Banner 980x90

Ceļvedis labākā portatīvā datora izvēlē

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Portatīvā datora izvēle ne vienmēr ir vienkāršs process. Nepieciešams pievērst uzmanību vairākām lietām, lai vēlāk nevajadzētu vilties savā izvēlē. Šajā rakstā uzzināsi par galvenajiem parametriem, kuriem noteikti jāpievērš uzmanība, izvēloties piemērotāko portatīvo datoru savām vajadzībām. 

Pirms datora izvēles tev noteikti nepieciešams saprast kādam mērķim vēlies iegādāties portatīvo datoru. Ir pieejami datori izklaidei, darbam, mācībām. Katrs no šiem portatīviem datoriem ir savādāks, tāpēc ir ļoti svarīgi saprast, kuram no mērķiem izmantosi konkrēto datoru, jo tikai tādā veidā varēsi savā īpašumā iegūt kvalitatīvu un piemērotu datoru, kas nepievils nevienā situācijā.

Kurš no portatīvajiem datoriem labāks? Uzzināsi šajā rakstā!

Svars un izturība
Ja esi ieplānojis datoru ikdienā pārnēsāt, tad noteikti nepieciešams pievērst uzmanību tādiem parametriem, kā svars un datora izturība. Vislabāk būtu izvēlēties datoru, kas nesver vairāk par 2 kilogramiem; tādu datoru būs ērti ielikt somā un ikdienā pārnēsāt no vienas vietas uz otru. 

Tāpat noteikti pievērs uzmanību arī jau minētajai datora izturībai. Vislabāk izvēlēties datoru, kuram ir izturīgāks korpuss. Paši izturīgākie ir alumīnija korpusi, tādā veidā varēsi neuztraukties par to, ka dators varētu saskrāpēties vai ciest kritiena laikā. 

Datora ātrums
Protams, ikvienu interesē datora darbības ātrums. Neviens nevēlas savā īpašumā datoru, kas netiek līdzi mūsu veiktajām darbībām. Ir svarīgi pievērst uzmanību procesoram, kā arī kodolu daudzumam un frekvencēm, kā arī operatīvās atmiņas apjomam. Visproduktīvākie datori ir ar procesoru Intel Core i7, Core i5 vai arī Core i3. Portatīvie datori ar šāda veida procesoriem tevi noteikti nepievils un spēs veikt visas tam uzticētās darbības.

Noteikti pievērs uzmanību arī operatīvās atmiņas apjomam. Šis rādītājs parāda to, cik daudz uzdevumu konkrētais portatīvais dators spēj izpildīt vienlaicīgi. Attiecīgi, ja datoru izmanto tikai, lai pārlūkotu ziņas un sazinātos ar draugiem, pietiks ar 2-4 GB operatīvo atmiņu. Savukārt, ja datoru izmantosi darbam vai mācībām, vislabāk iegādāties datoru ar 4-6 GB operatīvo atmiņu. Savukārt, ja grasies apstrādāt liela izmēra failus, tad vislabāk būtu iegādāties datoru ar 6-16 GB lielu operatīvo atmiņu, un tad nebūs jāsatraucas, ka dators netiek galā ar tam uzticētajām darbībām. 

Datora attēla kvalitāte
Vēl viens būtisks datora parametrs, lai tev būtu ērti lasīt ziņas, skatīties foto un video, kā arī spēlēt datorspēles, ir datora attēla kvalitāte. Ir svarīgi pievērst uzmanību ekrāna izmēram, kvalitātei, kā arī izšķirtspējai un kameras kvalitātei. Tie ne tikai ietekmē attēla kvalitāti, bet lielā mērā ari mūsu pašu redzi, tāpēc labāk izvēlēties datoru, kas spētu saudzēt mūsu redzi nevis bojātu to. 

Jo vairāk laika tu plāno pavadīt pie datora, jo lielākam būtu jābūt datora izmēram, jo gadījumā, ja būs mazs datora ekrāna, tev būs nepieciešams sasprindzināt redzi, un tādā gadījumā tu tikai traumēsi savu redzi. 

Noteikti ir vērts pievērst uzmanību arī tam, vai datora ekrāna ir glancēts vai arī matēts. Glancēta ekrāna priekšrocība ir tāda, ka tas uzlabo attēla spožumu, kā arī kontrastu, savukārt matēts ekrāns neļaus atspīdēt saulei, turklāt uz tā nevarēs pamanīt dažādus skrāpējumus vai netīrumus. 

Mūsdienās ir pieejami arī portatīvie datori, kas aprīkoti ar skārienjutīga ekrāna opciju, kas nozīmē, ka jebkurā brīdī varēsi pārslēgties un izmantot datoru arī kā planšetdatoru vai viedtālruni. 

Operētājsistēma un saziņa
Veikalos ir pieejami portatīvie datori, kas jau ir aprīkoti ar operētājsistēmu, bet ir arī tādi, kas vēl nav aprīkoti. Ja dators ar to nav aprīkots, tad tev pašam ir izvēle, kuru no operētājsistēmām labāk izvēlēties savam datoram. 

Ja ikdienā izmanto datoru, lai sazinātos ar draugiem vai kolēģiem ar Skype starpniecību, tad noteikti ņem vērā arī to, lai datorā būtu iebūvēta web kamera, kas ļaus sazināties ar citiem cilvēkiem. 

Noteikti nepieciešams pārliecināties arī par to, vai dators ir aprīkots ar Wi-Fi opciju, kas ļaus pieslēgties internetam vietās, kur pastāv šāda opcija. 

Datori mācībām
Ņemot vērā visus augstāk norādītos padomus, vēlamies tev sniegt padomu, kurš no datoriem varētu būt pats piemērotākais tieši mācībām. Tātad, ja esi izvēlējies iegādāties datoru mācībām, tad ir vērts iegādāties datoru ar 2-4 kodolu procesoru, kā arī operatīvo atmiņu, kas ir vismaz 2-4 GB, savukārt cietā diska apjomam vajadzētu būt 500-999 GB. Tā svaram vajadzētu būt ne vairāk kā 2kg, savukārt ekrāna izmēram – 15 collas. Noteikti tam jābūt aprīkotam arī ar Wi-Fi, Bluetooth, kā arī iebūvētu web kameru. 

Datori darbam
Savukārt, ja dators nepieciešams darbam, tad vislabāk iegādāties datoru ar 4-8 procesoru, kā arī operatīvās atmiņas apjomam vajadzētu būt 6-16 GB, savukārt cietā diska apjomam no 1GB.  

Noteikti pārliecinies arī par to, vai tas ir aprīkots ar augstas izšķirtspējas Full HD vai Ultra HD, kā arī, vai tas aprīkots ar Wi-Fi, Bluetooth, kā arī web kameru saziņai caur Skype.  

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)