Banner 980x90

Kas ir noderīgāks – portatīvais vai planšetdators?

Ja Jums ir nepieciešams portatīvais dators, tad Jūs droši vien zināt, ka gan portatīvie datori, gan planšetdatori ir saprātīga izvēle, kaut arī viens variants neizbēgami dažiem mērķiem atbilst labāk nekā otrs. Šajā rakstā ir salīdzinātas portatīvo datoru un planšetdatoru iespējas, lai palīdzētu Jums izlemt, kurš ierīces tips – portatīvais vai planšetdators – ir labāk piemērots Jūsu vajadzībām.

Pārnesamība
Šajā aspektā vairākumā gadījumu uzvar planšetdators. Pēc izmēra planšetdatori parasti ir no 17 līdz 33 centimetriem, neskaitot dažas lielākas planšetdatoru ierīces, kas paredzētas profesionāliem lietotājiem. Lielākoties populārākie planšetdatoru ekrānu izmēri ir 8 un 10 collu, jo tiem izdodas panākt lielisku līdzsvaru starp ekrāna izmēru un ergonomiku.

Pēc svara mazākās ierīces parasti sver no apmēram 300 gramiem, savukārt lielākās ierīces - līdz 900 gramiem, piemēram, Apple iPad Pro 256GB, kurš ar iepakojumu sver 980 gramus. Šo un citus modeļus sīkāk ir iespējams apskatīt internetveikalā 220.lv.

Klēpjdatoru ekrāniem ir plašāks diapazons. Tās var būt tikai 12 collas un sasniegt 21 collu augstumu. Lielākā daļa parasto klēpjdatoru ir 15 līdz 17 collu diapazonā. Svara ziņā vidējais 15 collu klēpjdators sver apmēram 2 kilogrami. Praktiski jebkurš portatīvais būs smagāks nekā planšetdators. Spēļu klēpjdatori var pārsniegt 4 kilogramus, piemēram, Hiro 950ER H40, kas sver 6 kilogramus. Dažos gadījumos spēļu portatīvais dators sasniedz pat 8 kilogramus.

Glabātuve
Glabāšana ir vēl viens ļoti svarīgs faktors, kas jāņem vērā, un šeit gandrīz vienmēr klēpjdatori ir vadošajās pozīcijās. Lētākajiem no tiem parasti ir vai nu 500 GB cietais disks vai 128 GB SSD, kas abi pārsniedz planšetdatorus ar 8, 16, 32, 64, 128, 256 vai 512 GB iekšējo atmiņu, lai gan lielākajai daļai no tiem ir no 32 līdz 226 GB. Jāmin gan, ka planšetdatoru atmiņu var palielināt ar microSD atmiņas kartēm.

Veiktspēja
Veiktspēja ir lielā mērā atkarīga no cenas un no tā, kam konkrētā ierīce tiek izmantota. Zemākā cenu diapazona planšetdatoru veiktspējai ir tendence būt ar līdzīgas cenas klēpjdatoru veiktspēju, taču atšķirība palielinās, pieaugot cenām. Tātad, ja vēlamā ierīce galvenokārt tiks izmantota tīmekļa sērfošanai, multivides un vienkāršu spēļu spēlēšanai, planšetdators, iespējams, pārspēs lētāko klēpjdatoru. Tomēr, ņemot vērā faktu, ka klēpjdatori piedāvā labāku veiktspēju nekā vairums planšetdatoru vidējā diapazonā un tālāk, šajā kategorijā te uzvarēs, nemaz neņemot vērā operētājsistēmas ierobežojumus.

Jebkurā gadījumā, katrs portatīvais vai planšetdators ir ražots tā, lai sniegtu Jums iespēju pārlūkot internetu un veikt dažādas citas darbības. 

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)