Banner 980x90

Cik svarīgi ir prast ikdienā taupīt naudu?

Par naudas taupīšanu bieži vien ir divējādas sajūtas- "dzīvoju vienreiz, kāpēc, lai es taupītu" un "kā kaut ko nopirkt, nekrājot naudu". Naudas taupīšana ne vienmēr ir pilnīga sevis ierobežošana. Tā lielākoties ir darbība, kas liek racionāli apskatīties uz lietām, kuras pērc vai nepērc. 

Ne vienmēr mums vajag to, ko spontāni iegādājamies. Iespējams, ka Tev ir paradumi, kuriem nepieciešamas finanses, bet ir ikdienā pilnīgi lieki. Šajā rakstā apskatīsim vairākus argumentus un iespējas, kāpēc un cik svarīgi ir prast ikdienā taupīt naudu, un kā gudri iekrāt naudu sev un ģimenei svarīgām lietām.

Spēja gudri rīkoties ar naudu
Ja Tu nespēj rīkoties ar to budžetu, kas Tev ir katru mēnesi šobrīd, tad, visticamāk, Tu nespēsi gudri tikt galā ar naudas plūsmu, kad tā būs reizes desmit lielāka. Budžeta plānošana nav viegls ikdienas pasākums, tomēr nav neiespējams. Visvieglākais ceļš ir sadalīt proporcionāli savu algu vajadzībām - mājokļa maksājumi, tai skaitā komunālie maksājumi, transports, pārtika, apģērbs, izklaide un uzkrājumu daļa. Ja sadalīsi katram mērķim savu budžetu, tad zināsi, cik vari atvēlēt, piemēram, maltītēm, un rēķināsies ar noteiktu summu mēnesī. Ja savu finansiālo stāvokli nepārzini un tam neseko līdzi, visdrīzāk nedēļu pēc algas Tev vairs nav naudas. Spēt rīkoties ar savu naudu gudri un pārzināt, kur nauda aiziet, ir vērtīgi, lai tieši šādā situācijā līdz nākamajai algas dienai Tu nenokļūtu. 

Risinājums budžeta sadalīšanai ir vairāki konti bankā, kurus algas dienā izmanto naudas sadalīšanai pa jau augstāk minētajām vajadzību grupām. Par šādu iespēju Tu vari interesēties savā bankā.

Drošības spilvens
Drošības spilvens ir mākslinieciski noformulēts teiciens, ko pazīst ikviens, kas dzīvo reālu dzīvi - dzīvi, kurā pats vai ģimenes locekļi var negaidīti saslimt, var būt nepieciešami pēkšņi remontdarbi mājoklī, var sabojāties santehnika vai automašīnai nepieciešams remonts. Ja Tev nav uzkrājuma, kurā esi īsākā vai ilgākā laika posmā atlicis naudu, tad šos negaidītos tēriņus ir ļoti grūti segt no tekošās algas.
 
No algas ir atkarīgi vairāki svarīgi ikmēneša maksājumi, kurus pēkšņu zobu sāpju vai auto remonta dēļ nevar atlikt. Drošības spilvens var veidoties arī no tā budžeta, kas Tev katru mēnesi paliek pāri, vai no lietām un pakalpojumiem, no kuriem atsakies.

Nevajadzīgi tēriņi
Apskaties uz lietām un pakalpojumiem, kurus izmanto ikdienā. Iespējams, Tu abonē internetā pakalpojumus, kuri maksā nelielu simbolisku maksu, tomēr Tu tos jau kādu laiku nelieto. Tāpat arī sporta kluba abonements, kuru dažkārt nemaz vasarā neizmanto. Varbūt Tev ir pilns skapis ar izpārdošanās iepirktām drēbēm un apaviem, kurus jau kādu gadu nemaz neesi vilcis. Apskaties uz visām šīm lietām un pakalpojumiem - visdrīzāk atsevišķi katra šī lieta maksā nelielu summu, tomēr kopēji izmaksas var sastādīt lielu ikmēneša budžeta summu! Vai neesi aizdomājies, ka šo naudu Tu varētu investēt kādā citā lietā, piemēram, izklaidē vai kādā jaunā tehnloģijā?

Lielāki pirkumi un mērķi
Nevajadzīgi tērējot naudu sīkumos, mēs nolaupām iespēju to atlikt un uzkrāt, lai iegādātos kādu lielāku lietu vai piepildītu kādu nerealizētu sapni. Uzraksti uz papīra savu lielo vēlmi un piefiksē, cik tā maksā! Atrodi, jau minētos liekos pakalpojumus, par kuriem maksā, un investē tos uzkrājumā sava mērķa sasniegšanai. Izrēķini, cik mēnešus tā realizēšanai Tev vajadzēs! Nešaubies, ka Tev tas izdosies!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)