Banner 980x90

Aizdevums ar ikmēneša maksājumu ilgtermiņa vajadzībām 

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Mazi mērķi, mazi tēriņi. Lieli mērķi, lieli izdevumi. Ja jūsu ambīcijas sniedzas tālāk par ikdienas vajadzību apmierināšanu, tad pastāv iespēja, ka agri vai vēlu būs nepieciešams piesaistīt finansējumu savu ieceru realizācijai. Daļa privātpersonu šādās situācijās izvēlas aizņemties no radiniekiem, savukārt pārējie dod priekšroku aizdevumiem, ko piešķir kredītiestādes vai nebanku aizdevēji. 

Nenoliedzami aizņemšanās nav pats patīkamākais process, jo tas var būtiski ietekmēt mājsaimniecības budžetu uz vairākiem gadiem. Nauda tiek iztērētā, bet katru mēnesi vai retāk, ja tā nolīgts, ir jāpārskaita kreditoram noteikta naudas summa. No otras puses, ir situācijas, kad aizņemšanās ļauj piepildīt ieceres, kuru īstenošanai pretējā gadījumā būtu vajadzīgi daudzi mēneši vai pat vairāki gadi. Tas nozīmē, ka reizēs, kad ir pamatots iemesls un ir pārliecība, ka naudas atmaksa neradīs problēmas, aizņemšanās var būt pieļaujama. 

Garāks atmaksas termiņš ļauj samazināt ikmēneša maksājuma apmēru, tomēr jāizvērtē, vai tas ir izdevīgi. Reizēm, izvēloties ilgtermiņa kredītus, procentos var nākties samaksāt tikpat cik ir pati aizdevuma pamatsumma. Tas varētu būt pieļaujams, ja tiek ņemts hipotekārais aizdevums uz 30 vai 40 gadiem, bet ne mazākiem termiņiem. Lai izvairītos no šādiem pārsteigumiem, ir būtiski izvērtēt visus par un pret un pievērst uzmanību izmaksu kalkulatoram un kopējam maksājumu grafikam, nevis tikai ikmēneša maksājuma apmēram. 

Patērētājiem, par laimi, Latvijā šobrīd spēkā ir likumi, kas nosaka, ka aizņēmējs drīkst atmaksāt visu kredīta summu pirms termiņa un kreditors nedrīkst par to prasīt papildus komisiju. Prakse prasīt atlīdzināt kreditoram zaudējumus par negūto peļņu bija plaši izplatīta pat pirms 10 gadiem, bet līdz ar dziļāku integrāciju ES kredītiestādes ir bijušas spiestas no šādiem ieradumiem atteikties. Rezultātā ikvienam aizņēmējam ir iespēja izvēlēties garāku aizdevuma atmaksas termiņu, maksāt mazāk un, kad parādās lieki līdzekļi, nomaksāt visu summu uzreiz. 

Kas jāņem vērā pirms aizņemšanās? 
Pats galvenais, piesakoties aizdevumam, ir precīzi izvērtēt savas finansiālās iespējas. Jā, mēs nevaram precīzi zināt, kas notiks pēc gada vai diviem, jo situācijas dzīvē mēdz būt dažādas. Darbavietu samazināšana, darba nespēja vai pēkšņi papildus tēriņi var sagriezt labās ieceres ar kājām gaisā. Ja uztraucieties par šādiem riskiem, iespējams, ir jāizvērtē iespēja noslēgt apdrošināšanu pret konkrētiem riskiem. Tie, nenoliedzami, būs papildus tēriņi, bet varēsiet naktīs gulēt mierīgāk, zinot, ka arī pret šādām nepatikšanām esat pasargāti. 

Otrs faktors, kas jāizvērtē, ir pašreizējā finansiālā situācija. Pasaules prakse liecina, ka aizdevuma atmaksai nebūtu vēlams atvēlēt vairāk nekā 20–30 procentus no mēneša ienākumiem. Papildus tam jāņem vērā, ka situācijās, kad jau šobrīd katru mēnesi iztērējat visus 100% no algas, aizņemties nedrīkst. Papildus saistībām piekrist drīkst tikai tādi cilvēki, kuriem mēneša beigās kontā veidojas atlikums, un šo summu viņi ir gatavi atvēlēt kredītsaistību apmaksai. 

Latvijā patlaban kredītus izsniedz daudzi uzņēmumi un bankas. Diemžēl ne visi ir gatavi pielikt pūles, lai pārliecinātos, kuri no aizdevumiem konkrētajā brīdī būtu piemērotāki. Jāņem arī vērā, ka finanšu jautājumi ne vienmēr ir vienkārši saprotami, taču kopā ar BTB varat uzzināt, kā labāk varat pārvaldīt naudu un kredītus. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)