Banner 980x90

Kā rīkoties, ja tavs auto ir nozagts?

Automašīna ir mūsu īpašums, kura zaudējums var būt ne tikai finansiāli, bet arī emocionāli sāpīgs, tāpēc īpaši piesardzības mehānismi, lai auto netiktu nozagts, ir vajadzīgi jebkuram. Veidi, kā auto pasargāt, ir vairāki, tomēr, kā rīkoties un ko darīt, ja, neskatoties uz visām piesardzības darbībām, tomēr auto tiek nozagts? Par to, kā rīkoties, ja auto zagļi ir nozaguši tavu spēkratu, lasi šī raksta turpinājumā. 

Nekavējoties ziņo policijai
Automašīnu zagļi noskata savu "upuri" dažādu iemeslu dēļ – auto, iespējams, ir vajadzīgs detaļām, pārpirkšanai vai naudas izspiešanai no auto īpašnieka. Gadījumā, ja auto tiek nozagts, par to nekavējoties ir jāziņo policijai un jāpaliek notikuma vietā, kur tas ir konstatēts, līdz policija atbrauc. 

Pārdomā detalizētu auto aprakstu
Sagatavojiet visu iespējamo informāciju par savu automašīnu, tajā skaitā fotogrāfijas, kurās auto ir redzams no dažādiem rakursiem. Pārdomājiet, kas auto vizualizācijā ir citādāks nekā citiem auto, piemēram, kāds zīmīgs skrāpējums, bukte, stikla plaisa vai kas tamlīdzīgs – arī sīkumi var dot iespēju atpazīt zagtu automašīnu. 

Palīdzības meklēšana sociālajos tīklos
Mūsdienās daudzi cilvēki par tikko nozagtu automašīnu liek informāciju sociālajos tīklos. Ja arī ar tevi kas šāds notiek, noteikti izvērtē savu gadījumu un saskaņo ar policiju, vai ziņojuma likšana sociālajos tīklos var palīdzēt vai tieši pretēji – kaitēt. Policija izvērtē katru situāciju individuāli. 

Uzmanies no viltvāržiem
Bieži vien, balstoties uz ziņojumiem sociālajos tīklos, uzrodas viltvārži un, vadoties pēc publiski sniegtās paša īpašnieka informācijas, izkrāpj naudu. Piemēram, viltvārži mēdz ar zagtās automašīnas īpašnieku sazināties un paziņo, ka, ja viņa kontā ieskaitīs noteiktu naudas summu, tad viņš paziņos, kur stāv nozagtā automašīna. Ļoti daudzi cilvēki ir šādi iekrituši viltvāržu nagos, jo, emociju vadīti, nespēj pieņemt racionālus lēmumus. Lieki piebilst, ka šādos gadījumos nauda tiek pārskaitīta, tomēr norādītajā vietā auto neatrodas. Lai tu netiktu dubultā apkrāpts, nekavējoties sazinies ar policiju. 

Lieki nekavējies
Ja policija ļauj tavā zādzības gadījumā izvietot ziņojumus, tad dari to, jo jebkura minūte pēc zādzības ir ļoti būtiska. Galvenais šādā situācijā ir sadarboties, lai zagtā auto meklēšana kļūtu daudz rezultatīvāka. Ja ir vēlme nekavējoties meklēt papildu informāciju sociālajos tīklos, tad vispareizāk būtu izvietot informāciju par notikumu, lūdzot atsaukties cilvēkus, kas varētu būt kaut ko redzējuši.
 
Būtiski ir arī aplūkot apkārtni – iespējams, tuvumā ir kāds veikals vai degvielas uzpildes stacija, kur ir āra video kameras. 

Apskati tuvējo apkārtni un apzini kaimiņus
Notikuma vietā apzini arī apkārtējos cilvēkus, varbūt kāds ir redzējis ko aizdomīgu. Jebkura nejauša garāmgājēja redzētais var atpazīt zagļus un palīdzēt izsludināt viņus meklēšanā. 

Starp citu, bieži vien iesaka pārbaudīt arī tuvējos pagalmus – dažkārt zagļi mašīnu tikai pārdzen un novieto turpat netālu, lai tā lieki nekristu acīs uz lielceļiem. Drošības apsvērumu dēļ viņi zagto auto uz vietas patur kādas 2–3 nedēļas un tad dzen uz izjaukšanu, pārkrāsošanu jeb pāri valsts robežām. 

Nodrošinies neparedzētiem gadījumiem
Būtiski, lai automašīnai ir kārtībā visi dokumenti, tostarp tehniskā apskate, OCTA un vislabākajā gadījumā arī KASKO apdrošināšana. 

→ OCTA polise
Ja ir vajadzība dot pilnu informāciju par savu automašīnu policijai, piemēram, OCTA polises numuru, to vari uzzināt internetā vai sazinoties ar apdrošināšanas kompāniju telefoniski. Uzzināt OCTA polises numuru nav sarežģīti, jo jebkura apdrošināšanas kompānija šādos gadījumos būs pretimnākoša un labprāt palīdzēs.

→ KASKO apdrošināšana
Ja automašīnai ir KASKO apdrošināšana, tad zādzības gadījumā policija liks rakstīt iesniegumu. Par dokumentāciju nekavējoties sazinies ar apdrošināšanas kompāniju, informējot par notikušo. 

Atceries – KASKO apdrošināšanas gadījumā ir vairāki punkti, kuri ir jāievēro, lai atlīdzība tiktu izmaksāta, piemēram, uzstādīta droša signalizācija vai otra atslēga, kura nedrīkst būt pazudusi. 

 

 

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)