Banner 980x90

Kā pārvaldīt savas finanses, lai pietiktu visam?

Personīgo finanšu pārvaldība nenozīmē "galu savilkšanu" jeb dzīvošanu no algas līdz algai. Tajā pašā laikā, lai nodrošinātu stabilitāti šajā jomā, Jums arī nav jābūt matemātikas ekspertiem. Svarīgi ir zināt dažas pamatlietas par budžeta veidošanu un ievērošanu. 

Labas finanšu prasmes noder ikvienam, padarot dzīvi ievērojami vienkāršāku. Mūsu naudas tērēšanas paradumi ietekmē ne tikai to, ko varam atļauties, bet arī nākotnes iespējas iegādāties labāku mājokli, auto vai vienkārši paaugstināt dzīves līmeni kopumā. Taču, pirms nonākam līdz šādiem nozīmīgiem soļiem, ir jāapgūst finanšu pārvaldības pamata soļi, lai mēs varētu atļauties gan to, kas vajadzīgs, gan to, ko paši vēlamies. 

Plānojiet budžetu
Daļa cilvēku to nedara, jo uzskata, ka budžeta plānošana ir garlaicīgs process, kura laikā jāskaita kopā visi izdevumi un ienākumi, jākavē laiks, apkopojot čekus un tamlīdzīgi. Ja Jūs apzināties, ka neesat prasmīgs finanšu plānošanas jomā, budžeta veidošana ir nevis ieteicama, bet obligāta. 

Padomājiet, vai tiešām bezrūpība un nonākšana bezizejā katru mēnesi ir sliktāka par dažām stundām mēnesī, kas jāpavada, apkopojot savus izdevumus? Koncentrējieties nevis uz budžeta plānošanas procesu, bet gan vērtību, kāda tam ir Jūsu dzīves uzlabošanā. 

Lieciet lietā savu budžeta plānu
Jūsu izveidotajam budžetam nebūs nozīmes, ja tas tik nolikts tālākajā atvilktnē vai arī iemests kādā no datorā esošajām mapēm pie pārējiem dokumentiem. Lai izveidotais plāns tiktu īstenots, tas vairākas reizes mēnesī jāpārskata un jāsalīdzina ar reālo situāciju. Atjaunojiet informāciju katru reizi, kad apmaksājiet rēķinus vai sastopaties ar citiem lielākiem izdevumiem. Tas palīdzēs ievērot esošo plānu un nepārtērēties. 

Nosakiet limitu tēriņiem no atlikušās summas
Vairumam no mums pēc izdevumu atņemšanas no ienākumiem atliek mazāka vai lielāka summa, kuru tērē izklaidei, ceļojumiem, dāvanām, sevis palutināšanai un citiem mērķiem. Taču tieši šī naudas summa ir īpaši svarīga ceļā uz finansiālas stabilitātes iegūšanu. Protams, mēs nemudinām pilnībā atteikties no izklaidēm un citām aktivitātēm, taču vēlams noteikt ierobežojumu summai, kuru varat tām tērēt. Tas nodrošinās, ka katru mēnesi Jums paliks lieki līdzekļi, kurus novirzīt, piemēram, iekrājumiem. 

Kamēr to vēl neesat sākuši darīt, atcerieties, ka ārkārtas situācijās, kad nepieciešami papildu naudas līdzekļi, noderēt var patēriņa kredīts internetā. Taču ikviens aizdevums ir rūpīgi jāizvērtē.

Sekojiet līdzi izdevumiem
Mazās ikdienas izmaksas ir īstie "zagļi", kas negatīvi ietekmē mūsu budžetu, kopā veidojot lielas summas, kā rezultātā mēs paši pat nemanām, kā iztērējam vairāk, nekā varam atļauties. Lai atvieglotu izmaksu kontroli, iesakām izmantot kādu no mūsdienās pieejamām budžeta aplikācijām, piemēram, "Monefy" vai "Wallet". 

Izvairieties radīt jaunus ikmēneša rēķinus
Tikai tādēļ, ka Jūsu finansiālā situācija kādā brīdī nedaudz uzlabojas vai stabilizējas, Jums nav uzreiz jādomā par jaunu saistību uzņemšanos, piemēram, datortehnikas vai telefona iegādi. Vispirms ir jāpadomā par to, kādas ir Jūsu vajadzības.
 
Iespējams, ir nepieciešami līdzekļi kam svarīgākam, piemēram, veselības uzlabošanai vai mājokļa remontam. Tas nozīmē, ka ir jānosaka finansiālās prioritātes un jāizvērtē, kas ir svarīgāks – vēlmju apmierināšana vai vajadzību nodrošināšana, kam ir ilgtermiņa ietekme uz Jūsu dzīvi. 

Protams, ir situācijas, kad dažādu iemeslu dēļ pēkšņi ir vajadzīga nauda, piemēram, medicīnas izdevumu segšanai, auto remontam, izglītībai, sadzīves tehnikas iegādei. Šādos un līdzīgos gadījumos var izmantot patēriņa kredītu internetā, kas ļauj ātri rast risinājumu, atmaksājot summu pakāpeniski, vairāku mēnešu laikā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)