Banner 980x90

Kā rīkoties, ja noticis ceļu satiksmes negadījums? Izsaukt policiju vai aizpildīt saskaņoto paziņojumu?

Mūsdienās uz ceļiem ir novērojams patiešām liels transportlīdzekļu skaits, tāpēc ceļu satiksmes negadījumi nav nekāds retums. Katru dienu notiek pat desmitiem dažādu ceļu satiksmes negadījumu. Tos izraisīt var gan jauni un ne pārāk pieredzējuši šoferi, kā arī šoferi, kuriem ir vairāku gadu pieredze transportlīdzekļa vadīšanā. Varētu arī teikt, ka mūsdienās cilvēki pie auto stūres ir kļuvuši daudz neuzmanīgāki, tāpēc arī notiek šie ceļu satiksmes negadījumi. Taču, kā rīkoties, ja arī tev ir sanācis nokļūt ceļu satiksmes negadījumā? Izsaukt policiju vai tomēr aizpildīt saskaņoto paziņojumu? Lasi raksta turpinājumu un uzzināsi atbildes uz šiem jautājumiem!

Ceļu satiksmes negadījums var atgadīties ikvienam un jebkurā laikā. Tāpēc būtu svarīgi zināt, kas ir jādara, ja kaut kas tāds ir atgadījies. Lielākā daļa cilvēku, visticamāk, vispirms izsauks policiju un ātro medicīnisko palīdzību, ja negadījums būs nopietnāks. Taču ne vienmēr ir jāsauc policija. Dažkārt pietiek vien ar to, ka tiek aizpildīts saskaņotais paziņojums.

Kādos gadījumos var aizpildīt saskaņoto paziņojumu?
Lai ikvienam no ceļu satiksmes dalībniekiem būtu ērtāk, pastāv iespēja aizpildīt saskaņoto paziņojumu, ja ir notikusi avārija. Saskaņotais paziņojums sastāv no 2 vienādām veidlapām, kā arī no norādījumu lapas. Šajā lapā ir 15 jautājumi, uz kuriem ir jāsniedz atbildes. Saskaņotais paziņojums jāpilda kā vienam, tā arī otram avārijā iesaistītajam autovadītājam, kā arī abiem tas ir jāparaksta. Abi autovadītāji ar parakstu apliecina, ka saskaņotajā paziņojumā sniegtā informācija ir patiesa.  

Saskaņotajam paziņojumam ir vairāki plusi, piemēram:
• laika taupīšana – nebūs ilgi jāpavada laiks avārijas vietā, kamēr tiek gaidīta policija;
• netiek traucēta satiksmes plūsma;
• saskaņoto paziņojumu var aizpildīt vairākās Eiropas valstīs, jo tas ir identisks visā Eiropas teritorijā.

Katram autovadītājam ir jāzina, ka saskaņoto paziņojumu iespējams pildīt tikai tādos gadījumos, ja:
• notikušajā avārijā ir iesaistīti tikai un vienīgi 2 transportlīdzekļi;
• nav neviena cietuša cilvēka;
• nav radušies nekādi bojājumi trešās personas mantai;
• ceļu satiksmes negadījumā cietušajiem transportlīdzekļiem nav tādu bojājumu, kuru dēļ tie nevarētu atsākt ceļu.

Avārijā iesaistīto transportlīdzekļu vadītāji savā starpā spēj panākt vienošanos par būtiskākajiem ceļu satiksmes negadījuma apstākļiem
Kad tiek aizpildīts saskaņotais paziņojums, jāņem vērā, ka tas ir jāaizpilda ar lodīšu pildspalvu. Saskaņotais paziņojums ir drukāts uz paškopējošā papīra, līdz ar to tiek iegūts viens oriģināls un viena kopija. Tie ir jāsadala starp abiem transportlīdzekļu vadītājiem, kuri ir cietuši ceļu satiksmes negadījumā. Katrs no autovadītājiem vēlāk šo aizpildīto paziņojumu varēs iesniegt savam apdrošinātājam. Jāpiemin, ka tad, kad saskanotais paziņojums būs aizpildīts, tajā vairs nedrīkstēs veikt nekādus labojumus. Notikušās sadursmes apstākļu noskaidrošanai noteikti noderēs arī fotogrāfijas, kas tikušas uzņemtas avārijas brīdī. 

Kādos gadījumos jāziņo policijai?
Policija noteikti ir jāizsauc tādos gadījumos, ja:
• ceļu satiksmes negadījumā iesaistītie transportlīdzekļu vadītāji savā starpā nespēj panākt vienošanos un aizpildīt saskaņoto paziņojumu;
• ceļu satiksmes negadījumā tikuši iesaistīti vairāk nekā 2 transportlīdzekļi;
• ceļu satiksmes negadījumā ir kādi cietušie vai bojāgājušie;
• ja ir sabojāta trešās personas manta;
• ja notikuma vietu ir pametis avārijas izraisītājs;
• ja kādam no transportlīdzekļiem sadursmes laikā ir radušies tādi bojājumi, kuru dēļ tie nespēj atsākt ceļu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)