Banner 980x90

7 slepenie ieroči, kas var palīdzēt glābt tavas finanses

Izpratne par to, kā strādā nauda, var palīdzēt veidot nākotni bez raizēm par savu finansiālo situāciju. Vienmēr ir vērtīgi saprast, kā pārvaldīt savas finanšu saistības, kā ietaupīt nebaltām dienām un izvairīties no riskantiem darījumiem, kas var novest pie bankrota. Piedāvājam septiņus vērtīgus padomus, kas palīdzēs, kad radušās naudas problēmas un palīdzēs uzturēt stabilu finansiālo situāciju.

♦ Nosaki mērķus. Ir muļķīgi domāt, ka vienīgie mērķi, kas mums jānosaka, parasti ir Jaunā gada apņemšanās, kuras turklāt nereti netiek sasniegtas. Mērķi ir nepieciešami ikvienam. Tie mūs "dzen uz priekšu", piešķir dzīvei jēgu un motivē darīt vairāk un labāk. Šis princips attiecas uz visām dzīves jomām, tostarp finanšu pārvaldību. Veido īstermiņa un ilgtermiņa mērķus savas finansiālās situācijas uzlabošanai!

♦ Plāno budžetu. Lai atvieglotu sev dzīvi, centies uztvert budžetu kā karti, kas palīdzēs sasniegt iepriekš noteiktos mērķus. Šī karte ne tikai precīzi pateiks, cik daudz naudas tu iztērē dažādās kategorijās, bet arī parādīs, cik liela summa paliek pāri (ja tāda ir). Protams, ideālā variantā vajadzētu būt tā, ka tu katru mēnesi nedzīvo no algas līdz algai. Ja tā tomēr ir, budžets var palīdzēt saprast, kurā jomā varētu samazināt izdevumus. 

♦ Nokārto finansiālās saistības. Mūsdienās reti kuram cilvēkam nav nekādu finansiālo saistību. Taču nevajadzētu tās vienmēr uztvert negatīvā veidā. Piemēram, prasmīgi izmantojot kredītlīniju, tev ir iespēja uzlabot savu dzīves līmeni vai izkļūt no sarežģītas situācijas, kurai nepieciešama nauda. Vairāk par kredītlīniju un pieteikšanos tai lasi šajā mājaslapā.

Protams, finansiālās saistības var arī traucēt, it īpaši, ja to ir pārāk daudz vai arī apjoms ir pārāk liels un rodas grūtības tās visas katru mēnesi segt. Finanšu konsultanti iesaka nokārtot saistības pa vienai, proti, koncentrēties uz vienu kredītu, kam novirzīt visus liekos ienākumus, kamēr pārējām saistībām novirzīt tikai minimālo mēneša maksājuma summu. 

♦ Dod priekšroku skaidrai naudai. Šis ir viens no vienkāršākajiem veidiem, kā glābt savu finansiālo situāciju, ja esi nonācis problēmās. Process ir vienkāršs – apmaksā visus regulāros rēķinus internetbankā, bet ikdienas izdevumiem izmanto tikai un vienīgi skaidru naudu. Un summu, kādu vari atļauties nedēļā tērēt, tev palīdzēs noteikt iepriekš plānotais budžets. Paņemot līdzi tikai noteiktu naudas daudzumu, gluži vienkārši nebūs kārdinājuma un arī iespējas iztērēt vairāk, nekā vari atļauties. 

♦ Nesteidzies ar apjomīgāku pirkumu veikšanu. Kad pienāk brīdis pieņemt lēmumus, kas saistīti ar naudu, tai skaitā,arī izlemt, vai tērēt lielu summu kādam pirkumam, vairumam cilvēku rodas instinktīva reakcija pēc iespējas ātrāk noformēt pirkumu. Taču, ja vēlies ietaupīt, pirms izdari pirkumu, nogaidi vairākas dienas, pārdomā, vai tev tiešām šī prece/pakalpojums ir vajadzīgs. Ja pēc šī laika apzinies, ka konkrētā lieta ir nepieciešama, vari to iegādāties. 

♦ Izmanto tehnoloģiju sniegtās priekšrocības. Mūsdienās finanšu plānošana ir kļuvusi tik vienkārša kā vēl nekad. Mums ir pieejamas dažādas programmas, aplikācijas, veidlapas un detalizēti padomi, lai veidotu nedēļas, mēneša un pat gada budžetu. Varam sadalīt izdevumus pa kategorijām, redzēt savu progresu pa nedēļām un mēnešiem un pat sekot līdzi tam, kā citi ģimenes locekļi ietekmē kopējo budžetu. Izmanto tehnoloģiju sniegtās priekšrocības, lai atvieglotu arī savu ikdienu un atbrīvotos no finansiālām problēmām. 

♦ Atrodi dzīvesvietu par pieņemamu cenu. Viena no lielākajām izdevumu kategorijām daudziem cilvēkiem saistīta ar mājokli. Ja vēlies uzlabot savu finansiālo stāvokli, ir vērts apdomāt par izdevīgākas dzīvesvietas atrašanu, kas tev mēnesī izmaksās lētāk. Ja tas nav iespējams, apdomā, vai ir veidi, kā samazināt ar mājokli saistītās izmaksas. Piemēram, vai vari atteikties no kabeļtelevīzijas, pāriet uz lētāku interneta pakalpojumu sniedzēju, lietot mazāk karstā ūdens un elektrības, kā arī ietaupīt naudu citos veidos. 

Meklējot jaunu dzīvesvietu, vienmēr jāņem vērā ne tikai īres maksa, bet arī tas, cik lieli būs komunālie maksājumi un citas ar mājokli saistītās izmaksas. Pārdomā, vai vari to visu atļauties segt katru mēnesi.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)