Banner 980x90

Kā izvēlēties kvalitatīvu barošanas bloku savam datoram

Mēs dzīvojam laikmetā, kad teju visas mūsu dzīves jomas ir atkarīgas no elektrības pieslēguma. Bez tās nevarētu pagatavot ēst, sazināties ar cilvēkiem un darīt dažādus citus ikdienišķus uzdevumus. Diemžēl mēdz gadīties, ka negaisa un citu iemeslu rezultātā elektrības padeve tiek traucēta vai pārtraukta pilnībā. Tas var negatīvi ietekmēt datoru un tā sastāvdaļas, it īpaši, ja lieto stacionāro datoru. Šādās situācijās pasargāt var nepārtrauktās barošanas bloks jeb UPS (Uninterruptible Power Supply).

Kas ir nepārtrauktās barošanas bloks?
Pēkšņs elektrības zudums vai tās raustīšanās ir divi galvenie cēloņi datoru un citu jutīgu ierīču bojājumiem. Lai pasargātu datoru no šādiem negaidītiem elektrības padeves pārtraukumiem, Tev ir nepieciešama rezerves baterija. Vienkāršoti runājot, UPS ir liela baterija, kas ierobežotu laiku kalpo kā alternatīvs enerģijas avots gadījumos, kad pazūd elektrība. 

Barošanas bloku darbības laiks var būt no pāris minūtēm līdz pat stundai, atkarībā no izvēlētā modeļa. UPS ir kā "glābšanas riņķis", kas pasargā Tevi no zaudētiem datiem, ļaujot tos pienācīgi saglabāt, kā arī saudzē datoru, kuram šādi strāvas padeves pārtraukumi var ievērojami kaitēt. 

UPS veidi
Lai tiktu iegādāts pareizais barošanas bloks datoram, ir nepieciešams pārzināt to veidus. Lielākoties sastopami trīs galvenie UPS veidi, kas pieejami arī interneta veikalā 220.lv.
• Offline/Standby barošanas bloks – vairumā gadījumu, ja nav norādīts, kāda tipa UPS redzams, visticamāk, tas ir tieši šī tipa modelis. Tā darbība balstās uz principu, ka baterija tiek uzlādēta, un pēc tam barošanas bloks atrodas gaidīšanas režīmā līdz brīdim, kad enerģijas līmenis pazeminās. Kad tas notiek, UPS mehāniski pārslēdzas uz baterijas nodrošināto enerģiju. Šī pārslēgšanās notiek aptuveni 20 līdz 100 milisekunžu laikā, ar ko pietiek, lai elektroierīces neizslēgtos. 
• Line-Interactive barošanas bloks – pēc dizaina līdzinās Standby modelim, taču tajā ir iebūvēts īpašs pārveidotājs. Tas nodrošina veiksmīgāku elektrības padeves pārtraukumu un atslēgumu pārvaldību. Ja Tu dzīvo teritorijā, kur bieži vien pazūd vai raustās elektrība, šī būs noderīga ierīce, kuru izmantot, lai pasargātu datoru. 
• Online barošanas bloks – dārgākais no visiem veidiem, jo tam nepieciešamas papildu ķēdes slēgumi. Online UPS pilnībā izolē ierīces, no galvenā elektrības pieslēguma. Tā vietā, lai sāktu darboties uzreiz, kas parādās pirmās pazīmes par enerģijas pārrāvumu, kā to dara iepriekš minēto divu veidu UPS, Online barošanas bloks visu laiku filtrē galvenajā pievades līnijā plūstošo enerģiju, izmantojot speciālu sistēmu. Pateicoties šī UPS uzbūvei, elektroniskajām ierīcēm, kas tam pieslēgtas, nevienā brīdī netiek pārtraukta elektrības padeve. 

Cik liels barošanas bloks nepieciešams Tavam datoram?
Kā minimums, Tev ir nepieciešams pietiekami jaudīgs barošanas bloks, kas spēj nodrošināt to, lai būtu pietiekami daudz laika saglabāt datus un izslēgt datoru. Lai noskaidrotu, kādas jaudas UPS Tev vajag, pievērs uzmanību, cik liela jauda nepieciešama datoram. Tomēr der ņemt vērā, ka pat tad, ja ir norādīti 400 W, šāds apjoms netiks izmantots visu laiku, jo tas mainās atkarībā no lietošanas. 

Tāpat vajadzētu zināt arī barošanas bloka nominālo efektu jeb VA. Parasti šo parametru aprēķina šādi: 1,6 x datoram vajadzīgā jauda (W). Piemēram, ja datoram vajadzīga 400 W jauda, jālūkojas pēc UPS ar 640 VA. Taču šie rādītāji katram barošanas blokam var atšķirties, vadoties pēc modeļa. 

Kas vēl jāņem vērā?
Viens papildu kritērijs, kas būtu jāpārdomā, ir operētājsistēmas saderība. UPS nav tikai vienkārša baterija, kas nodrošina enerģiju. Jebkurš kvalitatīvs barošanas bloks ietver arī metodi, kādā tas savienojas ar datoru. Vairumam modeļu tas ir vienkāršs USB kabelis, lai brīdī, kad dators pārslēdzas uz UPS enerģiju, pieslēgtā ierīce tiktu par to informēta un apturētu izslēgšanās procesu.

Iegādājoties barošanas bloku, vajadzētu pievērst uzmanību arī tā saderībai ar operētājsistēmu. Ja Tu datorā lieto Windows, uztraukumam nav īpaša pamata, taču, ja lieto macOS vai Linux, pārbaudi, vai UPS tās atbalsta. 

Ietaupi laiku un naudu, ienāc interneta veikalā 220.lv un izvēlies savām vajadzībām un iespējām atbilstošāko barošanas bloku jau tagad!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)