Banner 980x90

Būvgružu izvešana – kādās situācijās nepieciešams konteiners?

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Pavasaris ir remontu, celtniecības, tīrīšanas, kā arī visa liekā un nevajadzīgā izmešanas laiks. Taču, veicot lielas pārmaiņas mājoklī, pagalmā vai citā īpašumā, ir ļoti svarīgi pareizi atbrīvoties no būvniecības un tīrīšanas darbu laikā saražotajiem atkritumiem – būvgružiem. Turpini lasīt un noskaidro, kādās situācijās nepieciešama būvgružu izvešana un kā to pareizi paveikt!

Kādēļ nepieciešama būvgružu izvešana?
Būvgruži jeb celtniecības, remonta un labiekārtošanas rezultātā radītie atkritumi ieņem stabilu vietu Latvijā saražoto atkritumu kalnā. Vēl pirms pieciem gadiem dati liecināja, ka Latvijā tek radīti pat sešas reizes mazāk būvgružu nekā pie kaimiņiem Igaunijā. Taču tā ir tikai aisberga manāmā daļa: statistikā neredzamā starpība bieži vien nonāk tieši mātes dabas klēpī un piesārņo vidi – augsni un pazemes ūdeņus, mežus, laukus un ūdenstilpnes.

Atbildīga būvgružu izvešana šo problēmu var mazināt un ar laiku pat atrisināt. Taču kādiem gadījumiem nevajadzīgo būvniecības atkritumu izvešana ir piemērota?

Izplatītākie gadījumi, kad nepieciešama būvgružu izvešana
Atkritumu apsaimniekošanas likums paredz, ka sadzīves, bīstamo un ražošanas atkritumu sajaukšana ir aizliegta.

Bīstamos atkritumus (piemēram, vecus medikamentus, luminiscences spuldzes, elektroniku, baterijas u.t.t.), kā arī būvgružus nekādā gadījumā nedrīkst mest sadzīves atkritumos. Lai pareizi apsaimniekotu šos atkritumus, tie jāsavāc atsevišķi un jānodod izvešanai un pārstrādei. Būvgružu izvešana ir nepieciešama gadījumos, kad:
Tavā īpašumā norisinās celtniecības darbi – piemēram, mājas, garāžas, ceļa u.t.t. būvniecība;
Tavā īpašumā norisinās ēkas vai vairāku ēku nojaukšanas darbi – tas rada ne mazums lieku gružu, turklāt tie ir "netīrāki", nekā būvniecības materiāli, ko parasti izmanto jaunu ēku celšanai;

Foto: Pixabay.com / Capri23autoFoto: Pixabay.com / Capri23auto


Tu veic pagalma vai dārza labiekārtošanas darbus – uzstādi jaunu žogu, bruģē celiņus, cel siltumnīcu, veic pamatīgu pavasara tīrīšanu šķūnītī (varbūt sakrājušies veci, neizmantoti būvmateriāli), pārplāno zaļo zonu utt.;
Tavam mājoklim tiek būvēts vai mainīts jumts – un pāri palikuši jumta apdares materiāli;
Tu veic apjomīgu renovāciju, pārbūvi vai kosmētisko remontu privātmājā – piemēram, maini logus, būvē kamīnu vai baseinu, atjauno kāpnes vai balkonu, pārprojektē mājokļa plānojumu utt.;
Tu veic apjomīgu pārbūvi vai kosmētisko remontu dzīvoklī – arī tad, ja Tu dzīvo daudzdzīvokļu mājā, par būvniecības atkritumu savākšanu atbildība jāuzņemas Tev pašam, ne mājas pārvaldniekam. Ja būvniecības atkritumu ir pavisam nedaudz (piemēram, nomainītas durvis vai kāds logs), vari tos savākt un nogādāt utilizācijai paša spēkiem. Taču, ja remonts plānots apjomīgāks, izdevīgāk būs pieteikties būvgružu izvešanai un laikus novietot pagalmā konteinerus.

Būvgružu konteineri vai būvgružu maisi – ko izvēlēties?
Piesakot būvgružu izvešanu, jāizvēlas, kādā tvertnē atkritumus liksi. Konteinera vai maisa izvēle ir atkarīga no atkritumu daudzuma. Lielam būvgružu daudzumam, piemēram, atkritumiem, kas palikuši pāri no ēkas nojaukšanas vai pamatīgas renovācijas labāk derēs lielie būvgružu konteineri, kādus izmanto arī būvlaukumos.

Ja būvgružu apjoms ir neliels, piemēram, veikta pavasara tīrīšana, kosmētiskais remonts kādā no telpām, nedaudz pārbūvēta dārza lapene utt., izdevīgāks risinājums būs būvgružu maisi. No polipropilēna ražotie Big Bag maisi ir gan izturīgi (iespējams iekraut pat 400–600 kg), gan viegli. Turklāt tie neaizņems pārāk daudz vietas, ļaujot Tev ērti atbrīvoties no visiem liekajiem materiāliem.

Ņem vērā! Big Bag maisi nav paredzēti, lai tajos tiktu ievietoti šķidrie atkritumi. Un nekādā gadījumā nemet šajos maisos karstus pelnus!

Foto: Shutterstock.comFoto: Shutterstock.com
Ko drīkst un ko nedrīkst mest būvgružu konteineros?
Jāatceras, ka ne visi celtniecībā izmantotie materiāli vienmēr ir nododami būvgružos. Daži no tiem ietilpst bīstamo atkritumu kategorijā un tādēļ ir šķirojami atsevišķi. Konteiners būvgružu izmešanai paredzēts, lai izmestu šādus materiālus:
• celtniecības laikā pāri palikušus materiālus – piemēram, ķieģeļus, ģipša materiālus, dažādas konstrukcijas no dzelzsbetona vai cementa, keramiku, flīzes, kā arī kokmateriālus;
• atkritumus, kas palikuši pāri no būvmateriālu ražošanas;
• cietos atkritumus, kas radušies, piemēram, atjaunojot ielas segumu;
• "zaļos" atkritumus, kas radušies, sakopjot teritoriju – piemēram, zāli, dažādus krūmu vai koku zarus, kā arī pērnā rudens lapas u.t.t.
augsni, kas būvniecības rezultātā norakta un turpmāk vairs nav izmantojama.

Savukārt būvgružu konteineros nekādā gadījumā nav liekami bīstamie atkritumi. Piemēram:
• termometri;
• akumulatori;
• baterijas;
• spuldzes;
• autotransporta riepas;
• šīferis;
• eļļas, krāsas, aerosoli u.c. ķīmiskas vielas, kā arī to iepakojums.

Šie atkritumi ir šķirojami atsevišķi un nododami atkritumu apsaimniekotajiem speciāli paredzētos punktos.

Foto: Pixabay.com / jossuetrejo_oficialFoto: Pixabay.com / jossuetrejo_oficial
Kur vērsties un kā rīkoties, ja nepieciešama būvgružu konteineru noma?
Būvgružu izvešanu nodrošina atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumi. Piemēram, vides apsaimniekošanas uzņēmums Eco Baltia VIDE piedāvā iznomāt Eiropas standartiem atbilstošus:
• no metāla ražotus slēgta vai atvērta tipa būvgružu konteinerus ar augstu kravnesību;
• Big Bag polipropilēna maisus, kas paredzēti ne pārāk intensīviem labiekārtošanas vai remonta darbiem – tie ir pieejami dažādās cenu kategorijās.

Turklāt pakalpojuma pieteikšana un būvgružu izvešana ir vienkārša un paveicama vien 3 soļos:
• piesakies pakalpojumam Eco Baltia VIDE interneta vietnē vai, zvanot pa tālr: 8717;
• saņem bezmaksas konsultāciju, lai vienotos par piemērotāko risinājumu – atkritumu apjomu, konteinera tipu un piegādi, izvešanas grafiku, kā arī izmaksām.  Būvgružu izvešana cenas būs atkarīgas no atkritumu daudzuma u.c. faktoriem;
• piepildi saņemto konteineri un sagatavojies būvgružu izvešanai – uzņēmuma speciālisti Tev ērtā laikā ieradīsies pēc atkritumiem ar speciālo transportu un nodos savāktos materiālus tālākai utilizācijai, lai Tu varētu netraucēti turpināt savus darbus.

Foto: Pixabay / suetotFoto: Pixabay / suetot
Ko vēl ņemt vērā pirms būvgružu izvešanas?
Lai atbrīvotos no būvgružiem bez aizķeršanās, Eco Baltia VIDE speciālisti iesaka ievērot šos padomus:
izvēlies pareiza izmēra konteinerus – lai nodrošinātu efektīvu izvešanu, tvertnes nedrīkst būt pārpildītas;
padomā par novietojumu – ja konteiners būs jānovieto uz ielas, ne privātīpašumā, pirms pasūtīšanas, ieteicams to saskaņot ar pašvaldību;
atceries par drošību – būvgružu maisus jānovieto atstatus no elektropārvaldes līnijām, lai neraisītu ugunsnelaimes draudus;
ņem vērā piebraukšanas iespējas – visa veida konteineri vienmēr ir jānoliek viegli pieejamā vietā. Piemēram, Big Bag maisi jānovieto tā, lai tiem ar speciālo tehniku varētu piekļūt vismaz no 3 m attāluma.

Kas notiek ar savāktajiem būvgružiem?
Kad būvgruži ir savākti no objekta, atkritumu apsaimniekotāji tos var nodod tālākajai šķirošanai. Šķirošanas laikā atkritumi tiek sadalīti kategorijās, atlasot, piemēram, tādus materiālus, kā:
• plastmasa;
• koks;
• stikls;
• metāls utt.

Pēc šķirošanas materiāli dodas uz specializētiem uzņēmumiem tālākai pārstrādei. Piemēram, no betona, dzelzsbetona un ķieģeļiem iespējams iegūt smilts atsijas, kā arī šķembas, ļaujot šīs lietas izmantot atkārtoti un ietaupīt dabas resursus.

Ja arī Tev nav svešas rūpes par to, lai Latvijas skaistā daba arī nākamo simtgadi sagaidītu tikpat skaista, izvēlies atbildīgu atkritumu apsaimniekotāju! Būvgružu izvešana ir ne tikai labākais veids, kā efektīvi atbrīvot privātmājas pagalmu no remonta laikā sakrātajiem atkritumiem, bet arī garants, ka izmestie atkritumi nonāks tur, kur tiem jābūt. Vairāk informācijas par būvgružu izvešanu, kā arī iespēju pieteikties pakalpojumam, meklē Eco Baltia VIDE mājaslapā!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)