cik daudz esi samaksājis kredītmaksājumos. Īpaša uzmanība jāpievērš procentu likmēm, jo tās parāda, kāda ir maksa par kredīta izmantošanu. Šie skaitļi, iespējams, Tevi motivēs aizdevumu atmaksu izvirzīt kā vienu no galvenajām prioritātēm nākamajā gadā. 

Ja aizdevumi ir vairāki, vari sākt ar tā kredīta atmaksu, kuram ir lielākā procentu likme. Piemēram, ja Tev ir ilgtermiņa aizdevums un vēl kāds cits patēriņa kredīts privātpersonām, piemēram, no Ladyloan, jāsalīdzina procentu likmes un vispirms jākoncentrējas uz tā aizdevuma atmaksu, kurš paredz lielākas izmaksas. Tas, protams, nenozīmē, ka jāaizmirst par otra kredīta atmaksu – ik mēnesi jāsamaksā vismaz minimālais maksājums.

Samazini izdevumus 
Pirms veido budžetu jaunajam gadam, Tev jāizvērtē savi izdevumi. Iespējams, atklāsi, ka pārtikai tērē vairāk nekā vajadzīgs. Varbūt sapratīsi, ka vari iztikt bez maksas televīzijas vai arī ir lietderīgi mainīt mobilo sakaru tarifu plānu. Izmaksu samazināšana palīdzēs Tev izveidot budžetu, kas būs ne tikai efektīvs, bet arī palīdzēs sasniegt Tavus finanšu mērķus. 

Ja nezini, kur paliek Tava nauda, ir vērts kādu laiku, piemēram, mēnesi, sekot līdzi visiem saviem izdevumiem, pierakstot tos uz papīra, Excel tabulā vai kādā no budžeta plānošanas aplikācijām. Tas ļaus gūt priekšstatu par naudas tērēšanas paradumiem un pēc tam ieviest nepieciešamās korekcijas. 

Izlem, kādā veidā sekosi budžeta plāna izpildei 
Lai izveidotais budžeta plāns būtu efektīvs, svarīgi sekot tā izpildei. Tev ir jāatrod mājsaimniecībai piemērotākā metode. Tā var būt Excel izklājlapa, speciāli šim nolūkam izveidota klade vai mobilā aplikācija. Neatkarīgi no tā, kādu veidu izvēlēsies, pārliecinies, ka to regulāri izmantosi un atjaunosi aktuālo informāciju tajā, lai izvairītos no situācijām, kad radies iztrūkums vai aizmirsts kāds svarīgs maksājums. 

Izveido reālu budžetu
Kad situācija ir novērtēta un vajadzīgās korekcijas ieviestas, laiks sastādīt jaunu budžeta plānu nākamajam gadam. Tam vajadzētu ietvert gan ilgtermiņa risinājumus (kā atmaksāsi kredītus un veidosi uzkrājumu), gan arī visus izdevumus, ar kuriem ik mēnesi jārēķinās. 

Vēl kāds svarīgs priekšnoteikums, lai budžeta plāns ne tikai labi izskatītos ‘’uz papīra’’, bet arī lieliski darbotos – tam jābūt saskaņā ar reālo situāciju. Tas nozīmē, ka visiem izdevumiem jābūt saskaņotiem ar ienākumiem, savukārt mērķiem – izpildāmiem. 

Izveido uzkrājumu neparedzētām situācijām 
Vēl viens nozīmīgs solis, gatavojot budžetu nākamam gadam, ir pārliecināties, ka tajā ir iekļauti naudas līdzekļi, ko novirzīt uzkrājuma veidošanai. Uzkrāto naudu vajadzētu izmantot tikai neparedzētās situācijās, piemēram, darba zaudējuma vai veselības problēmu gadījumā. Ja izveidosi uzkrājumu, piemēram, 3 mēnešalgu apmērā, Tev nebūs jāuztraucas par savu budžetu, ja kādu reizi izdevumi būs lielāki nekā ierasts. 

Ieplāno lielākos tēriņus
Plānojot budžetu, neaizmirsti, ka ir virkne neregulāru izdevumu, ar kuriem tomēr jārēķinās, piemēram, mājokļa remonts, jaunas sadzīves tehnikas iegāde vai brīvdienu ceļojums. Atvēlot šiem mērķiem kādu daļu ik mēnesi, Tev būs laba summa, ko iztērēt, kad būs tāda nepieciešamība. 

Vai Tev jau ir budžeta plāns? Ja nē, tad šis ir īstais laiks tā izveidei, lai nākamais gads būtu finansiāli veiksmīgāks.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)