Banner 980x90

Praktiski padomi juvelierizstrādājumu kopšanā

Juvelierizstrādājumi ir jākopj ne tikai, lai tie izskatītos kā jauni un spīdētu, bet arī savas veselības dēļ, jo netīrītas rotaslietas ir baktēriju perēklis, kas var izraisīt ādas iekaisumus, alerģijas un niezi. 

Dažkārt ilgi nekoptas rotas ar dārgakmeņiem var pat mainīt savu krāsu, tāpēc, lai Jūsu rotas kalpotu ilgus gadus un būtu, piemēram, nododamas mantojumā bērniem, mēs esam sagatavojuši pāris praktiskus padomus. 

Zelta un sudraba rotaslietu kopšana mājās
Zelta un sudraba rotaslietu kopšanu var veikt mājās un tam ir dažas ierastas tautas metodes, ko varat izmēģināt:
• tīrīšana ar veļas pulveri - šādu metodi var izmantot, ja izvēlas veļas pulveri bez balinātāja piedevām. Lai rotaslietas tīrītu, vispirms bļodiņā ir jāieklāj folija, jāuzlej silts ūdens un jāieber nedaudz pulvera. Šajā šķidrumā jāieliek rotas, kuras jāatstāj uz kādu minūti mērcēties; pēc tam tās var patīrīt ar švammīti vai zobu birsti, tādā veidā izpucējot visus paslēptos netīrumus; 
• visvienkāršākais un klasiskākais tīrīšanas veids ir ar tekoša ūdens strūklas skalošanu, ko pēc tam noslauka ar lupatiņu vai salveti, kura nepūkojas; 
• dzeramās sodas pasta ir labs juvelierizstrādājumu kopšanas veids. Šādu pastu var uztaisīt no sodas (45 grami) un 2 ēdamkarotēm ūdens, ko samaisa kopā. Tad šo pastu ar birstīti un švammi liek virsū uz rotaslietām. Pēc tīrīšanas rotaslietas ir jānoskalo un arī jānosusina ar sausu lupatiņu; 
• rotaslietu tīrīšanu var papildināt arī ar mērcēšanu etiķī, kas tās var padarīt īpaši spodras un spīdīgas; 
• amonjaka un ūdens kombinācijas tīrīšana - šos abus šķidrumus sajauc proporcijā ½ amonjaks: 1 ūdens, kurā uz 10 minūtēm atstāj rotaslietas mērcēties. Arī pēc šīs tīrīšanas rotaslietas ir jānoslauka ar sausu lupatiņu un jāizžāvē. 

Juvelierizstrādājumu tīrīšanas un uzglabāšanas kļūdas
Tā kā juvelierizstrādājumi ir trausli un vēlamies tos saglabāt koptus ilgus gadus, to tīrīšanā un uzglabāšanā dažkārt var pieļaut lielas kļūdas. Dārgmetāliem ir dažādas reakcijas un ķīmiskiem līdzekļiem vai vietām, kur tās uzglabā, kas nozīmē, ka kuru katru tīrīšanas šķidrumu rotaslietām izmantot nevar, un tieši tāpat tas ir arī ar uzglabāšanu. 

Dažkārt, izmantojot nepareizos līdzekļus, rotaslietu reakcija var būt neparedzama, piemēram, var izmesties pleķi uz rotām vai izmainīties to krāsu toņi. Ņemiet vērā, ka:
• jau minētā sodas pasta derēs zeltam un sudrabam, tomēr to noteikti nevajadzētu lietot rotām, kurām ir pērles;
• pērlēm nepatiks arī amonjaka un ūdens maisījums, jo šāda kombinācija var saēst pērļu gludo virsmu;
• dodoties peldēt baseinā, sauļoties solārijā vai citās vietās, kur ir liels mitruma koncentrāts, - vislabāk rotas ir noņemt;
zelta auskari un zelta gredzeni ir jāuzglabā speciālās, tiem paredzētās kārbiņās. Šīs rotas pavisam noteikti nedrīkst uzglabāt kartona kastēs, jo tās materiāls var saturēt sēru, radot lielu kaitējumu rotām - saskarē tās kļūst melnas;
• juvelierizstrādājumi, kuros ir dārgakmeņi, tādi kā granāts, kvarcs vai topāzs, nedrīkst ilgstoši atrasties spožos saules staros - to ietekmē akmeņi zaudē savu krāsu. 
 
Kā kopt juvelierizstrādājumu dārgakmeņus?
Juvelierizstrādājumu dārgakmeņi var būt dažādi, piemēram, smaragdi, rubīni, topāzi, dimanti, kvarcs un citi, kuru kopšanā būtu jāzina dažas nianses, piemēram, nevienu juvelierizstrādājumu nedrīkst tīrīt ar tvaiku vai ultraskaņu. 

Dārgakmeņus, kuri ir cieti, ir jātīra siltā ziepjūdenī, kur jāpiepilina 2-3 pilieni ožamā spirta. Pēc šī procesa akmeņi ir jānoskalo tīrā ūdenī. 
Zemākas cietības akmeņi, kā piemēram, opāls, tirkīzs, mēness akmens, jašma, ahāns vai lazurīts, ir jātīra tikai tīrā ūdenī bez papildus piedevām. Pēc skalošanas tie ir rūpīgi jānoslauka ar mīkstu lupatiņu. 

Jau iepriekš minētās pērles savā kopšanā prasa rūpīgu kopšanu - tās varat tīrīt ar mitru drānu un noslaucīt ar kartupeļu cieti. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)