Banner 980x90

7 auto, kuri vairs neatbilst mūsdienu drošības standartiem

Uz mūsu valsts autoceļiem sastopami visdažādākie automobiļi, gan jauni, gan ne tik jauni, gan dārgāki, gan lētāki, tikko no autosalona, vai lietoti automobiļi. Un šo sarakstu par dažādību Latvijas autopasaulē varētu turpināt vēl ilgi. Tomēr šoreiz vairāk pievērsīsim uzmanību drošām un ne tik drošām automašīnām. 

Ja precīzāk – automašīnas tiek vērtētas arī pēc to atbilstības visiem drošības standartiem. 

Un varbūt var likties nedaudz pārsteidzoši, bet – kā izrādās – ne tikai vecas automašīnas vairs nespēj izpildīt drošības standartu prasības, tāpēc šoreiz pastāstīsim par 7 auto, kuri vairs neatbilst mūsdienu drošības standartiem un kas nopietnās avārijās var apdraudēt gan mūsu, gan arī citu satiksmes dalībnieku veselību un pat dzīvību. 

"Fiat Punto" 
Šis automašīnas modelis ir spilgts pierādījums tam, kā laika gaitā mainījušies drošības standarti automobiļiem. Ja, piemēram, vēl 2005. gadā sadursmju testos šis modelis saņēma augstāko drošības novērtējumu, kas ir piecas zvaigznes, tad 2017. gadā šis pats modelis tika atzīts par gada nedrošāko automašīnu, novērtējumā saņemot nulle zvaigznes. 20 gadu laikā šis bija pirmais automobilis, kas novērtējumā saņēmis nulle zvaigznes. Šis novērtējums saistīts arī ar to, ka itāliešu autobūvnieks "Fiat" auto ražošanā 12 gadu laikā nebija veicis nekādus tehniskos uzlabojumus. Kopumā "Fiat Punto" saņēma 51% šofera un pasažieru drošībā. 

Kā izrādās, šis auto ir diezgan bīstams bērnu pārvadāšanai, jo bērnu drošības kategorijā tas saņēma tikai 43% novērtējumu.

"Fiat Panda"
It kā nepietiktu ar to, ka "Fiat" 20 gadu laikā bija pirmais autobūvnieks, kas drošības novērtējumā saņēmis nulles zvaigznes, šis ražotājs šādu vērtējumu ir saņēmis divus gadus pēc kārtas. 

Arī 2018. gadā viņu ražotā "Fiat Panda" izpelnījās šādu vērtējumu. Turklāt šis modelis saņēma tikai 45% novērtējumā par šofera un pasažieru drošību, savukārt bērnu drošības kategorijā šis modelis novērtējumā saņēma tikai 16%. Protams, ka šāds vērtējums, pie tam divus gadus pēc kārtas, neatstāj to labāko iespaidu uz autoražotāja reputāciju.

"Alfa Romeo 156"
Lai arī nevar noliegt, ka šis auto modelis estētiski ir ļoti pievilcīgs, tomēr jaatzīst, ka frontālā sadursmē tas ir bīstams visiem tājā esošajiem cilvēkiem, jo avārijas laikā auto tiek burtiski salocīts lūžņu kaudzītē.

"Jeep Wrangler"
Šis auto ir gluži vai leģendārs un var lepoties ar to, ka visi tam līdzīgie auto tiek lepni dēvēti par džipiem, tomēr 2018. gadā tas novērtējumā saņēma tikai vienu zvaigzni. Tomēr šis auto tiek labi novērtēts bērnu drošības kategorijā, jo novērtējumā saņēma 69%.

"Ford Mustang"
Šis muskuļauto no EuroNCAP 2017. gadā drošības novērtējumā saņēma divas zvaigznes. Turklāt tiek uzsvērts, ka šajā sportiskajā auto bērnus labāk nepārvadāt.

"Renault Traffic"
Arī šis ģimenes auto ticis pie divu zvaigzņu novērtējuma jau 2012. gadā. Kā jau mini busiņam pienākas, tas tiek atzīts par drošu bērniem, jo šajā kategorijā saņēma 79%.

"Nissan Navara"
Šis pikaps jau tālajā 2008. gadā novērtējumā saņēma tikai vienu zvaigzni, turklāt tas tiek atzīts par nedrošu ne tikai bērniem, bet arī pieaugušajiem.


Secinājumi
Parasti, iegādājoties jaunu auto, uzmanība tiek pievērsta tam, kāds ir noskatītas mašīnas nobraukums, kā arī tam, vai auto kādreiz ir bijis avārijā. Tomēr neatkarīgi no tā, vai tas tiek pirkts jauns no salona vai arī tiek iegādāts lietots auto, ir vērts pievērst papildu uzmanību arī tam, kā noskatītais modelis atbilst mūsdienu drošības standartiem. Tas nodrošinās to, ka auto ne tikai apmierinās primārās vajadzības nokļūt no vienas vietas uz otru, bet arī nodrošinās to, ka auto būs drošs ceļu satiksmei.

Starp citu, automobiļa atbilstība drošības standartiem var  ietekmēt arī mašīnas apdrošināšanas izmaksas, piemēram, var salīdzināt izmaksas KASKO un OCTA internetā dažādām apdrošināšanas kompānijām. Nereti rodas situācija – jo nedrošāks auto, jo dārgāka apdrošināšana. 

Arī OCTA polises, kas ir obligāta, cenu var ietekmēt auto drošība ceļu satiksmē. Uzzināt vairāk par polises izmaksām var speciāli izveidotā kalkulatorā internetā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)