Banner 980x90

No kā jāuzmanās, pārvietojoties ar ratiņkrēslu?

Dodoties ikdienas gaitās ar ratiņkrēslu, nereti sastopamies ar infrastruktūras neatbilstību – neērtas apmales, pārāk šauras durvju ailes, pakāpieni, bedres, liftu un uzbrauktuvju neesamība, tas viss apgrūtina un pat padara neiespējamu ērtu pārvietošanos ratiņkrēslā. No kā izvairīties un ko ņemt vērā, lai invalīdu ratiņi kļūtu par palīgu, nevis apgrūtinājumu? To apskatīsim turpmākajā rakstā.

Ļoti bieži dzirdamas sūdzības par daudzdzīvokļu māju nepiemērotību cilvēku ar invaliditāti vajadzībām. Lai piekļūtu pie mājas, jāpārvar neskaitāmi pakāpieni, tādējādi apgrūtinot piekļūšanu ēkai. Arī ēkas iekšpusē ieprojektēti vairāki pakāpieni, kas bez īpašas uzbrauktuves vai asistenta palīdzības patstāvīgi nav pārvarāmi. Tādēļ pirms došanās uz kādu no mikrorajonu ēkām, ieteicams pārliecināties par uzbrauktuvju vai liftu esamību. 

Protams, arī Latvija iet līdzi laikam un, sekojot pasaules pieredzei, arvien biežāk ielās redzam uzlabojumus, kas atvieglo cilvēku ratiņkrēslā pārvietošanos  tiek izveidotas jaunas uzbrauktuves, ieviesti īpaši luksofori, un pie teju visām svarīgām ēkām redzamas īpašas uzbrauktuves un pacēlāji, lai atvieglotu invalīdu pārvietošanos un piekļuvi.

Lai ērti pārvietotos ratiņkrēslā, noteikti jāņem vērā maršrutā esošo ceļu stāvoklis, bruģis, bedres, augstas apmales - tas viss var aizkavēt un krietni apgrūtināt pārvietošanos ratiņkrēslā un padarīt pārvietošanos ielās (bez pavadoņa) neiespējamu.

Dodoties uz konkrētu ēku, jāpārliecinās, cik augsti ir pakāpieni, sliekšņi, vai durvju ailas ir gana platas, lai tajās varētu iebraukt ar ratiņkrēslu, mūsdienu ēkās par to jau ir padomāts un durvju ailas ir iebūvētas gana platas, neērtības varētu rasties senākās ēkās, kad projektētāji nav ņēmuši vērā cilvēku ar invaliditāti vajadzības, durvju ailas ir ļoti šauras un sliekšņi pārāk augsti, tāpēc ēkā būs ļoti grūti pārvietoties bez pārnēsājamā pandusa un pavadoņa palīdzības.

Izmantojot sabiedrisko transportu savās ikdienas gaitās, jāņem vērā, ka pārsvarā ar uzbrauktuvēm aprīkoti gandrīz visi sabiedriskā transporta līdzekļi, izņemot mikroautobusus, tādēļ tos labāk neizmantot.

Ļoti bieži dzirdēts, ka pat tādas pašsaprotamas iestādes kā poliklīnikas, atsevišķas slimnīcas un citas ārstniecības iestādes nav aprīkotas ar uzbrauktuvēm vai citādi piedomājušas pie invalīdu pārvietošanās ērtībām, tādēļ pirms turp doties noteikti iesakām ar tām iepriekš sazināties un noskaidot, vai cilvēkam ratiņkrēslā iekļūšana tajās ir iespējama.

Pirms došanās ieplānotajā maršrutā, noteikti iesakāms to vispirms izpētīt un pārliecināties, vai ceļu segums ir piemērtots, lai tajā ērti pārvietotos ar ratiņkrēslu, vai ceļā nav sastopami patstāvīgi nepārvarami šķēršļi, tādi kā bedres, uzbērumi, augstas apmales, vai pārvietošanos netraucēs augsti pakāpieni un vai nobrauktuves ir gana lēzenas, lai cilvēks ratiņkrēslā pa tām varētu ērti pārvietoties bez apkārtējo vai pavadoņa palīdzības.
 
Ja radušās jebkādas šaubas par ieplānotā maršruta piemērotību cilvēkam ratiņkrēslā, vislabākais risinājums būtu pirmajā reizē šo maršrutu izstaigāt kopā ar personu ratiņkrēslā, lai pārliecinātos, ka pārvietošanās šajā maršrutā norit raiti un bez aizķeršanās, un tikai tad ļaut personai šai maršrutā doties patstāvīgi.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)