Banner 980x90

Liepājā svinīgi atklās Lāčplēša Kara ordeņa kavalieriem veltītās stēlas

Rīga, 17.jūl., LETA. Lai godinātu Latvijas patriotus, kuri pagājušā gadsimta sākumā aizstāvēja Latviju un cīnījās par tās neatkarību, Liepājā svinīgi atklās Lāčplēša Kara ordeņa kavalieriem veltītās stēlas jeb informatīvas piemiņas zīmes, aģentūru LETA informēja Liepājas pilsētas pašvaldībā.

Stēlu atklāšana notiks trešdien, 24.jūlijā, plkst.14 Lāčplēša dārzā, Atmodas bulvārī, Liepājā. Pasākumā piedalīsies aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP), Liepājas domes vadība un nacionālpatriotiskās organizācijas.

Lāčplēša dārzā ir veikti teritorijas labiekārtošanas darbi un uzstādītas sešas stēlas. Uz Lāčplēša Kara ordeņa kavalieriem veltītajām stēlām izvietoti 50 kavalieru vārdi un uzvārdi, kuri 1919.gadā aizstāvēja Liepāju un atbalstīja Latvijas valdības darbību pilsētā.

Liepājā uz šo brīdi ir apzināti vairāk nekā 140 Lāčplēša Kara ordeņa kavalieri, kuri saistīti ar Liepāju un, kuri ir piedalījušies Latvijas valsts neatkarības atgūšanā ne tikai Latvijas, bet arī ārvalstu teritorijās. Visa informācija par viņiem ir pieejama Liepājas muzejā ekspozīcijā "Pagaidu valdības seši mēneši Liepājā. Neatkarības karš".

Lāčplēša Kara ordenis ir pirmais un augstākais Latvijas valsts apbalvojums. To piešķīra par kauju nopelniem Latvijas armijas karavīriem, bijušo latviešu strēlnieku pulku cīnītājiem, kā arī ārzemniekiem, kuri palīdzēja brīvības cīņās aizstāvēt Latviju.

Granīta stēlas tapušas Latvijas valsts simtgadei veltītā Jaunsardzes un informācijas centra projekta "Atceries Lāčplēšus" īstenošanas laikā. Godinot Latvijas Brīvības cīņās kritušos karavīrus, visā Latvijā tiek uzstādītas vienota parauga piemiņas stēlas, kurās teksta gravējuma šrifts atbilst varoņu piemiņas plākšņu standartam, kas ir analogs Rīgas Brāļu kapu un Centrālo kapu lauka smilšakmens piemiņas zīmju gravējumam.

Lāčplēša dārza labiekārtošana un piemiņas plākšņu izveide no Liepājas pilsētas pašvaldības budžeta izmaksājusi 59 279 eiro. Stēlas izgatavoja SIA "Akmens apstrādes centrs AKM", piemiņas vietas izveidi veica SIA "ALPS ainavu projektēšanas darbnīca".

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)